Je wil je merk laten registreren. Slim! Maar zorg er wél voor dat je het goed aanpakt. Zo voorkom je dat jouw aanvraag geweigerd wordt en dat scheelt je een hoop tijd en geld. Merk-Echt helpt je bij de merkregistratie van jouw productnaam, bedrijfsnaam of logo. Dat doen we in 5 stappen:
1: Naamsonderzoek
Voordat we jouw aanvraag tot merkregistratie indienen, onderzoeken we of de registratie wel kans van slagen heeft. We checken dan of jouw merknaam onderscheidend genoeg is én of het merk niet al door iemand anders werd geregistreerd.
In deze blog leggen we dit onderscheidend vermogen van een merknaam beter aan je uit.
Door dit vooraf te onderzoeken maken we de kans dat jouw aanvraag straks geweigerd wordt – omdat deze conflicteert met andere merken – een stuk kleiner. Gelukkig maar, want je zou dan weer helemaal opnieuw moeten beginnen. En de investeringen die je tot dan toe hebt gedaan, krijg je niet meer terug.
Bij Merk-Echt vinden we zo’n naamsonderzoek dan ook dermate belangrijk, dat we het gratis voor je uitvoeren. De resultaten heb je vaak binnen 1 werkdag al binnen.
Dit gratis ‘identieke naamsonderzoek’ geeft een goede eerste indicatie van jouw slagingskans. Je kunt óók kiezen voor een vollediger, uitgebreid naamsonderzoek.
2: Merk classificeren
Om de merkaanvraag te kunnen laten uitvoeren, dien je nauwkeurig te beschrijven voor welke producten of diensten je het merk wil gaan gebruiken. Dit hebben we tijdens het naamsonderzoek (stap 1) al globaal in kaart gebracht. Nu duiken we er dieper in. We maken hierbij gebruik van een classificatielijst met 45 categorieën waar we een selectie uitmaken: klassen. De standaardomschrijvingen van deze klassen zijn erg summier. In werkelijkheid zijn er tienduizenden termen die geaccepteerd kunnen worden voor de omschrijving. Dit kijkt dus behoorlijk nauw.
Deze classificatie bepaalt de omvang van jouw merkbescherming: als je dit niet goed aanpakt, komt die bescherming in het geding. Het risico op conflicten met andere merken wordt dan groter. Als de merknaam eenmaal geregistreerd is, kunnen er geen klassen meer aan toegevoegd worden. Bovendien zul je jouw merk ook écht moeten gebruiken voor de aangegeven producten en diensten. Doe je dat niet? Dan loop je het risico dat jouw merkrechten voor die klasse komen te vervallen.
Je begrijpt: zorgvuldigheid is key, zeker als je nagaat dat je jouw merk voor 10 jaar vastlegt. Onze juristen bekijken altijd wat strategisch het beste past. Om een hoge slagingskans te garanderen én om de registratie futureproof te maken. We bevragen je dan ook goed op je ambities, voor nu én straks.
De classificatie hebben we meestal binnen 3 dagen rond.
3: Merk deponeren
Het merk kan nu gedeponeerd worden: we dienen de aanvraag tot merkregistratie in. De merkeninstantie (van het gebied waar je bescherming wil, voor de Benelux is dit het BBIE) beoordeelt vervolgens of het merk ‘inschrijfklaar’ is. Hierbij wordt eerst een reeks formaliteiten gecheckt. Bijvoorbeeld of de klassen wel specifiek genoeg omschreven zijn. De merkeninstantie doet óók een check op de merknaam: is die onderscheidend genoeg?
De merkeninstantie bekijkt niet of er al andere merken geregistreerd zijn, waar jouw merk mee kan conflicteren. Des te belangrijker om dit vooraf gecontroleerd te hebben met een naamsonderzoek.
Deze beoordeling duurt enkele weken tot maximaal 1 maand.
4: Merk publiceren
Groen licht? Dan wordt de aanvraag gepubliceerd in het merkenregister. Hiermee start de oppositietermijn: gedurende 2 maanden (in de Benelux, in de EU is dit 3 maanden) kunnen andere merken bezwaar maken. Als dit gebeurt, beoordelen we eerst of we het bezwaar ook terecht vinden. Hierna bekijken we of we jouw aanvraag kunnen bijstellen en kunnen schikken. Wordt er een oppositieprocedure gestart? Dan beslist de merkeninstantie over de uitkomst.
5: Merk inschrijven
Is de oppositietermijn voorbij en werd er geen (succesvol) bezwaar gemaakt óf heb je kunnen schikken? Dan ben je good to go en wordt je merk ingeschreven. Gefeliciteerd: jouw merknaam is geregistreerd en vanaf dit moment is jouw merk gedurende 10 jaar beschermd volgens het merkrecht! Een veilig gevoel. Je kunt deze periode steeds met 10 jaar verlengen.
Hoe lang het duurt voordat jouw merknaam is geregistreerd, is afhankelijk van de regio. Registreer je jouw merk in de Benelux? Dan gaat hier gemiddeld 3 tot 4 maanden overheen. In de EU is dat vaak 5 tot 6 maanden.
Wees waakzaam!
Om je merk te beschermen, zul je het ook moeten laten bewaken: alert zijn op inbreukmakers en bezwaar maken als dat nodig is. De merkeninstantie doet dit niet voor je: dit wordt aan ‘de markt’ overgelaten. Merk-Echt kan deze merkbewaking voor je uit handen nemen.