Als merkbewakers kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken: je hebt pas het alleenrecht op het gebruik van een bedrijfsnaam, als je deze ook juridisch – als merk – hebt vastgelegd. Alleen met een merkregistratie is jouw bedrijfsnaam goed beschermd tegen copycats en meelifters. Maar kun je jouw bedrijfsnaam (of logo) eigenlijk wel als merk registreren? De beschikbaarheid bedrijfsnaam dient gecheckt worden voordat je jouw merkregistratie indient. 

Waarom moet ik mijn bedrijfsnaam checken?

Het checken van een bedrijfsnaam is essentieel om uniekheid en juridische duidelijkheid te garanderen, mogelijke juridische problemen te voorkomen, de online aanwezigheid via een bijpassende domeinnaam te beveiligen, inzicht in de markt en concurrentie te krijgen.

Onze juristen beoordelen bij het bedrijfsnaam checken niet alleen of jouw merknaam voldoende onderscheidend vermogen heeft, maar onderzoeken ook de beschikbaarheid bedrijfsnaam. Je ontvangt hierna – natuurlijk geheel vrijblijvend – een risicoanalyse met juridisch advies én een offerte. Zo krijg je meteen antwoord op de vraag of jouw bedrijfs- of productnaam (nog) als merk kan worden geregistreerd en wat, als je daarvoor zou kiezen, de kosten hiervoor zouden zijn. Dan kun jij deze bedrijfsnaam claimen.

Het voordeel van de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam checken

De beschikbaarheid van je bedrijfsnaam checken – en dan het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium – bespaart je een hoop gedoe. Zeker als je al heel wat tijd, geld en energie in jouw merk hebt gestoken, wil je voorkomen dat je – bij het indienen van je merkaanvraag – op bezwaar stuit. Als dit bezwaar gegrond wordt verklaard, mag je het merk namelijk niet gebruiken. En moet je ineens een hoop extra kosten gaan maken: een nieuw merk laten ontwikkelen, je bedrijfsnaam aanpassen en bijvoorbeeld ook je marketing-campagne aanpassen.  

Kersverse ondernemers wegen vaak – en dat is begrijpelijk – elke investering af. Twijfel je of je jouw merk nu al vast moet leggen? Bedenk je altijd dat een ander je zomaar voor kan zijn. En dat kan jouw plannen behoorlijk dwarsbomen! Sommige ondernemers besluiten, in de hoop moeilijkheden te voorkomen, hun merknaam niet vast te leggen. Maar óók dan loop je het risico dat de andere partij jou mag sommeren je naam te veranderen, op grond van zijn geregistreerde merk. Door professionele, juridische achtervang te regelen voor jouw merk, kun je bijtijds korte metten maken met kopieer- en meeliftgedrag. De gedane investering verdien je hier uiteindelijk ruim mee terug.

Zorg er dus voor dat je die bedrijfsnaam check goed en op tijd uitvoert. Je nieuwe bedrijfsnaam checken op Google levert je misschien een eerste indruk op, maar geeft absoluut geen compleet antwoord. Professioneel merkonderzoek wél!

Twee medewerkers van Merk-Echt kijken naar laptop over patent naam controleren

Zekerheid met gratis merkonderzoek

Wij vinden zo’n onderzoek dermate belangrijk, dat wij altijd voor iedere Benelux en EU merkaanvraag een identiek naamsonderzoek doen: Het checken van je nieuwe bedrijfsnaam is inbegrepen in onze vaste prijs voor een merkregistratie. Jaarlijks registreren wij ruim 1000 nieuwe merken!

Hoe kan je een bedrijfsnaam checken?

Een simpele zoektocht via Google is niet voldoende om de uniekheid en juridische houdbaarheid van een merknaam te garanderen, omdat deze methode niet alle mogelijke conflicten en registraties blootlegt. Een professioneel naamsonderzoek, uitgevoerd door Merk-Echt, is essentieel om te bepalen of een merknaam registreerbaar is en geen inbreuk maakt op bestaande merken. Merk-Echt biedt een gratis identiek naamsonderzoek voor elke Benelux en EU-merkaanvraag, waarbij binnen één werkdag de resultaten worden verstrekt, zodat eventuele risico’s op conflicten tijdig geïdentificeerd kunnen worden.

Een sterke bedrijfsnaam kiezen 

Het is slim op al op voorhand rekening te houden met de juridische eisen aan een bedrijfsnaam. Want naast de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam moet je bedrijfsnaam ook voldoende onderscheidend zijn. Hierbij geldt: hoe groter het onderscheidend vermogen van je bedrijfsnaam is, des te sterker het merk is. 

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

Veelgestelde vragen bedrijfsnaam checken

 • Wat is verschil tussen een bedrijfsnaam checken bij de kvk en een merkenbureau?

  Wanneer je een bedrijfsnaam wilt gebruiken, is het belangrijk om deze zowel bij de Kamer van Koophandel (KvK) als bij een merkenbureau te laten controleren. Je bedrijfsnaam checken bij de KvK is de eerste stap: hiermee controleer je of de naam al geregistreerd staat als bedrijfsnaam binnen het Nederlandse handelsregister. Dit helpt om duplicatie van bedrijfsnamen binnen Nederland te voorkomen en zorgt ervoor dat jouw bedrijfsnaam uniek is in de handelscontext.

  Merknaam vastleggen KvK is het registreren van je handelsnaam

  Echter, je merknaam vastleggen bij de KvK is niet mogelijk en geeft geen bescherming buiten deze context. Daarom is je merknaam registreren bij de KvK een misverstand, omdat een KvK-registratie niet gelijkstaat aan merkbescherming. Voor echte merkbescherming, zowel nationaal als internationaal, moet je je tot een merkenbureau zoals Merk-Echt wenden. "Merk registreren KvK" gaat dus over het registreren van je handelsnaam, niet over het registreren van je merk.

  Bij een merkenbureau kun je jouw merknaam (of logo) officieel laten registreren als merk. Dit proces, vaak aangeduid als "merknaam registreren", geeft je het exclusieve recht om de merknaam te gebruiken voor de verkoop van je producten of diensten. Dit is cruciaal voor het opbouwen van je merkidentiteit en het beschermen van je merk tegen inbreuk door anderen.

  Bedrijfsnaam checken bij KvK en merkenbureau is echt iets anders

  Kortom, je bedrijfsnaam checken bij de KvK is een belangrijke stap voor het vaststellen van de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam in Nederland, terwijl het registreren van je merk bij een merkenbureau je voorziet van juridische bescherming en exclusiviteit in de markt.