Merkbewaking in de officiële merkenregisters

Nadat je jouw merk hebt vastgelegd is het verstandig om dit merk ook te bewaken. Je merk vertegenwoordigt waarde en verdient het om verdedigd te worden. Zodra een merk is ingeschreven heeft de overheidsinstantie haar taak in principe volbracht (zoals in de Benelux en de Europese Unie). Zij beoordeelt vervolgens niet of eventuele later verrichte merkaanvragen van derden mogelijk inbreuk maken op het door jou geregistreerde merk. Dit wordt aan ‘de markt’ overgelaten. Met andere woorden, de merkhouder dient zelf in de gaten te houden of er inbreuk wordt gemaakt op het merk.

Een handige manier om veel potentiële risico’s op te sporen in het merkenregister is het laten verrichten van merkbewaking. Dit kan worden vergeleken met het alarm voor je huis of je auto.

Merk-Echt vindt zo’n alarm belangrijk. Daarom verrichten we (in principe) voor iedere nieuwe merkaanvraag een jaar lang kosteloos merkbewaking.

Merk bewaken 5 Merk bewaken 6

Door middel van merkbewaking gaan wij dagelijks na of er merkaanvragen zijn verricht die voor verwarring met jouw merk zouden kunnen zorgen. Wij beoordelen dan op overeenstemming qua merk en (soort)gelijkheid van de producten en/of diensten. Ook bekijken we of er overlap is qua land of regio. Vervolgens schatten we juridisch gezien de kansen op succes in. Als we een merkaanvraag tegenkomen die een potentieel risico vormt voor jouw merk dan stellen we je daarvan snel op de hoogte, en adviseren we over (eventuele) vervolgstappen.

 

Stel je vraag

We geven je advies over het beschermen van je merk d.m.v. merkbewaking.

Waarom merkbewaking?

Merk bewaken 3

Dagelijkse bewaking

Met professionele informatie systemen in merkenregisters.

Merk bewaken 2

Beoordeling door specialist

Onze juridische specialisten beoordelen alles uitgebreid.

Merk bewaken 1

Geen bericht, goed bericht

Wij stellen je enkel op de hoogte wanneer het écht van belang is.

Mogelijkheden merkbewaking

Wij kunnen zowel woordelementen als grafische elementen van een merk bewaken. Het gaat hierbij om twee verschillende vormen van bewaking, waarvoor aparte abonnementen kunnen worden afgesloten. Indien je een woordbeeldmerk hebt, adviseren wij je (in de meeste gevallen) om gebruik te maken van beide vormen van bewaking. Wij kunnen jouw merk in diverse gebieden bewaken:

  • Merkbewaking Benelux;
  • Merkbewaking Europese Unie;
  • Merkbewaking afzonderlijke landen;
  • Merkbewaking wereldwijd.

Wij adviseren je graag bij het afsluiten van het juiste bewakingsabonnement. Tevens kunnen wij modellen bewaken. Wij bieden zowel (woord- of beeld-) merkbewaking als modelbewaking aan op basis van een jaarabonnement. Dit abonnement wordt jaarlijks automatisch verlengd, tenzij je opzegt en dat mag per maand.

Waar wil je je merk of logo bewaken?

Tarieven 5

Benelux €9,16 / mnd

Merkbewaking in de Benelux, WIPO en EU registers. Naar keuze woord-merk of beeld-merk.
Factuur €110 per jaar 1 klasse
(€30 per extra klasse per jaar)

Tarieven 33

Europese Unie €18,33 / mnd

Merkbewaking in de Benelux, WIPO en EU registers en alle registers van de landen van de EU. Naar keuze woord-merk of beeld-merk.
Factuur €220 per jaar 1 klasse
(€60 per extra klasse per jaar)

Tarieven 32

Wereld €27,50 / mnd

Merkbewaking in alle openbare registers van de wereld. Naar keuze woord-merk of beeld-merk.
Factuur €330 per jaar 1 klasse
(€90 per extra klasse per jaar)

Merkbewakingsberichten

Wij stellen je enkel op de hoogte van mogelijk conflicterende, nieuwe merkaanvragen. Wanneer er geen inbreukmakende merkaanvragen gesignaleerd worden, zul je in eerste instantie niets van ons vernemen. Hierbij geldt dus eigenlijk: geen nieuws is goed nieuws. Bij vermoedelijk conflicterende merkaanvragen stellen wij je direct op de hoogte. Jij beslist vervolgens of de door ons gesignaleerde nieuwe merkaanvraag voor je merk bezwaarlijk is. Als je dat wilt kunnen we snel en binnen de oppositietermijn bezwaar aantekenen en tijdig vervolgstappen nemen.

Actie in geval van conflicterende merkaanvragen

Hoe langer je merkinbreuk toestaat, hoe zwakker je juridische positie wordt. De onderscheidende kracht van je merk wordt kleiner en kan zijn waarde verliezen. Het is dus belangrijk om actie te ondernemen tegen inbreuk op je merk. Daarin kunnen we je bijstaan.

Vervolgstappen bij conflicterende merkaanvragen

Besluit je actie te ondernemen tegen een conflicterende merkaanvraag, dan kun je ervoor kiezen om onze juridisch specialisten in te schakelen. Wij adviseren en begeleiden je bij elke stap. Denk hierbij onder andere aan:

  • sommatiebrief, waarbij het doel is dat partijen er samen uitkomen (bijvoorbeeld d.m.v. intrekking merk, afbakening van het gebruik ervan etc.);
  • oppositieprocedure, waarbij de overheidsinstantie een besluit neemt over de inschrijving van het merk waartegen oppositie is ingesteld;
  • doorhalingsprocedure tegen een ingeschreven merk, ook bekend als de procedure tot nietigverklaring of vervallenverklaring waarbij de overheidsinstantie een besluit neemt over de inschrijving van het merk waartegen doorhalingsprocedure is ingesteld;
  • rechtszaak, waarbij een merkenrechtadvocaat je vertegenwoordigt en de rechtbank uitspraak doet.

Ervaring leert dat we minimaal 95% van de conflicten zonder tussenkomst van een rechtbank kunnen oplossen.

Merk registreren

Wil je meer informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van merkbewaking en weten hoe we jouw merk bewaken?

Neem dan vrijblijvend contact op via 076 – 514 84 03 of mail naar bewaking@merkecht.nl.

Wij zijn je graag van dienst.

Klantgericht, persoonlijk en snel

“Het contact met Merk-Echt verloopt heel erg prettig. Er wordt meegedacht, iedereen is vriendelijk, komt prompt afspraken na en er wordt steeds snel gereageerd.”

Ervaringen van onze klanten
Merk registreren 15