Waarom is merkenrecht aanvragen belangrijk

Het aanvragen van merkenrecht is van belang om te kunnen optreden tegen copycats of meelifters. Het is jouw unieke idee, jouw naam en jouw eigendom en je wilt merkinbreuk natuurlijk voorkomen. Jouw merk vertegenwoordigt een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde. Daar ben je graag zuinig op, toch? Zeker in een tijd waarin het succes van een onderneming staat of valt met de originaliteit ervan, is het veiligstellen van jouw merkenrecht gewoon een must. Het is de beste manier om jouw (toekomstige) merk wettelijk te beschermen.

Soorten merken

Voor welke soorten merken kan ik dan merkenrecht aanvragen? Er zijn verschillende soorten merken waarvoor je merkenrecht kan aanvragen. Tegenwoordig kun je zelfs vormen, kleuren, geuren en geluiden als merk laten registreren. Echter, de meest voorkomende merken zijn nog steeds woordmerken (alleen het woord), woordbeeldmerken (woord en beeld) en zuivere beeldmerken (alleen beeld).

Merkenrecht versus handelsnaamrecht 

Zorg er dan ook voor dat je jouw merkenrecht goed én op tijd regelt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, levert een inschrijving bij de KvK je geen merkenrecht op. Het gaat hier puur om een handelsnaam-registratie, waarmee je aan kunt tonen dat jouw bedrijf, op dat moment, onder deze naam is ingeschreven. Om je merkenrecht te verkrijgen, is echt een aparte handeling nodig: het registreren van je merk. Alleen met een merkregistratie in het merkenregister ben je wettelijk beschermd tegen inbreukmakers. Je legt ermee vast wat van jou is. Afhankelijk van waar je actief bent of wil zijn met jouw merknaam en/of logo, kun je je merk laten registreren in de Benelux, de EU of waar ook ter wereld. Een belangrijke basisregel hierbij: zorg ervoor dat je geregistreerd staat in de regio’s waarin je actief bent óf op korte termijn verwacht te zijn. Meer lezen over het verschil tussen merkenrecht en handelsnaamrecht? Lees het in onze blog. 

Het aanvragen van merkenrecht is een must voor iedere ondernemer, hoe groot of klein jouw bedrijf ook is.

Hoe kan je merkenrecht aanvragen

De stappen en vereisten bij het aanvragen van merkenrecht kunnen variëren afhankelijk van het land waarin je woont, maar hier zijn enkele algemene stappen:

 1. Naamsonderzoek

  Merk-Echt controleert of jouw merk in aanmerking komt, hierbij kijken we of jouw merk uniek is en niet al in gebruik is door iemand anders. Bij Merk-Echt doen wij dit door middel van een gratis naamsonderzoek. Met dit naamsonderzoek worden jouw kansen op acceptatie door de overheidsinstantie beoordeeld.

 2. Merkvoorstel

  Om jouw merkaanvraag in te kunnen dienen, moeten we jouw merk eerst classificeren: beschrijven voor welke producten en/of diensten je het merk wil gaan gebruiken. 

 3. Merk deponeren overheidsinstantie

  Vervolgens deponeren we jouw merk bij de desbetreffende overheidsinstantie. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten en informatie verstrekt, zoals jouw identiteit, een beschrijving van het merk, het gebruik van het merk en de relevante klasse. Wij ondersteunen je in het verzamelen van deze documenten.

 4. Beoordeling

  Wacht op de beoordeling: de overheidsinstantie zal jouw aanvraag beoordelen en bepalen of het merk in aanmerking komt voor registratie. Als er problemen zijn, neemt de overheidsinstantie contact met je op voor verdere informatie of bewijs.

 5. Gebruiksplicht

  Gebruik je merk: als jouw merk is geregistreerd, moet je het bijhouden om ervoor te zorgen dat het actueel en geldig blijft. Dit wordt gebruiksplicht genoemd. 

Gratis naamsonderzoek

Bij Merk-Echt vinden we zo’n naamsonderzoek dermate belangrijk, dat we een identiek naamsonderzoek kosteloos voor je uitvoeren. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend een risicoanalyse met juridisch advies én een offerte.

Start jouw gratis naamsonderzoek
Twee medewerkers van Merk-Echt bespreken het merken register

Internationaal merkenrecht

Internationaal merkenrecht richt zich op het beschermen van merken op internationaal niveau. Het internationale merkenrecht biedt eigenaren van merken de mogelijkheid om hun merken wereldwijd te beschermen en te handhaven. Door middel van internationale merkregistratie kunnen zij hun merken beschermen in meerdere landen en optreden tegen inbreukmakers. Het is dan ook aan te raden om bij internationale handel goed op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving op het gebied van internationaal merkenrecht. Heb je vragen over het internationaal merkenrecht? We helpen je graag. 

Merkbewaking

Maar met het merkenrecht aanvragen ben je er nog niet. Als je jouw merkregistratie eenmaal op zak hebt, zal je jouw merk vervolgens óók moeten gebruiken én (laten) bewaken, om er zeker van te zijn dat er geen inbreuk op wordt gemaakt.

Je merk gebruiken

Om aanspraak te kunnen maken op je merkenrecht, heb je te maken met de ‘gebruiksplicht’. Die schrijft voor dat je jouw merk, binnen een periode van enkele jaren na de registratie ervan (in de Benelux en de EU is dit 5 jaar) ook écht moet gebruiken, om je te kunnen beroepen op jouw merkenrecht. Doe je dat niet, dan kan een ander jou – na die periode – in een procedure verzoeken om gebruiksbewijs. Kun je dit niet aanleveren? Dan kan jouw merk nietig worden verklaard. Je bent jouw merkenrecht dan kwijt.

Je merk bewaken 

Een tweede must voor het veiligstellen van je merkenrecht, is het bewaken van je merk. Na jouw merkregistratie dien je het signaleren van de potentiële risico’s namelijk zelf te doen: wordt er inbreuk gemaakt op jouw merkenrecht? Liggen er copycats op de loer? Geloof ons: dit bewaken van je merk is erg belangrijk. In de EU en de Benelux worden dagelijks namelijk zo’n 500 nieuwe merknamen aangevraagd die wel eens verwarrend kunnen zijn met jouw naam. Met allerlei afbreukrisico’s van dien: negatieve publiciteit, minder omzet én een hoop gedoe en negativiteit waar je niet op zit te wachten. Door jouw merk te bewaken kun je inbreukmakers bijtijds signaleren en bezwaar maken als dat nodig is. Omdat je hier als ondernemer vaak de tools én tijd niet voor hebt, is het slim om die merkbewaking uit te besteden aan een merkenbureau.

Merk-echt: jouw persoonlijke merkbewakers

Bij Merk-Echt vinden we merkbewaking dusdanig belangrijk, dat we (in principe) voor iedere nieuwe merkaanvraag een jaar lang kosteloos de merkbewaking verzorgen. Hierbij houden we de merkenregisters scherp in de gaten en beoordelen we of nieuw verrichte merkaanvragen mogelijk inbreuk maken op jouw merkenrecht. Je bent bij Merk-Echt aan het goede adres voor álle facetten van merkbescherming.

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Vertrouwd door ruim 10.000 ondernemers

Ik wil...

 • Meer weten over de kosten van merkenrecht

  De kosten van merkenrecht kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort merkregistratie (Benelux, Europees of internationaal), het aantal klassen waarin je het merk wilt registreren.

  Lees meer over deze kosten op onze tarievenpagina.

 • Meer weten over de geldigheid van merkenrecht

  In de meeste landen wordt een merkenrecht geregistreerd voor een periode van 10 jaar, waarna het kan worden verlengd voor opeenvolgende perioden van 10 jaar zolang het merk wordt gebruikt en de verlengingskosten worden betaald. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gebruiken van een merk (de gebruikplicht) gedurende een bepaalde periode kan leiden tot verlies van het merkenrecht.

Vraag gratis onderzoek aan

Je ontvangt binnen één werkdag een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.

Twee medewerkers kijken naar scherm over merknaam registreren

Heb je vragen voor onze adviseur merken en modellen?

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.