Wat is merkenrecht

Merkenrecht bescherming omvat de verzameling van wetgeving, voorschriften, eisen en juridische precedenten die de rechten op een merk bepalen. Het indienen van een merkaanvraag is essentieel voor elke ondernemer, ongeacht de omvang van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de merknaam uitsluitend met toestemming van de eigenaar van het merk kan worden gebruikt.

Waarom is merkenrecht aanvragen belangrijk

Het aanvragen van merkenrecht is van belang om te kunnen optreden tegen copycats of meelifters. Het is jouw unieke idee, jouw naam en jouw eigendom en je wilt merkinbreuk natuurlijk voorkomen. Jouw merk vertegenwoordigt een bepaalde reputatie, kwaliteit en waarde. Daar ben je graag zuinig op, toch? Zeker in een tijd waarin het succes van een onderneming staat of valt met de originaliteit ervan, is het veiligstellen van jouw merkenrecht gewoon een must. Het is de beste manier om jouw (toekomstige) merk wettelijk te beschermen. De kosten merkenrecht kunnen variëren per regio, lees hier meer over de kosten

Soorten merken

Voor welke soorten merken kan ik dan merkenrecht aanvragen? Er zijn verschillende soorten merken waarvoor je merkenrecht kan aanvragen. Tegenwoordig kun je zelfs vormen, kleuren, geuren en geluiden als merk laten registreren. Echter, de meest voorkomende merken zijn nog steeds woordmerken (alleen het woord), woordbeeldmerken (woord en beeld) en zuivere beeldmerken (alleen beeld).

Hoe kan je merkenrecht aanvragen

Zet ons aan het werk

Gratis naamsonderzoek

Merk-Echt controleert of jouw merk in aanmerking komt, hierbij kijken we of jouw merk uniek is en niet al in gebruik is door iemand anders. Bij Merk-Echt doen wij dit door middel van een gratis naamsonderzoek. 

Shark Check (optioneel)

Merkvoorstel

Om jouw merkaanvraag in te kunnen dienen, moeten we jouw merk eerst classificeren: beschrijven voor welke producten en/of diensten je het merk wil gaan gebruiken. 

Registratie merk

Merk deponeren overheidsinstantie

Vervolgens deponeren we jouw merk bij de desbetreffende overheidsinstantie. Zorg ervoor dat je alle vereiste documenten en informatie verstrekt, zoals jouw identiteit, een beschrijving van het merk, het gebruik van het merk en de relevante klasse. Wij ondersteunen je in het verzamelen van deze documenten.

Beoordeling overheid en bezwaren periode

Beoordeling

Wacht op de beoordeling: de overheidsinstantie zal jouw aanvraag beoordelen en bepalen of het merk in aanmerking komt voor registratie. Als er problemen zijn, neemt de overheidsinstantie contact met je op voor verdere informatie of bewijs.

Gratis naamsonderzoek

Bij merkenrecht bureau Merk-Echt vinden we zo’n naamsonderzoek dermate belangrijk, dat we een identiek naamsonderzoek kosteloos voor je uitvoeren. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend een risicoanalyse met juridisch advies én een offerte.

Start jouw gratis naamsonderzoek
Twee medewerkers van Merk-Echt bespreken het merken register

Internationaal merkenrecht

Internationaal merkenrecht richt zich op het beschermen van merken op internationaal niveau. Het internationale merkenrecht biedt eigenaren van merken de mogelijkheid om hun merken wereldwijd te beschermen en te handhaven. Door middel van internationale merkregistratie kunnen zij hun merken beschermen in meerdere landen en optreden tegen inbreukmakers. Het is dan ook aan te raden om bij internationale handel goed op de hoogte te zijn van de regels en wetgeving op het gebied van internationaal merkenrecht. Heb je vragen over het internationaal merkenrecht? We helpen je graag. 

Merkenrecht bureau Merk-Echt vs zelf doen en advocatenkantoor. Wat kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

Veelgestelde vragen merkenrecht

 • Meer weten over het verschil tussen merkenrecht en handelsnaamrecht?

  Zorg er dan ook voor dat je jouw merkenrecht goed én op tijd regelt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, levert een inschrijving bij de KvK je geen merkenrecht op. Het gaat hier puur om een handelsnaam-registratie, waarmee je aan kunt tonen dat jouw bedrijf, op dat moment, onder deze naam is ingeschreven. Om je merkenrecht te verkrijgen, is echt een aparte handeling nodig: het registreren van je merk. Alleen met een merkregistratie in het merkenregister ben je wettelijk beschermd tegen inbreukmakers. Je legt ermee vast wat van jou is. Afhankelijk van waar je actief bent of wil zijn met jouw merknaam en/of logo, kun je je merk laten registreren in de Benelux, de EU of waar ook ter wereld. Een belangrijke basisregel hierbij: zorg ervoor dat je geregistreerd staat in de regio’s waarin je actief bent óf op korte termijn verwacht te zijn. Meer lezen over het verschil tussen merkenrecht en handelsnaamrecht? Lees het in onze blog. 

 • Weten hoe lang merkenrecht geldig is?

  In de meeste landen wordt een merkenrecht geregistreerd voor een periode van 10 jaar, waarna het kan worden verlengd voor opeenvolgende perioden van 10 jaar zolang het merk wordt gebruikt en de verlengingskosten worden betaald. Het is belangrijk om te onthouden dat het niet gebruiken van een merk (de gebruikplicht) gedurende een bepaalde periode kan leiden tot verlies van het merkenrecht.

 • Meer weten over het verschil tussen merkenrecht en auteursrecht?

  Merkenrecht en auteursrecht zijn twee verschillende juridische aspecten die betrekking hebben op het Intellectueel Eigendom. Het belangrijkste verschil ligt in de aard van de bescherming en de objecten die ze beschermen.

  Merkenrecht: Merkenrecht is het geheel van wetgeving, regels, eisen en jurisprudentie die de rechten op een merk bepalen. Het aanvragen van merkenrecht is van belang om te kunnen optreden tegen copycats of meelifters.

  Auteursrecht: Auteursrecht beschermt creatieve werken, zoals boeken, muziek, kunstwerken en software. Het biedt auteurs exclusieve rechten op hun creaties, waaronder het recht op reproductie, distributie en openbare vertoning. Auteursrecht ontstaat automatisch zodra een werk in een tastbare vorm wordt gecreëerd. Het is waardevol om aantoonbaar te maken dat jij de maker bent van een specifiek werk. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, zoals het laten waarmerken van een exemplaar door een notaris of advocaat. Een even betrouwbare en kostenefficiënte alternatieve optie is het vastleggen van een i-DEPOT bij ons. Hiermee registreer je de creatiedatum van een concept of idee bij de overheid.

  In het kort, merkenrecht waarborgt de identiteit van producten of diensten, terwijl auteursrecht de exclusieve rechten van creatieve makers op hun creatieve werken beschermt.

 • Meer weten over kosten merkenrecht?

  De kosten voor het merkenrecht zijn variabel. De merkenrecht kosten worden bepaald door verschillende factoren, waaronder het type merkregistratie (Benelux, Europees of internationaal) en het aantal klassen waarin je het merk wilt registreren. Er zijn specifieke kosten verbonden aan elke registratieoptie:

  1. Benelux merkbescherming: Je kunt je merk binnen de Benelux laten beschermen vanaf €595.
  2. EU merkbescherming: Europese bescherming begint bij €1450.
  3. Internationale merkbescherming: Bij internationale merkbescherming heb je de keuze tussen een nationale merkregistratie (via een lokale agent) of een internationale merkregistratie. De meest geschikte registratieroute hangt af van verschillende factoren, waaronder onderzoeksresultaten, de urgentie van registratie, huidig gebruik in gewenste landen en het aantal klassen dat relevant is voor jouw merk.

  Onze adviseurs staan klaar om je te assisteren bij een aanvraag en begeleiden je bij het kiezen van de meest geschikte manier om je merk te beschermen.

  Lees meer over de merkenrecht kosten op onze tarievenpagina.

Twee medewerkers kijken naar scherm over merknaam beschermen

Heb je nog vragen over merkenrecht bescherming? Onze adviseurs helpen je graag

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.