Lees zeker ook onze blog ‘5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient’ door, waarin we het belang van het goed én op tijd vastleggen van jouw merkrecht uitgebreider toelichten.

Merkenrecht versus handelsnaamrecht 

Zorg er dan ook voor dat je jouw merkrecht goed én op tijd regelt. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, levert een inschrijving bij de KvK je geen merkenrecht op. Het gaat hier puur om een handelsnaam-registratie, waarmee je aan kunt tonen dat jouw bedrijf, op dat moment, onder deze naam is ingeschreven. Om je merkenrecht te verkrijgen, is echt een aparte handeling nodig: het registreren van je merk. Alleen met een merkregistratie in het merkenregister ben je wettelijk beschermd tegen inbreukmakers. Je legt ermee vast wat van jou is. Afhankelijk van waar je actief bent of wil zijn met jouw merknaam en/of logo, kun je je merk laten registreren in de Benelux, de EU of waar ook ter wereld. Een belangrijke basisregel hierbij: zorg ervoor dat je geregistreerd staat in de regio’s waarin je actief bent óf op korte termijn verwacht te zijn.

Heb je vragen voor een adviseur merken en modellen van merkenbureau Merk-Echt?

Heb je vragen voor onze adviseur merken en modellen?

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.

Plan afspraak in

Merkrecht aanvragen: doe eerst een naamsonderzoek 

Zorg ervoor dat je, vóórdat je jouw merkregistratie aanvraagt, eerst een naamsonderzoek laat uitvoeren. Met dit naamsonderzoek, ook wel ‘merkonderzoek’ of ‘beschikbaarheidsonderzoek’, worden jouw kansen op acceptatie door de overheidsinstantie beoordeeld. De conclusies van dit onderzoek geven richting aan de verdere stappen: kun je jouw aanvraag doorzetten óf moet je terug naar de tekentafel? Zo verklein je de kans op onnodige registratiekosten, merk-conflicten en oppositieprocedures.

Gratis naamsonderzoek

Bij Merk-Echt vinden we zo’n naamsonderzoek dermate belangrijk, dat we een identiek naamsonderzoek kosteloos voor je uitvoeren. Je ontvangt dan geheel vrijblijvend een risicoanalyse met juridisch advies én een offerte.

Start jouw gratis naamsonderzoek
Merkenrecht

Identiek naamsonderzoek

Dit gratis onderzoek is een ‘identiek naamsonderzoek’. Hierbij doorzoeken we het merkenregister op identieke merknamen. En kijken we dus niet naar gelijkende of overeenstemmende merknamen. Bij een uitgebreid of volledig naamsonderzoek gebeurt dat wél. Aan een uitgebreid onderzoek zijn kosten verbonden. De tarieven verschillen per regio.  

Merkenrecht in the pocket? Een goed begin

Maar met het merkrecht aanvragen ben je er nog niet. Als je jouw merkregistratie eenmaal op zak hebt, zal je jouw merk vervolgens óók moeten gebruiken én (laten) bewaken, om er zeker van te zijn dat er geen inbreuk op wordt gemaakt.

Je merk gebruiken

Om aanspraak te kunnen maken op je merkrecht, heb je te maken met de ‘gebruiksplicht’. Die schrijft voor dat je jouw merk, binnen een periode van enkele jaren na de registratie ervan (in de Benelux en de EU is dit 5 jaar) ook écht moet gebruiken, om je te kunnen beroepen op jouw merkenrecht. Doe je dat niet, dan kan een ander jou – na die periode – in een procedure verzoeken om gebruiksbewijs. Kun je dit niet aanleveren? Dan kan jouw merk nietig worden verklaard. Je bent jouw merkenrecht dan kwijt.

Je merk bewaken 

Een tweede must voor het veiligstellen van je merkrecht, is het bewaken van je merk. Na jouw merkregistratie dien je het signaleren van de potentiële risico’s namelijk zelf te doen: wordt er inbreuk gemaakt op jouw merkenrecht? Liggen er copycats op de loer? Geloof ons: dit bewaken van je merk is erg belangrijk. In de EU en de Benelux worden dagelijks namelijk zo’n 500 nieuwe merknamen aangevraagd die wel eens verwarrend kunnen zijn met jouw naam. Met allerlei afbreukrisico’s van dien: negatieve publiciteit, minder omzet én een hoop gedoe en negativiteit waar je niet op zit te wachten. Door jouw merk te bewaken kun je inbreukmakers bijtijds signaleren en bezwaar maken als dat nodig is. Omdat je hier als ondernemer vaak de tools én tijd niet voor hebt, is het slim om die merkbewaking uit te besteden aan een merkenbureau.

Merk-echt: Jouw persoonlijke merkbewakers

Bij Merk-Echt vinden we merkbewaking dusdanig belangrijk, dat we (in principe) voor iedere nieuwe merkaanvraag een jaar lang kosteloos de merkbewaking verzorgen. Hierbij houden we de merkenregisters scherp in de gaten en beoordelen we of nieuw verrichte merkaanvragen mogelijk inbreuk maken op jouw merkenrecht. Je bent bij Merk-Echt aan het goede adres voor álle facetten van merkbescherming.

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Vertrouwd door ruim 10.000 ondernemers

Vraag gratis onderzoek aan

Je ontvangt binnen één werkdag een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.

Zeer goed

Snelle opvolging, goed (persoonlijk) advies, eigenlijk geen omkijken naar. Gewoon goed dus!