De ‘merkwaarde’ van een merk is afhankelijk van veel méér factoren dan van omzetcijfers alleen. Het gaat hier vooral om de perceptie van het merk: wat de consument erbij denkt en voelt. Wordt jouw merk positief ervaren? Dan groeit de waarde ervan. En dat levert je uiteindelijk méér loyaliteit, hogere verkoopcijfers én een concurrentievoordeel op. Maar hoe druk je die waarde uit?
De échte kracht van je merk zit ‘m dus in die goede naam, waarvoor je snoeihard hebt gewerkt. Die naam vertegenwoordigt een waarde die, zeker als je er jarenlang in hebt geïnvesteerd, flink kan oplopen. Het gaat hier soms om wel 80% van de totale waarde van een onderneming!
De merkwaarde op de balans zetten
Slim dus, om naast de financiële waarde óók die ‘emotionele’ merkwaarde een plekje te geven op jouw balans – onder ‘immateriële vaste activa’. En nee, dat is écht niet alleen besteed aan de grote jongens als Heineken, Booking.com en ING (respectievelijk op plek 1, 2 en 3 in de top 30 meest waardevolle merken in 2023: de Brandz top 30). Óók de Mkb’er heeft hier baat bij. Bij fusies of overnames bijvoorbeeld, heb je deze waarde nodig om de totaalprijs van de onderneming goed te kunnen bepalen (en af te kunnen schrijven).
Merkregistratie is noodzaak
Je mag jouw merkwaarde als asset beschouwen – en optellen bij de financiële waarde van je bedrijf. Maar je kunt nog zó succesvol zijn, zonder merkbescherming is je positie super kwetsbaar en deze asset allesbehalve betrouwbaar (en dus veel minder waard!). Met een merkregistratie stel je jouw merk en onderscheidend vermogen veilig. En kun je jouw merkwaarde verzilveren.
De merkrechten van een bedrijf als Coca-Cola zijn inmiddels letterlijk goud waard. Dankzij het merkrecht kan Coca-Cola het merk nog altijd ongehinderd en succesvol voeren en copycats de baas blijven. Een ijzersterke positie!
Geen exacte wetenschap
Het bepalen van jouw merkwaarde is helaas geen exacte wetenschap. Voor de eerder genoemde top 30 ranking maakte Brandz gebruik van de formule brand value = financial value x brand contribution. Met ‘brand contribution’ wordt dan gedoeld op ‘how consumers perceive and feel about a brand’. Een abstract iets, dat maar lastig uit te drukken is in een financiële waarde. Bij wet is hier niets over vastgelegd en in de praktijk worden er verschillende methoden op na gehouden om deze waarde te duiden.
Een sterk merk volgens David Aaker
Wél zijn er een aantal factoren te benoemen die het meest van invloed zijn op de waarde (door Brandz dus bestempeld als de ‘brand contribution’) van jouw merk. Je kunt jouw merkwaarde erop baseren én, door er gericht acties op te zetten, vergroten.
Het Brand Equity model van David Aaker (een klassieker, maar nog altijd spot-on) vat de belangrijkste factoren in 5 punten samen. Door jouw merk per factor een score toe te bedelen, maak je inzichtelijk hoe je ervoor staat:
Merkbekendheid
Oftewel: de mate waarin jouw potentiële klanten vertrouwd zijn met jouw merk. In hoeverre zit je ‘tussen de oren’ bij jouw doelgroep?
Merkloyaliteit
Zijn jouw klanten ook trouw aan jouw merk? In hoeverre ben je erin geslaagd een merkvoorkeur te creëren?
Waargenomen kwaliteit
Wat is de perceptie van de kwaliteit van jouw product of dienst? Hoe ‘hoog’ heeft jouw doelgroep jouw merk zitten?
Merkassociaties
In hoeverre slaag je erin om jouw doelgroep direct bepaalde (wenselijke) gedachten en gevoelens te laten krijgen bij het zien of horen van jouw merk?
Overige eigendomsrechten
Hoe goed is jouw intellectuele eigendom beschermd? Heb je bijvoorbeeld, naast je merkregistratie, óók de technische aspecten (van een bepaalde techniek in een motor of smartphone tot de inkeping in een beschuitrol waardoor je het beschuit gemakkelijker uit de rol krijgt) van je product vastgelegd met een patent? Hoe meer eigendomsrechten, hoe sterker jouw positie.
Benieuwd welke eigendomsrechten jij nodig hebt voor een optimale merkbescherming? In dit blog helpen we je op weg.