Wat zijn spookfacturen?

Er worden regelmatig ‘rekeningen’ (ook wel nepfacturen of spookfacturen genoemd) gestuurd door malafide buitenlandse ‘organisaties’ aangaande de aanvraag, de publicatie, de registratie of vernieuwing van jouw merk of model. Dit zijn malafide organisaties die uitsluitend uit zijn op de betaling en geen relevante diensten leveren, of tegen niet-marktconforme tarieven. Wij adviseren je deze ‘rekening’ weg te gooien. Men zal ook zien dat op de rekeningen vaak geen melding wordt gemaakt van officiële registers waarin wordt gedeponeerd. Doorgaans staat er bovendien op dat het slechts een aanbod is tot het betalen van het genoemde bedrag en dat men niet verplicht is de ‘rekening’ te voldoen.

Diverse juridische acties zijn reeds ondernomen tegen deze organisaties. Echter, deze nepfacturen blijven opduiken. Vaak is een (slechte) afbeelding, gekopieerd van internet, van het merk zichtbaar op de ‘rekening’. Je krijgt uitsluitend een factuur/facturen van Merk-Echt voor jouw merk- of modelinschrijving. Deze factuur is reeds inclusief alle ambtelijke taksen. Na de afronding van de aanvraagprocedure ontvang je via Merk-Echt het officiële bewijs van inschrijving van jouw merk of model van de bevoegde overheidsinstantie. Ook zal Merk-Echt je tijdig benaderen over de vernieuwing van jouw rechten.

Pas ook op met vernieuwingen

Er worden ruim voordat je merk te vervallen zou kunnen komen niet officiële vernieuwingsberichten verstuurd. Dit o.a. door BMV Benelux Merken Vernieuwing B.V. (actief sinds september 2010, met 0 werkzame personen en gerund door de heer Hannu Jorma Juhani), ARPI, Agence de Renouvellement en Propriété Intellectuelle Inc., ECTO S.A. en Patent & Trademark Bureau.

Reageer hier niet op; dit zijn geen bekende instanties, ook al doen de formulieren anders voorkomen. Een vernieuwing wordt alleen door jouw gemachtigde aangeboden. Let dus goed op bij dit soort fake facturen en spookfacturen.

Neem bij twijfel contact op met Merk-Echt via [email protected] of bel direct naar 076 – 514 84 03.

Duidelijkheid over je merk?

Wil je zeker zijn dat je geen spookfacturen per ongeluk betaalt? Stel Merk-Echt dan aan als je merkgemachtigde, je ontvangt dan alleen van ons updates rondom je merk(en). Altijd duidelijk herkenbaar aan ons logo.

De volgende ‘organisaties’ versturen onder andere deze spookfacturen:

De volgende telefoonnummers worden gebruikt voor deze spookfacturen:

  • 0212 618-591347
  • 0212 618-27953
  • 0212-618-27592

Heb je een spookfactuur ontvangen?

Stuur je spookfactuur (bij twijfel) naar ons toe en wij zullen deze voor je beoordelen.


Gerelateerde blogs

Spookfactuur ontvangen van een merkeninstantie? Laat je niet oplichten! 1

Spookfactuur ontvangen van een merkeninstantie? Laat je niet oplichten!

Lees meer
Nieuwe EUIPO spookfactuur in omloop 1

Nieuwe EUIPO spookfactuur in omloop

Lees meer
Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Lees meer