Conflict merk
Problemen, geschillen en conflicten rondom merken, merknamen en bedrijfsnamen, modellen, auteursrecht en domeinnamen hebben vaak een juridische kant. Ze kunnen ontstaan vanuit een misverstand, gebrek aan informatie (onwetendheid), onwil of miscommunicatie. Merk-Echt kan je adviseren bij een conflict merk en juridische bijstand verlenen op het gebied van intellectueel eigendomsrecht.
Juridisch advies bij geschillen
Onze juristen starten altijd, samen met jou, met het maken van een goede afweging: waar gaat het conflict om, waar maak je je zorgen over en hoe belangrijk is de tegenpartij? Vervolgens bekijken we of we – door middel van onderhandeling – een regeling kunnen treffen met de andere partij. Hierbij behartigen we jouw belangen. Heeft dit geen succes? Dan kunnen we een oppositie-procedure starten bij de instanties die daarover gaan. In veel gevallen kun je hierbij terugvallen op speciale regelingen of arbitrage. Het voordeel hiervan: het is vaak sneller en goedkoper dan de stap naar de rechter. Dit laatste valt helaas niet altijd te vermijden: soms is tussenkomst van een rechter gewoon noodzakelijk.
Het kan namelijk gebeuren dat iemand inbreuk maakt op jouw merk. In zulke gevallen is het belangrijk om snel en doordacht op te treden om je rechten te waarborgen.
Juridisch advies bij merkinbreuk
Merkinbreuk kan zich op 2 manieren voordoen: een andere partij gebruikt jouw merknaam/ bedrijfsnaam óf vraagt een merk aan dat (soort)gelijk is aan jouw merk en voor dezelfde type producten en/of diensten geldt. In beide gevallen gaat het dan om een conflict merk.
Als je gedurende 5 jaar een inbreukmakend merk naast jouw merk accepteert (en hier dus niets tegen onderneemt), verlies je het recht om daar later alsnog bezwaar tegen te maken. Je loopt dan het risico dat je de waarde van jouw merkregistratie verliest of dat deze kleiner wordt. Het is dan ook belangrijk om direct actie te ondernemen tegen mogelijke inbreukplegers.
Een oppositieprocedure is een formele manier om bezwaar te maken tegen de registratie van een nieuw merk dat te veel lijkt op jouw bestaande merk. Deze procedure vindt plaats bij het merkenregister en biedt de mogelijkheid om merkinbreuk al in een vroeg stadium te stoppen. De – meestal puur administratieve – oppositieprocedure bestaat uit 2 fasen:
Fase 1 van de oppositieprocedure
In de eerste fase, de ‘cooling off’ fase, proberen we tot een onderling akkoord te komen met de inbreukpleger. Nadat we de vermoedelijke merkinbreuk geconstateerd hebben, ontvangt de inbreukpleger een sommatiebrief. Hierin lichten we toe waarom er sprake is van merkinbreuk. We verzoeken de inbreukpleger hierbij dringend om (bijvoorbeeld) een andere product- of dienstklasse toe te passen of het merk in te trekken.
Fase 2 van de oppositieprocedure
Is het geschil na de sommatie- en correspondentie en onderhandelingen met de inbreukmaker niet opgelost? Dan vervolgen we de oppositieprocedure bij de betreffende overheidsinstantie. Merkhouder en inbreukpleger krijgen hierbij de gelegenheid hun argumenten uiteen te zetten en bewijsstukken in te dienen. De opposant moet de overheidsinstantie ervan overtuigen dat het risico op verwarring bij het publiek, een reëel risico is.
Uitspraak overheidsinstantie
In de 2e fase van de oppositieprocedure beslist de overheidsinstantie. Zij is daarbij gebonden aan strikte richtlijnen. De instantie moet bijvoorbeeld uitgaan van de gegevens zoals die in het merkenregister zijn opgenomen. Wijst de overheidsinstantie de oppositie toe (en stelt zij de bezwaar makende partij dus in het gelijk)? Dan mag het jongere merk niet geregistreerd worden. Wordt de oppositie afgewezen? Dan zal het merk in het merkregister worden ingeschreven.
Waarom is merkbewaking zo belangrijk?
Europese overheidsinstanties houden nieuwe merkaanvragen, die conflicteren met al bestaande merken, niet tegen. Dit wordt aan ‘de markt’ overgelaten. Met andere woorden: de merkhouder dient zelf in de gaten te houden of er inbreuk wordt gemaakt op het merk. Verder is aan het indienen van bezwaar een termijn verbonden. En ook dat moet je zelf in de gaten houden.
Met onze merkbewaking nemen wij dit voor je uit handen. Komen we een merkaanvraag tegen die een potentieel risico vormt? Dan trekken we direct aan de bel. Zo kunnen we snel en tijdig in actie komen.
Ik wil...
-
Mijn conflict oplossen?
Ben je aangesproken door een andere partij, omdat je zijn of haar intellectuele eigendomsrechten zou hebben overtreden? Wij geven je advies en verlenen juridische bijstand.
Lees alles over conflicten en hoe wij je daarbij kunnen helpen.
-
Optreden tegen merkinbreuk?
Een andere partij pleegt merkinbreuk, lift mee op jouw merk of reputatie of verdient geld met namaakproducten die op jouw originelen lijken. Omwille van de bescherming van jouw goede naam is het belangrijk om daartegen op te treden.
-
Weten hoe lang de aanvraagprocedure voor een merkregistratie duurt?
Hoelang de aanvraagprocedure voor een merkregistratie duurt, is o.a. afhankelijk van waar de registratie is aangevraagd. Omdat de daadwerkelijke duur sterk afhangt van hoe snel de behandeling bij de betreffende overheidsinstantie gaat, kunnen we alleen een indicatie geven waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.
Gemiddeld duurt de aanvraagprocedure van een Benelux merk zo’n 3 maanden. Voor de EU is dat gemiddeld 6 maanden.