Veel ondernemers denken dat, na het handelsnaam registreren bij de Kamer van Koophandel, niemand anders hun bedrijfsnaam mag gebruiken. Nu heb je, na deze inschrijving in het handelsnaamregister, inderdaad het recht om bezwaar te maken tegen handelsnamen die sterk lijken op die van jou. Maar daar zitten helaas heel wat haken en ogen aan.

Zo mag je bijvoorbeeld alleen in actie komen als deze bedrijven ook actief zijn in dezelfde regio én branche als waarin jij opereert. Ook zal je jouw handelsnaam ook echt (en aantoonbaar) moeten gebruiken, om op te kunnen treden. Doe je dat niet? Dan heb je al snel geen enkel recht van spreken en loop je het risico dat het onderscheidend vermogen van je merk wordt aangetast, zonder dat je er iets tegen kunt doen. Dit kan schadelijk zijn voor jouw goede naam, je verkoopcijfers en betrouwbaarheid.

Handelsnaam als merk vastleggen in merkenregister

Je kunt alleen het alleenrecht op jouw merknaam claimen door je handelsnaam niet alleen in het handelsnaamregister te registreren, maar het óók als merk vast te laten leggen in het merkenregister. Alleen dan verkrijg je de merkrechten over jouw merk en mag én kan je dus ook effectief iets doen tegen meelifters en kopieergedrag. Zorg er dus voor dat je, na het handelsnaam registreren in het handelsnaamregister, óók je merknaam vastlegt in het merkenregister, via een merkregistratie. 

Mooi meegenomen: direct vanaf het moment dat je jouw merk hebt gedeponeerd in het merkenregister (je hebt dan dus alleen nog maar de aanvraag gedaan), beschik je over de merkrechten en is jouw merk dus wettelijk beschermd tegen inbreukmakers.

Je kunt jouw bedrijfsnaam registreren in de Benelux, de EU of internationaal.

Kun je jouw handelsnaam als merk registreren?

Een handelsnaam en een merk zijn dus echt twee verschillende dingen. Je handelsnaam is de naam waaronder je jouw bedrijf voert, je merk is de naam waaronder je jouw producten of diensten verkoopt. Wel zo praktisch als je jouw handelsnaam ook als merknaam kunt registreren. Maar dat is lang niet altijd vanzelfsprekend. Want je merknaam dient natuurlijk in ieder geval nog beschikbaar (vrij) te zijn, maar moet óók aan een aantal juridische eisen voldoen.

Merkonderzoek door merkenbureau

Het is slim om eerst door een merkenbureau te laten checken of de merknaam die jij op het oog hebt, wel door de juridische toets komt. Door op tijd zo’n naamsonderzoek uit te laten voeren, ook wel merkonderzoek of beschikbaarheidsonderzoek genoemd, weet je van tevoren of de merknaam die jij voor ogen hebt nog beschikbaar is en ook als merk geregistreerd kan worden. Zo kun je de slagingskans van jouw merkaanvraag een stuk beter inschatten. En dat is waardevol! Als namelijk achteraf blijkt dat jouw handelsnaam te weinig onderscheidend vermogen heeft en dus niet als merk ingeschreven kan worden, kun je weer helemaal opnieuw beginnen: terug naar de tekentafel. De gedane investering krijg je dan niet terug. Eeuwig zonde natuurlijk!

Twee medewerkers van Merk-Echt bespreken het merken register

Start direct je gratis naamsonderzoek

Bij Merk-Echt vinden we zo’n onderzoek dan ook dusdanig belangrijk, dat we het gratis (en natuurlijk vrijblijvend) voor je uitvoeren. Onze juristen beoordelen dan niet alleen of jouw merknaam voldoende onderscheidend vermogen heeft, maar onderzoeken ook of jouw merknaam nog vrij is. De resultaten heb je vaak binnen 1 werkdag al binnen.

Identiek naamsonderzoek

Het is goed om te beseffen dat het hier om een identiek naamsonderzoek gaat. Hierbij checken we het merkenregister puur op identieke merknamen. Er wordt dus niet gezocht naar gelijkende of overeenstemmende merknamen. Bij een uitgebreid of volledig naamsonderzoek gebeurt dat wél.

Deze ‘check aan de voordeur’ zorgt ervoor dat onze merkaanvragen in 99,9% van de gevallen slagen, zowel bij het BBIE als bij het EUIPO. Wij hebben dan ook een groot vertrouwen in de kwaliteit van onze service en geven je 100% registratiegarantie voor jouw merkaanvraag: wordt jouw aanvraag voorlopig geweigerd en hebben wij je vooraf niet op de hoogte gebracht van het risico daarop? Dan kun je aanspraak maken op deze garantie, door de keuze maken uit één van onderstaande opties:

  • Wij geven je het geldbedrag terug dat je aan ons hebt betaald voor de merkaanvraag;
    OF
  • Wij verrichten kosteloos één nieuwe merkaanvraag in dezelfde regio en voor dezelfde activiteiten;
    OF 
  • Wij stellen kosteloos een bezwaarschrift op tegen deze voorlopige weigering door het BBIE of het EUIPO.

Je handelsnaam als merk geregistreerd? Dan is bewaking een must!

Met het handelsnaam registreren als merk in het merkenregister ben je er nog niet. Om goed beschermd te zijn tegen inbreukmakers, zal je jouw merk namelijk óók moeten bewaken. Het signaleren van potentiële risico’s dien je zelf te doen. Na het registreren van je handelsnaam als merk heeft de overheidsinstantie haar taak namelijk volbracht. De instantie beoordeelt hierna dus niet of eventuele later verrichte merkaanvragen mogelijk inbreuk maken op het door jou geregistreerde merk. Dit wordt aan ‘de markt’ overgelaten en dien je als merkhouder dus zelf in de gaten te houden. Een belangrijke taak, gezien het feit dat er in de EU en de Benelux dagelijks zo’n 500 (!) nieuwe merknamen aangevraagd worden die wel eens verwarrend kunnen zijn met jouw merk. 

Nu heb je hier als ondernemer vaak de tools én tijd helemaal niet voor. Daarom doe je er goed aan om jouw merkbewaking in professionele handen te leggen, door het uit te besteden aan een merkenbureau.

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Merk-Echt: jouw persoonlijke merkbewakers

Bij Merk-Echt vinden we dat die bewaking er gewoon bij hoort. Part of the deal, als je het ons vraagt. Daarom verrichten we voor iedere nieuwe merkaanvraag een jaar lang kosteloos de merkbewaking. Onze merkbewakers monitoren hierbij dagelijks voor je of er merkaanvragen zijn ingediend die inbreuk kunnen doen op jouw merk. Zo zorgen we ervoor dat jij uniek en onderscheidend bent én blijft. Merk-Echt biedt full-service registratie, bewaking, handhaving en onderhoud van jouw merknaam, handelsnaam, bedrijfsnaam, model, logo, idee, beeldmerk, domeinnaam en/of auteursrecht. De referenties van onze klanten zeggen eigenlijk genoeg: zij beoordelen ons gemiddeld met een 9,6.

Vertrouwd door ruim 10.000 ondernemers

Vraag een gratis naamsonderzoek aan

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om de aanvraag verder in gang te zetten.

Medewerker Merk-Echt kijkt naar scherm over merkregistratie

Heb je vragen voor onze adviseur merken en modellen?

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.