Het belang van een merkregistratie

Merkregistratie is de enige manier om een merk wettelijk te beschermen tegen copycats en meelifters. Je stelt er het onderscheidend vermogen mee veilig en daarmee wordt ook de concurrentiepositie van het merk versterkt. Geregistreerde merken kunnen doorgaans dan ook rekenen op meer rendement. Kortom: merkregistratie is een must voor iedere zichzelf serieus nemende ondernemer. En daarmee een aspect waar ook iedere merkbouwer rekening mee zou moeten houden.

Waarom je merknaam registreren?

Zonder merk registratie heb je geen merkrechten. Jouw productnaam, bedrijfsnaam of logo is dan niet beschermd tegen ongeoorloofd gebruik ervan door derden. Door jouw merk te registreren leg je vast wat van jou is. De goodwill die jouw merk vertegenwoordigt – en waar jij je elke dag voor inzet – wordt zo veilig gesteld. 

We adviseren je graag over merkregistratie en nemen het traject van naamsonderzoek tot succesvolle merkregistratie voor je uit handen. Hierna gaan we voor je aan de slag als jouw persoonlijke merkbewakers. We trekken niet alleen aan de bel als iemand merkinbreuk probeert te maken – bijvoorbeeld door een soortgelijke naam of logo te registreren – maar geven je ook vrijblijvend advies over wat je hier tegen kunt doen.

Alleen een merkregistratie in het officiële merknamen register levert je een merkenrecht op. Anders kun je niet optreden tegen soortgelijke handelsnamen. Wil je jouw merk in een andere regio/ ander land gaan gebruiken? Of ga je andere producten of diensten aanbieden onder jouw merk? Dan zul je dit merk opnieuw moeten vastleggen.

Bekijk in 1 minuut onderstaande video: waarom jouw merk vastleggen?

Regel je merkregistratie op tijd

Het belang van een merkregistratie is dus gebleken. Met een merkregistratie kun je voorkomen dat een ander jouw merk of een merk dat er erg op lijkt, gebruikt. Zorg dat je de merkregistratie regelt zodra je jouw merknaam hebt bedacht. Dus ook vóórdat je alles rondom je merknaam gaat regelen. Het stelt jouw originaliteit en concurrentiepositie veilig. 

Hoe moet je een merknaam registreren?

Je merknaam registreren begint bij Merk-Echt met een kosteloos naamsonderzoek. Als je opdracht geeft voor de registratie van de merknaam of logo gaan we voor je aan de slag en maken we een voorstel op maat gebaseerd op jouw activiteiten en de regio waarbinnen je beschermd wil zijn.

We nemen vervolgens alles voor je uit handen. We ontzorgen, regelen jouw merkaanvraag, starten de merkbewaking op, communiceren met de overheidsinstanties, verwerken eventuele regularisaties, etc.

Waar wil je je merk registreren?

Benelux

Registreer je merk in de Benelux (Nederland, België en Luxemburg)

Lees meer
Tarieven merk per regio 1

EU

Registreer je merk in alle 27 landen van de Europese Unie.

Lees meer
Tarieven 32

Internationaal

Registreer je merk wereldwijd in een of meer van de 122 aangesloten landen.

Lees meer
Je hoeft niet verder te zoeken

Je hoeft niet verder te zoeken

Merk registreren 13

100% van onze klanten beveelt ons aan en beoordeelt ons met een 9.4

Diensten 29

25 jaar ervaring

Home 6

Merk-Echt #1 van Nederland in aantal merkregistraties en in percentage succesvolle registraties

Home 14

Merk-Echt geeft als enige 100% Registratie Garantie NIET GOED = GELD TERUG

Vraag een gratis naamsonderzoek aan

Vraag vandaag nog een onderzoek aan en ontvang direct advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.

Waarom kiezen voor Merk-Echt

 • Persoonlijk contact
 • Helder juridisch advies
 • Door klanten beoordeeld met een 9.4

Veelgestelde vragen over merkregistratie

 • Wat houdt de registratiegarantie in?

  Het kan voorkomen dat jouw merkaanvraag voorlopig wordt geweigerd door de overheidsinstantie die hierover gaat (de BBIE of EUIPO). Hebben wij je vooraf niet op de hoogte gebracht van het risico daarop? Dan kun je aanspraak maken op onze registratiegarantie. Bekijk de opties van onze registratiegarantie.

 • Welke type merken zijn er?

  Er zijn drie typen merken: woordmerken (alleen het woord), woordbeeldmerken (woord en beeld) en beeldmerken (alleen beeld). Hoe jij jouw merk het beste registreert, en of je alle typen hierin meeneemt, hangt af van hoe je het gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld zowel de naam als het logo, dan is het – voor een optimale bescherming – verstandig om alle merktypen als merk te laten registreren. Lees meer over de verschillende type merken.

 • Hoe kies je de juiste merkhouder?

  Een merkhouder kan zowel een rechtspersoon (een onderneming, zoals een B.V., V.O.F. of een stichting) als een natuurlijk persoon (bijvoorbeeld jijzelf) zijn. Welke vorm je kiest, is afhankelijk van de situatie. Lees meer over hoe je de juiste merkhouder kiest.

 • Wat is de classificatie van producten en diensten?

  Producten en/of diensten worden, conform een internationale afspraak, onderverdeeld in 45 klassen (categorieën). Bij het verrichten van een merkaanvraag is het belangrijk om de producten en/of diensten van dat merk nauwkeurig en volledig te omschrijven, zodat deze goed geclassificeerd kunnen worden. Het is één van de essentiële aspecten voor een goede beschermingsomvang van het merk. Lees meer over de classificatie van producten en diensten.

 • Hoe lang duurt de aanvraagprocedure voor een merkregistratie?

  Hoelang de aanvraagprocedure voor een merkregistratie duurt, is o.a. afhankelijk van waar de registratie is aangevraagd. Omdat de daadwerkelijke duur sterk afhangt van hoe snel de behandeling bij de betreffende overheidsinstantie gaat, kunnen we alleen een indicatie geven waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.

  Gemiddeld duurt de aanvraagprocedure van een Benelux merk zo’n 3 maanden. Voor de EU is dat gemiddeld 6 maanden.

 • Wat kost een merkregistratie?

  Wat een merkregistratie kost, is o.a. afhankelijk van  het gebied waar je wilt registreren en voor hoeveel categorieën producten en/of diensten (dit worden de klassen genoemd) je wilt registreren. Voor de aanvraag van een Benelux merkregistratie in 1 klasse betaal je bij ons vanaf €595,- en voor de aanvraag van een EU merkregistratie in 1 klasse vanaf €1450,-.

Merk registreren 11

Start met een gratis naamsonderzoek

Vraag vandaag nog een gratis naamsonderzoek aan en ontvang geheel vrijblijvend een risicoanalyse met juridisch advies én een offerte. Zo krijg je antwoord op de vraag of jouw bedrijfs- of productnaam (nog) als merk kan worden geregistreerd en wat, als je daarvoor zou kiezen, de kosten hiervoor zouden zijn.

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug. V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Gerelateerde blogs

Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Lees meer
Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Lees meer
Merknaam bedenken? Zo vind je er één die bij je past en registreerbaar is! 1

Merknaam bedenken? Zo vind je er één die bij je past en registreerbaar is!

Lees meer