EU merkregistratie
Merknaam registreren in alle 27 landen van de Europese Unie.
v.a. € 1.450,-
In hoeveel landen wil je het merk beschermen? Behoren deze landen tot een internationaal verdrag? Wat is het belang van de bescherming van het merk per land? De keuze is afhankelijk van enkele factoren, we helpen je graag bij het maken van de juiste beslissing.
Ben je actief in één of enkele Europese landen? Dan kun je per land een nationale merkaanvraag indienen bij het EUIPO (het merkenregister voor de Europese Unie). In een land dat geen lid is van een verdrag, is dit soms de enige optie. Je kunt ook uit strategische overwegingen of vanwege de korte registratieprocedure voor deze vorm kiezen. Betreft het meer landen? Dan worden nationale registraties duurder en ingewikkelder. Je moet per land de procedure doorlopen. De kosten kunnen dan op lopen en een goed beheer van je merkportefeuille wordt belangrijker.
Als je jouw merk in meerdere EU-landen of in de gehele EU gebruikt, is een Europese registratie financieel de meest voordelige vorm van merkbescherming. Slechts één EU-merkregistratie beschermt het merk in 27 landen tegelijk. Een nadeel is de ondeelbaarheid. Maakt een land succesvol bezwaar tegen jouw merk? Dan verlies je het merkenrecht ook in de overige EU-landen.
Het belangrijkste onderdeel van een merkregistratie in Europa is classificatie. Een zorgvuldige classificatie bepaalt de beschermingsomvang van een merk en versoepelt het optreden tegen merkconflicten. Het internationale classificatiesysteem van Nice kent 45 standaardcategorieën. Wij delen de producten of diensten die tot jouw merk behoren in, en stellen een gedetailleerde en op maat gemaakte, juridische omschrijving op.
Met een merkregistratie in Europa kun je derden verbieden jouw merk of een overeenkomend merk te registreren of te gebruiken. Mits het om dezelfde of soortgelijke producten of diensten gaat. Je hebt niet alleen het recht om bezwaar te maken tegen later ingediende, Europese merken, maar tegen álle, in de landen van de EU geldende merken, inclusief internationale merken.
Vanaf 1 januari 2021 is de ‘overgangsfase’ van de Brexit voorbij en hanteert het Verenigd Koninkrijk alleen nog de eigen regels en wetten. Heb jij een merk- of model geregistreerd staan in de EU, óf heb je nog een aanvraag voor registratie lopen? Dan is onze whitepaper ‘Brexit: wat er verandert voor jou als merk- of modelhouder in de EU’ eigenlijk verplichte kost. Download de Brexit whitepaper.
Wil je jouw merk laten registreren, verlengen of bewaken in Europa? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden, via [email protected] of bel direct naar 076 – 514 84 03.
Bekijk onze video en ontdek het in slechts 1 minuut.
Twijfel je of jouw merk alleen in Europa of ook daarbuiten beschermd moet worden? Dan is het goed om het verschil te kennen tussen een Europese en een internationale merkregistratie. Een Europese merkregistratie beschermt je merk in alle 27 EU-lidstaten. Ben je ook actief buiten Europa – bijvoorbeeld in de VS, China of Australië – dan is een internationale merkregistratie de juiste keuze. Daarbij kies je zelf in welke landen je bescherming wilt. Welke optie het beste bij jou past, hangt af van waar je nu actief bent of waar je wilt groeien. Onze merkenadviseurs denken graag met je mee. Lees hier meer over internationale merkregistratie en ontdek wat in jouw situatie slim is.
Een merkregistratie binnen de Europese Unie biedt bescherming in de 27 lidstaten van de EU. Let op: het Verenigd Koninkrijk valt hier niet meer onder sinds de Brexit. Wil je daar bescherming, dan moet je een aparte registratie in het VK aanvragen of meenemen in je internationale registratie.
De Europese Unie (EU) bestaat momenteel uit 27 lidstaten. Hieronder vind je een volledige lijst van landen die onderdeel uitmaken van de EU, inclusief het jaar waarin ze officieel zijn toegetreden:
Wanneer je jouw merk wilt beschermen in meerdere EU-landen, kun je dit eenvoudig doen via een EU merkregistratie. Hiermee is jouw merk beschermd in alle 27 lidstaten met slechts één aanvraag. Wil je weten hoe dat precies werkt en wat de voordelen zijn?
Lees er alles over op onze pagina over EU merkregistratie of start een EU merkregistratie.
In principe kun je in ieder land een merk aanvragen. Je kunt ervoor kiezen om dat in ieder land apart te regelen. Voor bepaalde regio’s kun je dit ook in één keer doen. Ben je in een (groot) deel van de Europese Unie actief? Dan is het altijd goedkoper om een EU-merk aan te vragen. Je merk is dan in de gehele Europese Unie geregistreerd. En via een internationaal merk bij het WIPO kun je jouw merk in één keer in meer dan 100 verschillende landen registreren.
Producten en/of diensten worden, conform een internationale afspraak, onderverdeeld in 45 klassen (categorieën). Bij het verrichten van een merkaanvraag is het belangrijk om de producten en/of diensten van dat merk nauwkeurig en volledig te omschrijven, zodat deze goed geclassificeerd kunnen worden. Het is één van de essentiële aspecten voor een goede beschermingsomvang van het merk. Lees meer over de classificatie van producten en diensten.
Het EUIPO merkenregister is de centrale databank van de Europese Unie waarin alle geregistreerde merken worden vastgelegd. Dit merkenregister biedt een transparant overzicht van alle merkaanvragen en geregistreerde merken binnen de EU. Het EUIPO merkenregister helpt bedrijven en individuen hun merken en ontwerpen te beschermen in alle lidstaten van de EU via één enkele aanvraagprocedure.
Deze databank biedt openbare toegang tot informatie over bestaande merkaanvragen en geregistreerde merken, inclusief details zoals de houder van het merk, de datum van registratie en de klassen van waren en diensten waarvoor het merk is ingeschreven. Het hoofdkantoor van het EUIPO bevindt zich in Alicante, Spanje.