In hoeveel landen wil je het merk beschermen? Behoren deze landen tot een internationaal verdrag? Wat is het belang van de bescherming van het merk per land? De keuze is afhankelijk van enkele factoren, we helpen je graag bij het maken van de juiste beslissing.

Nationale registratie per land

Ben je actief in één of enkele Europese landen? Dan kun je per land een nationale merkaanvraag indienen. In een land dat geen lid is van een verdrag, is dit soms de enige optie. Je kunt ook uit strategische overwegingen of vanwege de korte registratieprocedure voor deze vorm kiezen. Betreft het meer landen? Dan worden nationale registraties duurder en ingewikkelder. Je moet per land de procedure doorlopen. De kosten kunnen dan op lopen en een goed beheer van je merkportefeuille wordt belangrijker.

Eén Europese merkregistratie voor alle EU-landen

Als je jouw merk in meerdere EU-landen of in de gehele EU gebruikt, is een Europese registratie financieel de meest voordelige vorm van merkbescherming. Slechts één EU-merkregistratie beschermt het merk in 27 landen tegelijk. Een nadeel is de ondeelbaarheid. Maakt een land succesvol bezwaar tegen jouw merk? Dan verlies je het merkenrecht ook in de overige EU-landen.

Klassenindeling producten en diensten

Het belangrijkste onderdeel van een merkregistratie in Europa is classificatie. Een zorgvuldige classificatie bepaalt de beschermingsomvang van een merk en versoepelt het optreden tegen merkconflicten. Het internationale classificatiesysteem van Nice kent 45 standaardcategorieën. Wij delen de producten of diensten die tot jouw merk behoren in, en stellen een gedetailleerde en op maat gemaakte, juridische omschrijving op.

Welke rechten heeft de houder van een Europees merk?

Met een merkregistratie in Europa kun je derden verbieden jouw merk of een overeenkomend merk te registreren of te gebruiken. Mits het om dezelfde of soortgelijke producten of diensten gaat. Je hebt niet alleen het recht om bezwaar te maken tegen later ingediende, Europese merken, maar tegen álle, in de landen van de EU geldende merken, inclusief internationale merken.

Ontwikkelingen BREXIT

Vanaf 1 januari 2021 is de ‘overgangsfase’ van de Brexit voorbij en hanteert het Verenigd Koninkrijk alleen nog de eigen regels en wetten. Heb jij een merk- of model geregistreerd staan in de EU, óf heb je nog een aanvraag voor registratie lopen? Dan is onze whitepaper ‘Brexit: wat er verandert voor jou als merk- of modelhouder in de EU’ eigenlijk verplichte kost. Download de Brexit whitepaper.

Bescherm nu je merk in de Europese Unie!

Wil je jouw merk laten registreren, verlengen of bewaken in Europa? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag de mogelijkheden, via info@merkecht.nl of bel direct naar 076 – 514 84 03.

Onderzoek of je EU merk geregistreerd kan worden:

Start met een gratis onderzoek en ontvang binnen 4 uur een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.