Iedereen met een beetje interesse in technologie heeft erover gelezen: NFT’s. Voor iemand die er niets vanaf weet is het net hocus pocus. Wanneer je je er echter in verdiept, is het een technologische verandering die ook binnen het intellectuele eigendomsrecht de nodige vragen oproept. In deze blog gaan we hier verder op in.

Wat is een NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token, een ‘niet-vervangbaar teken’. Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat, dat tegenwoordig veel gebruikt wordt in de kunstwereld om het eigendom van digitale kunstwerken te regelen. Het kan echter in veel meer sectoren gebruikt worden. Een NFT laat zien wie eigenaar is van een bepaald digitaal product, waardoor het mogelijk is geworden om een digitaal product te verkopen alsof het een fysiek product is. Met een NFT wordt een specifieke set aan data aan jou in eigendom gegeven, dat door middel van blockchain-technologie (een soort grote openbare database) aan iedereen wordt medegedeeld.

Waarom bestaan NFT’s?

Zonder NFT’s is het niet mogelijk om van een digitaal product te kunnen vaststellen wie de eigenaar is. Dit klinkt als een onnodig stukje informatie, maar als je erover nadenkt, is het belangrijk voor het bepalen van de waarde van een product. Als iedereen er zomaar vandoor kan gaan met jouw spullen, waarom zou je dan de moeite nemen om erin te investeren? Omdat het eigendom van digitale producten nu kan worden vastgesteld, maken NFT’s het op die manier mogelijk om digitale producten waarde te geven. 

NFT’s en merkrechten

Op het gebied van NFT’s bestaan verschillende vraagstukken over intellectuele eigendomsrechten.  Een nieuwe technologische oplossing heeft hier natuurlijk invloed op. Wat betekenen NFT’s voor merkrechten?

Gebruik van een merk in een NFT

Binnen het merkenrecht geldt de regel dat je geen merk van iemand anders mag gebruiken voor waren en diensten waarvoor het al is vastgelegd. Het kan hier gaan om een identieke kopie van de naam of een naam die er heel erg op lijkt. Wanneer er verwarring kan ontstaan tussen jouw waren of diensten en die van een ander, dan kan het gaan om een inbreuk op iemands merkrecht. 

Deze regel is niet veranderd ten opzichte van NFT’s, dus blijft het oppassen wanneer je een toespeling wil maken naar iemand anders zijn merk met betrekking tot NFT’s. Zo kan het zijn dat je een NFT wil maken of kopen met het merk van een derde partij erop, waar die partij geen toestemming voor heeft gegeven. Dit is natuurlijk niet zomaar toegestaan. 

Zelf NFT’s vastleggen en verkopen?

Wil je zelf een NFT-collectie uitbrengen? Dan doe je dit waarschijnlijk onder een bepaalde naam. Het is verstandig om deze naam dan als merk vast te laten leggen, zodat je kan optreden tegen andere partijen die er met jouw naam vandoor proberen te gaan. De overheidsinstanties, zoals het BBIE en het EUIPO, registreren tegenwoordig gelukkig merknamen voor virtuele goederen en diensten die te maken hebben met het creëren en verkopen van NFT’s. 

Vragen over merkrechten en NFT’s?

Bij een onderwerp zo technisch als NFT’s kunnen wij ons goed voorstellen dat je vragen hebt. Gelukkig denken we bij Merk-Echt graag met je mee. Heb je vragen over intellectuele eigendomsrechten, zoals merkrechten, auteursrechten en handelsnaamrechten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in.

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over merken register

Gerelateerde blogs

Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op? 1

Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Lees meer
5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is 1

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer