• 25-04-2023
  • Nieuws
  • < 1 minuut leestijd

De top van de berg “Matterhorn” verdwijnt van de iconische verpakking. De onderscheidende en heerlijke Toblerone reep is namelijk niet meer geheel Zwitsers. Maar waarom is dat? Dat leggen we in deze blog verder uit. 

Nieuwe regelgeving

Voeding met Zwitserse symbolen moet voor minstens 80% met grondstoffen uit het land zelf worden gemaakt. Voor melk- en zuivelproducten is dat zelfs 100%. Toblerone verhuist de productie vanaf juli 2023 deels naar een fabriek in Slowakije. En daarom mag het nationale symbool van de berg niet meer gebruikt worden. De berg wordt aangepast naar een modernere en meer gestroomlijnde berg. Ook het onderschrift wordt aangepast. De tekst “of Switzerland” gaat gewijzigd worden naar “established in Switzerland”. 

Wijzigingen vorm en verpakking

Al eerder ging de driehoekige reep op de schop. Om kosten te besparen werd in 2016 het model van driehoekige reep aangepast waardoor er nog maar één op de twee typerende torentjes overbleef. De prijs bleef echter hetzelfde. Dit werd ze niet in dank afgenomen. 2 jaar later herriep het bedrijf die beslissing en werd het gewicht weer teruggebracht naar 200 gram. 

Herkenbaarheid Toblerone

Gelukkig is de vorm de grootste associatie met het merk Toblerone. Slechts 15% van de associaties met het merk hebben met de berg te maken. Toblerone heeft naast de berg nog de vorm, kleur en letters die de reep kenmerken. De herkenbaarheid zal daarom niet minder worden en minder repen zullen er door het verdwijnen van de berg niet verkocht gaan worden. Er gaat in de taxfree-winkels elke 2 seconden een Toblerone-reep over de toonbank. De verwachting is dat Toblerone deze aanpassing dus wel zal doorstaan. Wanneer de nieuwe Toblerone-verpakking in de schappen ligt is nog niet duidelijk.

We helpen je graag

Het merkenrecht is flexibel, niet alleen merknamen en logo’s kunnen worden beschermd. Denk dus ook aan de vorm van jouw merk. Heb je vragen over het registreren van een (vorm)merk? Neem gerust contact op met ons voor een eerlijk, vrijblijvend advies via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in. 

Neem contact op
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Gerelateerde blogs

‘Make Beer Not War’

‘Make Beer Not War’

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer
Relatie tussen Ben & Jerry’s en moederbedrijf Unilever onder het vriespunt

Relatie tussen Ben & Jerry’s en moederbedrijf Unilever onder het vriespunt

Lees meer