Het welbekende Ben & Jerry’s start een proces tegen hun moederbedrijf Unilever. Unilever verkoopt licentierechten van Ben & Jerry’s buiten hun weten om. De directie van het ijsbedrijf ziet dit als een schending op hun eigen rechten en spant een rechtszaak aan tegen Unilever. Wat er precies aan de hand is lees je verder in deze blog.
Wat is er aan de hand?
De ondernemingen die de ijsproducten van het merk Ben & Jerry’s verkopen hebben hiervoor een licentieovereenkomst afgesloten met Unilever. Vanwege de bezette Palestijnse gebieden wilde Ben & Jerry’s Homemade Inc. deze overeenkomst beperken tot Israël. Dit kunnen zij doen, omdat ze een verregaande autonomie heeft met betrekking tot zijn sociale missie. Deze overeenkomst werd vervolgens niet verlengd door licentienemer American Quality Products. Unilever heeft recent deze licentierechten – zonder toestemming van Ben & Jerry’s – weer verkocht aan American Quality Products. De directie van Ben & Jerry’s reageert verontwaardigd en sleept Unilever voor de rechter.
IJskoud en sociaal bewogen
Ben & Jerry’s staat al jaren bekend om hun activisme. Zo zetten ze zich in tegen discriminatie en racisme, en voor het klimaat, gendergelijkheid en immigranten- en vluchtenlingenrechten. Het ijsbedrijf heeft zich ook publiekelijk uitgesproken over het beleid van destijds Amerikaans president Donald Trump.
Het bedrijf staat voor gelijke mensenrechten en het beschermen van de wereld, aldus Jerry Greenfield (oprichter Ben & Jerry’s). Ben & Jerry’s gaat dus ook uitsluitend samenwerkingen aan met ondernemingen die soortgelijke kernwaarden hebben. Deze sociale missie is ook terug te vinden in de ijsjes die jij in de supermarkt koopt. Zo wordt de welbekende ‘Cookie Dough’ ijssmaak gemaakt in samenwerking met een bedrijf wat gelijke kansen biedt voor mensen die moeilijk een baan kunnen vinden. Als je dit weet smaakt je ijsje misschien nog lekkerder…
Publieke strijd
Ben & Jerry’s eist dat Unilever de verkoop in bezet Palestijns gebied stopzet. De rechtszaak diende 14 juli 2022, maar de rechter heeft nog geen uitspraak gedaan. Deze publieke strijd wordt dus vervolgd…
Bron: NU.nl, Volkskrant, RTLnieuws, Telegraaf