Tsja, wat doe je als de merknaam die je in gedachte had al is geregistreerd voor dezelfde producten of diensten? Grolsch wist hier wel raad mee. Wat begon als een potentieel juridisch conflict, is geëindigd met een nieuw biertje: “het Vredespijpje”

Merkregistraties

In het voorjaar van 2021 bracht Grolsch hun nieuwe biertje met de naam “Hoop”, een Lente IPA, uit. Grolsch had echter niet door dat deze naam al als merk was geregistreerd door Brouwerij Hoop. 

In 2016 registreerden de craftbrouwers uit Zaandijk bij het Benelux merkenregister zowel een woordmerk HOOP (inschrijvingsnummer: 992087) als een woordbeeldmerk HOOP (inschrijvingsnummer: 992193). Ook BROUWERIJ DE HOOP werd geregistreerd als woordbeeldmerk (inschrijvingsnummer: 992191).

Unieke samenwerking

In plaats van het juridische conflict uit te vechten in de rechtszaal, kozen Grolsch en Brouwerij Hoop ervoor minnelijk te schikken en te gaan samenwerken. Beide partijen waren het erover eens: de liefde voor bier is hetgeen wat ze verbindt. En laten we eerlijk wezen, liever positieve publiciteit door een mooie samenwerking, dan negatieve publiciteit door een juridisch conflict. 

Er werd uiteindelijk gekozen voor een Baltic Porter. Een biertje dat amper wordt gebrouwen in Nederland. Zowel Grolsch als Brouwerij Hoop hebben ieder – volgens hetzelfde recept – een Baltic Porter gebrouwen. Vervolgens is het Grolsch deel met een tankwagen naar Zaandijk gebracht, waar de bieren zijn samengebracht. Het resulteerde in een gelimiteerde oplage van “Het Vredespijpje” met een mooie slogan “Make Beer Not War”.

Grolsch en Brouwerij Hoop staat nog wel één ding te doen. Een merk registreren! 

Merk registreren of juridisch advies?

Ook Merk-Echt is voorstander van “Make Beer Not War”. Juridische conflicten zijn vaak langdurig en kostbaar. Wij lossen juridische conflicten dan ook graag minnelijk op waar mogelijk. En wat is nou mooier dan zo’n gave samenwerking?! 

Heb jij nou zo’n conflict of wil je een merk registreren? Neem dan contact met ons op via [email protected] of +31 76 5148403. 

 

Gerelateerde blogs

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is 1

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is

Lees meer
Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op? 1

Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Lees meer
Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Lees meer