Merknaam registreren in Benelux, EU of internationaal

Afhankelijk van waar je actief bent of wil zijn met jouw merknaam, kun je je merknaam registreren in de Benelux, de EU of internationaal. Je hebt dan, gedurende een periode van 10 jaar, de zekerheid dat niemand in dat gebied aan jouw merk mag komen. Hiervoor dien je jouw merk dan wel te beschermen, zodat je alert kunt zijn op inbreukmakers en bezwaar kunt maken als dat nodig is. De merkeninstantie doet dit niet voor je: dit is je eigen verantwoordelijkheid. Merk-Echt neemt deze merkbewaking voor je uit handen. Na de eerste 10 jaar kun je de registratie van jouw naam telkens met een periode van 10 jaar verlengen

Laat je jouw merknaam via Merk-Echt registreren? Dan gaan we net zo lang door tot jij een echt én veilig merk hebt. Dat pakken we graag persoonlijk aan: met korte en snelle lijnen zijn we altijd dichtbij. 

Merknamen registreren: dit zijn de eisen

Niet elke merknaam kan zomaar worden geregistreerd. Natuurlijk moet de te registreren merknaam nog vrij zijn, maar je naam moet óók voldoende onderscheidend vermogen hebben: niet lijken op al bestaande (eerder geregistreerde) merknamen, omdat de (potentiële) klant jouw merk dan met een ander merk zou kunnen verwarren. Hij/zij haalt de merken dan misschien door elkaar en denkt een product of dienst bij merk A af te nemen, terwijl het in werkelijkheid merk B betreft. Het ene merk kan zo meeliften op het goede imago en de goodwill van het andere merk. Of juist last hebben van eventuele negatieve feedback en publiciteit rondom het andere merk. Dat wil je natuurlijk voorkomen. 

LP - merkenrecht

Een gratis naamsonderzoek aanvragen

Ben je benieuwd of jouw merknaam ook als merk geregistreerd kan worden? Vraag dan, vóór je merknaam registratie, vrijblijvend een gratis naamsonderzoek aan. 

Is jouw merknaam nog vrij?

Onze juristen beoordelen dan niet alleen of jouw merknaam voldoende onderscheidend vermogen heeft, maar onderzoeken óók of jouw merknaam nog vrij is.  Door dit tijdig door ons te laten checken, voorkom je dat – als jouw aanvraag onverhoopt wordt geweigerd – je alle tijd en geld die je in het merk hebt geïnvesteerd kwijt bent. Bij Merk-Echt vinden we zo’n naamsonderzoek dan ook dusdanig belangrijk, dat we het gratis én vrijblijvend voor je uitvoeren.

Blijkt uit het naamsonderzoek dat jouw merknaam niet onderscheidend genoeg geacht wordt? Dan denken onze professionals actief én creatief met je mee. We bekijken bijvoorbeeld of het toevoegen van een onderscheidend grafisch element (logo) het totaalplaatje een origineler karakter kan geven. Zo vergroten we de kans dat jouw aanvraag alsnog door de juridische toets komt. Merk-Echt is het bureau met de meeste registraties én het hoogste percentage succesvolle registraties. Niet voor niets dus, dat we veel vertrouwen hebben in de kwaliteit van onze service. We geven je dan ook 100% registratiegarantie voor jouw merkaanvraag.

Adviseurs bekijken merkregistratie internationaal

Heb je vragen voor onze adviseur merken en modellen?

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.

Vertrouwd door ruim 10.000 ondernemers

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug. V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Veelgestelde vragen over merknaam registreren

 • Weten of jullie ook helpen bij het bedenken van een goede (andere) merknaam?

  Nee, wij helpen niet bij het bedenken van merknamen. Wij zijn goed in wat wij doen en weten ook wat wij minder goed kunnen doen dan anderen. Door de jaren heen hebben wij een groot netwerk opgebouwd. We kunnen je hierdoor doorverwijzen naar reclamebureaus die kwalitatief goede merknamen en logo’s ontwerpen voor een eerlijke prijs.

 • Meer weten over waar ik kan zien wie welke merknaam of logo heeft geregistreerd?

  Dit kun je zien door dit op te zoeken in de merkenregisters: deze zijn voor iedereen openbaar. Welk merkenregister je moet raadplegen is afhankelijk van de landen en/of regio’s waar het merk geregistreerd is. Bedenk hierbij dat in Nederland alle Benelux én alle EU merken geldig zijn. 

  Voor merkregistraties die alleen in één land zijn gedaan zul je de nationale merkenregisters moeten raadplegen van dat land en de eventuele regionale registers, zoals het EU register. Het merkenregister voor merken in de Benelux is het BBIE). Voor EU-merkregistraties kun je de database van het EUIPO raadplegen. Merken met een meer internationaal karakter dan de EU alleen kun je in de database van het WIPO raadplegen.

 • Weten hoe ik mijn merk moet gebruiken? mag ik variaties op mijn eigen merknaam gebruiken?

  Je mag je eigen merk gebruiken voor de de producten en diensten (‘klassen’) waarvoor jij ze geregistreerd hebt. Als je enkel een woordmerk hebt, mag je dat woord natuurlijk in alle (kleur en lettertype) varianten gebruiken. Als je een (woord-)beeldmerk hebt moet je hiermee wel oppassen! Wanneer je er zelf te veel variaties of verbasteringen van je eigen merk maakt, kan dit betekenen dat jouw merk ‘verwaterd’ en hierdoor niet meer onderscheidend is. Dit kan gevolgen hebben wanneer je wil optreden tegen anderen die jouw merk gebruiken of wanneer je jouw merk wil verlengen. Als je na 5 jaar niet kunt bewijzen dat je jouw merk (zoals het is ingeschreven) ook daadwerkelijk gebruikt, kan een ander je merk nietig laten verklaren. Onze juristen hebben ruime ervaring en kunnen je adviseren hoe je hier mee om kunt gaan. 

 • Weten hoe lang de aanvraagprocedure voor een merkregistratie duurt?

  Hoelang de aanvraagprocedure voor een merkregistratie duurt, is o.a. afhankelijk van waar de registratie is aangevraagd. Omdat de daadwerkelijke duur sterk afhangt van hoe snel de behandeling bij de betreffende overheidsinstantie gaat, kunnen we alleen een indicatie geven waar geen rechten aan ontleend kunnen worden.

  Gemiddeld duurt de aanvraagprocedure van een Benelux merk zo’n 3 maanden. Voor de EU is dat gemiddeld 6 maanden.

 • Weten wat een merknaam registreren kost?

  Wat een merknaam registreren kost, hangt af van o.a. het gebied waar je wilt registreren en voor hoeveel categorieën producten en/of diensten (de zogenaamde klassen) je wilt registreren. Voor de aanvraag van een Benelux merkregistratie in 1 klasse betaal je bij ons vanaf €595,- en voor de aanvraag van een EU merkregistratie in 1 klasse vanaf €1450,-.

Vraag een gratis naamsonderzoek aan

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om de aanvraag verder in gang te zetten.