Ben je benieuwd hoe een procedure van een merkregistratie in de Benelux, Europa en internationaal verloopt? In dit artikel leggen we het stap voor stap uit.

Merkregistratie Benelux

Allereerst voeren wij kosteloos een identieke check uit naar jouw potentiële merk, het zogenaamde vooronderzoek. Wel is het altijd verstandig om naast de identieke check, tevens een uitgebreid onderzoek te laten uitvoeren. Wij kijken dan namelijk ook naar gelijkende merken en daarvan krijg je tevens een uitgebreide rapportage. Bij een identieke check kijken wij enkel- wanneer het door jou bedachte merk bijvoorbeeld NYKE voor kleding is, naar resultaten met NYKE. 

Bij een uitgebreid onderzoek komen ook resultaten zoals NIKE en NIEKE naar boven, welke merken soms ook een bezwaar kunnen opleveren. Mocht er uit de identieke check of uit het uitgebreide onderzoek blijken dat je een nog niet eerder vastgelegd merk hebt bedacht, dan adviseren wij je, om dit merk zo spoedig mogelijk te laten vastleggen. 

Na indiening van het merk gaat de merkeninstantie het merk toetsen op de absolute gronden. Een merk mag bijvoorbeeld niet beschrijvend zijn. Indien dat het geval is dan zal het merk worden geweigerd. Is de toetsing op absolute gronden vervolgens in orde, dan zal de instantie het merk publiceren. Na publicatie van het merk in het Benelux merkenregister hebben eventuele derden twee maanden om oppositie in te stellen. Wordt geen oppositie ingesteld dan zal het merk worden ingeschreven. Na registratie van het merk krijg je een bescherming voor de duur van tien jaar op het merk. De registratie kan telkens voor 10 jaar verlengd worden.

Merkregistratie Europa

Is jouw onderneming ook buiten de Benelux actief dan is het belangrijk dat je merk ook Europees beschermd is. Als je jouw merk in meerdere EU-landen of in de gehele EU gebruikt, is een Europees Uniemerk de beste optie. Door de registratie van een Europees Uniemerk in het europees merkenregister registreer je het merk in 27 lidstaten tegelijk. 

De procedure is vrijwel gelijk aan de Benelux procedure. Eerst voeren wij een identieke check (of uitgebreid onderzoek) uit. Indien er geen (of niet al te grote bezwaren) zijn dan dienen wij het merk voor je in de Europese Unie in. Ook bij een Europees Uniemerk depot wordt aan de hand van een ambtelijk onderzoek getoetst of jouw merk in orde is wat betreft de absolute gronden. Let wel: mocht er in één van de lidstaten een bezwaar zijn dan wordt jouw aanvraag afgewezen voor alle EU-lidstaten. Als dit het geval is kan het merk wel in de landen afzonderlijk geregistreerd worden door middel van zogenaamde nationale depots. Wij adviseren alleen een sterk merk en een merk dat je van plan bent in meerdere EU-lidstaten te gebruiken als Uniemerk te laten registreren. 

Is de toetsing op absolute gronden wel in orde dan wordt het merk gepubliceerd in het europees merkenregister. Na publicatie in het europees merkenregister geldt echter een oppositietermijn van drie maanden. Tijdens deze periode kunnen eventuele derden oppositie instellen tegen jouw merk. Wordt er vervolgens geen oppositie ingesteld dan krijg je een bescherming voor de duur van tien jaar op het merk. De bescherming kan telkens verlengd worden met de duur van 10 jaar.

Merkregistratie Internationaal

Landen aangesloten bij de Overeenkomst en Protocol van Madrid – WIPO

Op basis van een Benelux of een Europese Unie merkaanvraag of registratie is het mogelijk om door middel van één aanvraag merkbescherming te verkrijgen in een aantal of alle landen die aangesloten zijn bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. Indien je binnen 6 maanden na jouw eerste aanvraag van het merk een aanvraag tot internationale registratie indient, krijgt jouw internationale registratie dezelfde datum als de eerste merkregistratie. Je krijgt hierdoor met terugwerkende kracht bescherming in de aangesloten landen. Eventuele derden die later een aanvraag hebben ingediend dan jouw Benelux of Europees Unie merkaanvraag of registratie, kun je verbieden om jouw of eenzelfde merk te gebruiken in de landen waarvoor de internationale registratie is ingediend.

Wel is het zo dat de internationale registratie voor de duur van vijf jaar afhankelijk is van de Benelux of het Europees Uniemerk depot of registratie. Komt dus de Benelux of het Europees Uniemerk depot of registratie te vervallen dan vervalt automatisch de internationale registratie. Het is wel mogelijk om vervolgens in de landen waar het bezwaar zich niet voordoet, nationale merkaanvragen te verrichten.

Landen Nationaal niet aangesloten

Het is ook mogelijk om voor landen die geen lid zijn van de bovenstaande overeenkomsten bescherming te verkrijgen. Merkregistratie procedures kunnen van land tot land verschillen. Neem contact met ons op om te laten bepalen welke bescherming op internationaal niveau het meest geschikt is

Meer informatie

Heb je nog vragen of wil je direct je merk op Benelux, Europees of internationaal niveau laten vastleggen? Neem voor meer informatie contact op via [email protected] of bel direct naar 076-5148403.

Gerelateerde blogs

Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Lees meer
Net een bedrijf gestart? Kijk uit voor deze beginnersfouten

Net een bedrijf gestart? Kijk uit voor deze beginnersfouten

Lees meer
Weet jij wat jouw merkwaarde is?

Weet jij wat jouw merk waard is?

Lees meer