Jouw merknaam is van jou: het is jouw intellectuele eigendom en dat vertegenwoordigt een unieke waarde. Emotioneel maar óók financieel: dit bedrag kan – zeker na jarenlang investeren – flink oplopen, soms tot wel 80% van de totale waarde van een onderneming. Je mag dit bedrag dan ook gewoon, als asset, een plekje geven op jouw balans – onder ‘immateriële vaste activa’.

Deze waarde wordt sterk bepaald door de rechten die eraan verbonden zijn. Want je kunt als ondernemer nog zó succesvol zijn, zonder een plekje in het merkenregister heb je geen merkrechten en is jouw naam maar weinig waard. Je bent dan immers niet goed beschermd tegen copycats en meelifters, waardoor je voortdurend risico loopt op negatieve reviews en publiciteit, minder sales én op een hoop gedoe waar je gewoonweg niet op zit te wachten. Zorg er dan ook voor dat je jouw merknaam tijdig laat registreren in het merknamen register.

Wat is het merkenregister?

Het merkenregister is een openbare database waarin alle geregistreerde merken zijn opgenomen. Dit omvat handelsnamen, logo’s, slogans en andere vormen van merken die door bedrijven of individuen zijn geregistreerd om hun producten en diensten te onderscheiden van die van anderen.

Merkregistratie is namelijk de enige manier om jouw merknaam wettelijk te beschermen: alleen met een geregistreerd merk in het merkenregister heb je het alleenrecht op het gebruik van jouw merknaam. Met het registreren van jouw merknaam in het merkenregister, voorkom je verwarring met andere andere merken én mag je optreden tegen inbreukmakers. De waarde die jouw merknaam vertegenwoordigt wordt zo optimaal beschermd.

®-teken

Een handige bijkomstigheid: na het indienen van jouw merknaam in het merken register, mag je het ®-teken achter jouw merknaam zetten. Dit komt professioneel en vertrouwd over én is een waarschuwing voor mogelijke copycats.

Lees meer over de betekenis en toepassing van het ®-teken

Registratie in het merkenregister: hier moet je naam aan voldoen

We zien het in onze praktijk met regelmaat gebeuren: bij de start van het bedrijf was er dermate veel haast om te beginnen (en snel de markt op te gaan om geen enkele kans op omzet te missen), dat er snel een merknaam werd bedacht, gevolgd door een bijpassend logo en domeinnaam. Alles in kannen en kruiken, totdat – bij de aanvraag tot registratie in het merk register – plots blijkt dat er niet of niet voldoende is nagedacht over de juridische eisen. De merknaam wordt dan niet onderscheidend genoeg bevonden – en komt dus niet door de juridische toets. Dan zit er helaas vaak niets anders op: terug naar de tekentafel. De al gemaakte investeringskosten krijg je dan niet meer terug. Eeuwig zonde natuurlijk. Als ondernemer doe je er dan ook goed aan om zorgvuldig rekening te houden met het juridische aspect, voordat je je merknaam gaat aanvragen.

Twee medewerkers van Merk-Echt bespreken het merken register

Merknaam deponeren in het merkenregister? Doe eerst een naamsonderzoek!

Laat bijtijds een naamsonderzoek uitvoeren. Dan bekijken we of jouw merknaam onderscheidend genoeg en niet te beschrijvend is, maar óók of het merk nog uniek is en dus niet al door iemand anders werd geregistreerd. Merk-Echt voert zo’n naamsonderzoek gratis én vrijblijvend voor je uit. 

Benelux merkenregister, EU merkenregister en internationale merkenregister

Afhankelijk van waar jouw merk actief is, kun je je merknaam laten registreren in het Benelux merkenregister, EU merkenregister of het internationale merkenregister. Wil je jouw werkterrein – in een later stadium – uitbreiden? Vergeet dan niet om tijdig te checken of je je hier wel op jouw merkrechten kunt beroepen – en of je dus wel ingeschreven staat in het betreffende merkenregister. De basisregel: ook al ben je niet fysiek gevestigd in de andere regio (een ander land of werelddeel), als je er jouw producten verkoopt en/of je diensten verleent, is er sprake van merkgebruik in die regio. En ben je afhankelijk van de juridische regels die daar gelden. Zorg er dan ook voor, dat je jouw merk hier goed hebt vastgelegd.

 

Inschrijven in het merkenregister

Zet ons aan het werk

Gratis onderzoek

Vraag vandaag nog een gratis naamsonderzoek aan en ontvang direct de onderzoeksresultaten die door onze juristen zijn opgesteld en een vrijblijvende offerte. Dit is de start van je merknaam vastleggen.

Shark Check (optioneel)

Merkhouder bepalen

De volgende stap is het bepalen welke partij de eigenaar wordt van het toekomstige merk. Wij kunnen je alles vertellen over deze belangrijke stap in het vastleggen van je merknaam.

Registratie merk

Juridische omschrijving

Het volgende onderdeel van je merknaam registreren is de voor het merk op maat gemaakte juridische omschrijving van de producten en/of diensten waarvoor je het merk in de markt zet. Ook bij deze stap helpen wij je.

Beoordeling overheid en bezwaren periode

Aanvraagprocedure

We nemen de gehele aanvraagprocedure van het merk voor je uit handen. Van naamsonderzoek tot inschrijvingsbewijs. Toch nog wat vragen over je merk registreren? We helpen je graag. Geheel vrijblijvend.

Alleenrecht en gebruiksplicht merknaam

Met het vastleggen van jouw naam in het merken register verkrijg je meestal, voor een periode van 10 jaar, het alleenrecht op jouw merknaam. Je dient jouw merk dan wel ook daadwerkelijk te gebruiken (de gebruiksplicht) én te beschermen: alert zijn op inbreukmakers, zodat je kunt optreden als dat nodig is. Dat doet de merkeninstantie niet voor je, het signaleren van mogelijke risico’s is je eigen verantwoordelijkheid. Bij Merk Echt nemen we die, behoorlijk arbeidsintensieve, merkbewaking graag op professionele wijze voor je uit handen.

De gebruiksplicht schrijft voor dat je jouw merk in de meeste gevallen, binnen een periode van 5 jaar na de registratie in het merk register, ook écht (en aantoonbaar!) moet gebruiken in het land/ de regio waar je het geregistreerd hebt. Doe je dat niet? Dan vervallen jouw rechten.

Optreden tegen merkinbreuk

Als je jouw merk niet op tijd geregistreerd hebt in het merkenregister kan iemand jou zomaar voor zijn. En dat kan jouw plannen behoorlijk in de weg zitten. Als jouw merk geregistreerd staat in het merkenregister, kun je aantonen dat jij eerder was. En kun je dus voorkomen dat anderen er met jouw merknaam vandoor gaan of iets vergelijkbaars op de markt brengen, zonder dat je daar iets tegen kunt doen. Zorg er dus voor dat je op tijd professionele, juridische achtervang hebt geregeld voor jouw merk, door je merk te laten registreren in het merkenregister. En dat je jouw merknaam vervolgens ook laat beschermen, hierdoor kunnen onze juristen optreden tegen merkinbreuk. 

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

Vraag nu een gratis onderzoek aan

Je ontvangt binnen één werkdag een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.