Ieder jaar staat op 26 april intellectueel eigendom centraal. Het is dan namelijk World Intellectual Property Day (of: de dag van de intellectuele eigendom). World Intellectual Property Day is een initiatief van World Intellectual Property Organization (WIPO) en is bedoeld om intellectuele eigendom (IE) onder de aandacht te brengen zodat er meer kennis is over het belang ervan.

Jeugd en IE

World Intellectual Property Day heeft ieder jaar een ander thema. Dit jaar is het thema “Youth and IP: Innovating for a better future”. De dag staat dus dit jaar in het teken van de jeugd, de belangrijke rol die de jeugd speelt bij het creëren van een betere toekomst door innovatie, en hoe IE hen kan steunen bij het verwezenlijken van hun doelen.

Wat is IE?

Leuk, die dag van de IE, maar wat is het eigenlijk? Intellectuele eigendom is een verzamelbegrip voor allerlei rechten waarmee je allerlei creaties kunt beschermen. Van foto’s tot liedjes. Van logo’s tot uitgewerkte ideeën. Van een merknaam tot de vormgeving van een stoel. Van de techniek achter een nieuw uitgevonden machine tot de naam van een bepaalde traditionele specialiteit. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Waarom IE?

IE helpt je jouw intellectuele creaties te beschermen, zodat anderen er niet zomaar mee aan de haal kunnen gaan. IE en verstandig ondernemen gaan dus hand in hand. Meer weten over waarom IE belangrijk is? Lees onze blog “Je Intellectueel eigendom beschermen: ‘de kroon op je werk”.

Voorbeelden van IE-rechten 

Er zijn allerlei IE-rechten die elk op bepaalde aspecten van een creatie van toepassing kunnen zijn. Enkele belangrijke IE-rechten zijn auteursrecht (voor creatieve creaties), merkenrecht (voor bijvoorbeeld merknamen en logo’s), modellenrecht (voor vormgeving van voortbrengsels), en octrooirecht (voor technische uitvindingen).

Weet wat jouw mogelijkheden zijn 

Elk IE-recht heeft zijn eigen regels en daarom is het goed om te kijken welke rechten van toepassing kunnen zijn op jouw situatie en wat de regels, voorwaarden en kosten zijn. In een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs helpen wij je met het in kaart brengen van de mogelijkheden en geven je een op maat gemaakt advies voor jouw specifieke situatie. Neem hiervoor contact met ons op via 076 514 84 03 of [email protected] en maak een geheel vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs!

Gerelateerde blogs

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is 1

5 x waarom jouw Intellectueel Eigendom bij Merk-Echt in de allerbeste handen is

Lees meer
Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op? 1

Intellectueel Eigendom, wat is het en wanneer heb je er recht op?

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer