Het is zó belangrijk maar schiet er veel te vaak bij in: het regelmatig checken van je merkregistraties. Om optimaal beschermd te zijn, dien je je namelijk strikt te houden aan de voorwaarden waaronder jouw merk(en) geregistreerd staan. En aan álle afspraken die daarbij horen. Wijk je hiervan af, hoe minimaal ook, dan kan dat invloed hebben op jouw merkrechten. Je loopt dan het risico op een beschermingslek. Twijfel je of je nog wel goed zit? Neem dan altijd contact op met één van onze adviseurs. We nemen jouw merkregistraties dan vrijblijvend onder de loep. 

 

Elke wijziging is een risico voor jouw merkbescherming

In de meeste landen leg je een merk vast voor een periode van 10 jaar. De kans is dan ook groot dat er in die periode ‘iets’ verandert in de activiteiten die betrekking hebben op jouw merk. Maar voor élke verandering, hoe ogenschijnlijk onbenullig ook, geldt dat je jezelf moet afvragen: welke impact heeft dit op mijn merkbescherming? Zo zien we het in onze praktijk bijvoorbeeld regelmatig gebeuren dat:

  • er een aanpassing in het logo en/of de huisstijl is gedaan, waardoor deze nu afwijkt van de wettelijke registratie;
  • de ondernemer gaat ondernemen op grondgebied waar hij/zij niet geregistreerd staat;
  • de ondernemer nieuwe producten en/ of diensten aanbiedt, die niet binnen de classificatie van het merk vallen;
  • de ondernemer is vergeten een adreswijziging door te geven; 
  • de onderneming qua naam is gewijzigd, maar deze wijziging nog niet is doorgevoerd in de merkenregisters;
  • de onderneming wordt ontbonden bij de Kamer van Koophandel, maar de merkrechten niet zijn overgedragen aan een nieuwe merkhouder.

Bespaar jezelf de ellende

In ál deze situaties wijkt de praktijk af van wat er ooit op papier is gezet. Terwijl je jouw merk exact dient te voeren zoals het geregistreerd staat. Doe je dat niet, dan schieten je merkrechten tekort. En dat levert vaak een hoop ellende op. Bijvoorbeeld omdat je met lede ogen moet toezien hoe een copycat vrij spel heeft. Iets wat je echt wil voorkomen. 

Plan nu een vrijblijvende merk-APK in

Des te belangrijker dus, om ons (het liefst op voorhand) te betrekken bij eventuele wijzigingen en nieuwe plannen, zodat we met je mee kunnen denken en je kunnen adviseren over een eventuele aanpassing of uitbreiding van jouw registratie(s). Maar ook als er niet een directe aanleiding voor is, doe je er goed aan ons aangehaakt te houden. En ons regelmatig een vrijblijvende ‘merk-APK’ te laten uitvoeren op jouw merkregistraties. Better safe than sorry.

Kleine wijzigingen voeren we eenvoudig voor je uit

Kleine wijzigingen (zoals een verandering van adres of een andere merkgemachtigde) kunnen we gewoon voor je doorvoeren in de bestaande registratie. Voor een verandering in het type diensten en producten dat je aanbiedt of het wijzigen van de merknaam ligt dat anders: hiervoor zullen we toch echt een nieuwe merkregistratie moeten doen.

Vragen adviseur merken en modellen

Gerelateerde blogs

Merkregistratie op zak? Blijf scherp op je merkbescherming!

Merkregistratie op zak? Blijf scherp op je merkbescherming!

Lees meer
Hoe werkt merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Hoe werkt een merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Lees meer
Een merkregistratie op Bol.com - waarom is dat nodig & hoe regel ik dit? 1

Een merkregistratie op Bol.com - waarom is dat nodig & hoe regel ik dit?

Lees meer