Iedereen die een beetje op de hoogte is van wat Amerikaanse sterren ondernemen op het gebied van beauty, heeft gehoord van de recente lancering van skincare merk ‘rhode’ door Hailey Bieber. Met dit merk wil ze zich voegen bij de vele sterren die actief zijn op de cosmeticamarkt. Helaas werd ze direct na de lancering geconfronteerd met een aangespannen rechtszaak, omdat een andere partij al onder die naam actief is. Hoe zit dat en waar is zo’n bezwaar op gebaseerd? We gaan erop in in deze blog.

Merknaam RHODE voor cosmetica of voor kleding?

De partij die bezwaar heeft gemaakt tegen het rhode van Hailey Bieber is ontwerpersduo Phoebe Vickers en Purna Khatau. Zij zeggen sinds 2014 actief te zijn met hun kledingmerk Rhode en zijn bang dat er verwarring gaat ontstaan tussen het nieuwe merk van Hailey Bieber en hun eigen merk. 

Verwarringsgevaar in de juridische wereld

Dat de namen erg op elkaar lijken, dat ziet iedereen. Of er verwarring gaat ontstaan, is echter maar de vraag. Bij de beoordeling van verwarringsgevaar in het merkenrecht wordt niet alleen gekeken naar de merknamen zelf, maar ook naar de waren en diensten waarvoor de merken zijn aangevraagd of geregistreerd. Als die waren en diensten identiek zijn of soortgelijk worden geacht, kan een bezwaar succesvol zijn. Bij een bekend merk moet je alleen oppassen, omdat daarvoor de waren en diensten van het merk niet altijd bepalend zijn.

Verwarring met een ander merk? Doe goed onderzoek!

Wat Hailey Bieber nu overkomt, is iets wat in het merkenrecht regelmatig voorkomt: op grond van verwarringsgevaar willen optreden tegen een nieuwe merkaanvraag. Voordat je een merk aanvraagt, is het dan ook belangrijk om van tevoren onderzoek te laten doen naar de beschikbaarheid van de merknaam. Zo kun je in kaart brengen of er grote risico partijen zijn waarvan je op voorhand al op de hoogte wilt zijn.

We helpen je graag

Gelukkig doen we bij Merk-Echt altijd een gratis identiek onderzoek naar de naam die je als merk wil gaan vastleggen. Ook informeren we je over de risico partijen die daarbij naar boven komen, zodat je goed voorbereid door kan gaan met je merkaanvraag. Wil je je merk registreren en ook meteen laten onderzoeken? Neem dan vrijblijvend contact op. 

Neem contact op
Werken bij 5

Gerelateerde blogs

De naam van een celebrity als merk 1

De naam van een celebrity als merk

Lees meer
5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient 1

5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient

Lees meer
Louboutin versus Amazon

Louboutin versus Amazon

Lees meer