Een echte schoenliefhebber herkent ze uit duizenden, de rode schoenzool van de Franse ontwerper Christian Louboutin. En juist met die herkenbare zool gaan copycatters aan de haal. 

Beschermd merk

De rode zool die de luxe schoenen beroemd heeft gemaakt, is een beschermd merk. Louboutin spant al jaren rechtszaken aan tegen verschillende producenten die de rode zool namaken. Zo ook tegen de Nederlandse schoenenketen Van Haren die in het najaar van 2012 hakken uitbracht met een rode zool. Deze zaak werd gewonnen door Louboutin (zie: Rb. Den Haag van 6 februari 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:930). Of dit ook het geval gaat zijn in de zaak Louboutin versus Amazon, is nog maar af te wachten. 

De claim van Louboutin

In maart 2019 spande Louboutin een zaak aan tegen de Amerikaanse e-commercereus Amazon voor het schuldig maken aan actieve commercialisering van nagemaakte goederen. Verschillende namaak varianten van de populaire schoen met rode zool verschenen namelijk op het platform van het Amerikaanse bedrijf Amazon. Volgens Amazon zou het voor de consument duidelijk zijn dat de schoenen niet door Amazon zelf, maar door een derde partij worden aangeboden op hun platform. Verder pleit Amazon dat zij er alles aan doet om namaakgoederen meteen van hun platform te verwijderen. De Brusselse handelsrechter oordeelde hier in het voordeel van Louboutin en verbood onder dwangsom Amazon.fr en Amazon.de om nog namaakgoederen op hun platform te plaatsen. 

Helaas voor Louboutin bleef het niet bij deze uitspraak. Het Brusselse hof verwees de zaak door naar het Hof van Justitie van de Europese Unie met de vraag: ‘In hoeverre Amazon, een online marktplaats, rechtstreeks aansprakelijk gesteld kan worden voor merkinbreuken op haar platform’. 

Hof van Justitie van de Europese Unie

Volgens de advocaat-generaal van het Hof van Justitie van de Europese Unie wordt op het platform voldoende duidelijk gemaakt dat de schoenen niet door Amazon, maar door derden worden aangeboden. Hiermee insinueert de advocaat-generaal dat Amazon niet aansprakelijk gesteld kan worden voor merkinbreuk. Het oordeel van de advocaat-generaal is slechts een advies, maar dit advies wordt doorgaans overgenomen door het Hof. Mocht dit het geval zijn, dan zal Louboutin verhaal moeten halen bij de verkopers van de schoenen, in plaats van bij Amazon. De zaak wordt nu in beraad genomen. Het duurt enkele maanden voordat er een definitieve uitspraak wordt gedaan. Wordt vervolgd dus..

Gerelateerde blogs

Amazon Brand Registry: zo werkt het en dit heb je eraan 1

Amazon Brand Registry: zo werkt het en dit heb je eraan

Lees meer
Copycats, wat doe je ertegen? (En ook: wat niet)

Copycats, wat doe je ertegen? (En ook: wat niet)

Lees meer
Amazon Brand Registry biedt hulp bij de strijd tegen namaakproducten 2

Amazon Brand Registry biedt hulp bij strijd tegen namaakproducten

Lees meer