• 15-03-2024
  • Tips
  • 3 minuten leestijd

Een ‘sterk merk‘? Dat betekent niet alleen opvallen tussen concurrenten en een positieve indruk maken op klanten. In de juridische wereld spreken we pas écht van een sterk merk als het goed beschermd is tegen inbreukmakers. Dit wordt vaak over het hoofd gezien, maar het is superbelangrijk. Hoe zorg je dan voor een sterk merk? Volg deze checklist:

  • Controleer of je naam beschikbaar is
  • Leg je merk op tijd vast (timing is alles)
  • Leg je merk toekomstproof vast
  • Denk aan je gebruiksplicht
  • En vergeet óók niet: merk bewaken en handhaven

1. Controleer of je naam beschikbaar is

Het belangrijkste: registreer je merk. Bescherm je merknaam optimaal tegen misbruik door deze in het merkenregister vast te leggen. Hiermee waarborg je niet alleen het onderscheidend vermogen, maar versterk je ook direct de concurrentiepositie van je merk. Door het registreren van je productnaam, bedrijfsnaam of logo leg je simpelweg vast wat van jou is. 

We adviseren je graag over je merknaam vastleggen en nemen het traject van naamsonderzoek tot succesvolle merkregistratie voor je uit handen.

2. Je merk op tijd vastleggen (timing is alles)

Het vastleggen van je merk? Nu doen! Want hoe eerder je je merk registreert, hoe beter. Vooral wanneer je net begonnen bent, overweeg je elke investering zorgvuldig – en dat is begrijpelijk. Maar realiseer je goed: als je niet snel handelt, kan iemand anders jouw merk voor je neus wegkapen. Dat kan flink wat roet in het eten gooien voor je plannen. Met je merk geregistreerd in het merkenregister, bewijs je dat jij de eerste was. Zo voorkom je dat anderen met jouw merknaam aan de haal gaan. Laat je merk dus op tijd én professioneel beschermen door het te registreren in het merkenregister. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: je houdt copycats op afstand en creëert een goede juridische basis.

3. Je merk toekomstproof vastleggen

Naast het tijdig registreren van je merk, is er nog iets wat je niet mag vergeten: je plannen voor de toekomst. Afhankelijk van waar je actief bent met jouw merk, kun je je merknaam laten registreren in het Benelux-, EU- of Internationale merkenregister. Denk je erover om je werkgebied uit te breiden? Dan is het verstandig om tijdig te controleren of je in die betreffende regio ook merkrechten bezit. En je merk in de regio’s waar je actief bent te registreren, om óók op te kunnen treden tegen potentiële inbreukmakers.

Vergeet niet om ook dáár van tevoren een naamsonderzoek te doen: https://www.merk-echt.nl/blog/naamsonderzoek-in-het-buitenland-wat-moet-je-weten/

4. Denk aan je gebruiksplicht

Merk geregistreerd? Dan ben je al goed op weg, máár dan ben je er nog niet. Om je merkenrecht te behouden, geldt de ‘gebruiksplicht‘. Dit betekent dat je binnen enkele jaren na registratie (vijf jaar in de Benelux en de EU) je merk daadwerkelijk moet gebruiken. Zonder gebruik loop je het risico dat anderen na die periode bijvoorbeeld een doorhalingsprocedure starten wegens niet-gebruik. Als je dit niet kunt leveren, kan je merk nietig worden verklaard en verlies je je merkenrecht. Het risico is dus dat je jouw merkregistratie verliest, en zoals je weet is voorkomen altijd beter dan genezen – zeker in dit geval. 

5. En vergeet óók niet: merk bewaken/handhaven

Na de registratie van je merk begint de volgende fase: het bewaken en handhaven ervan. Wanneer jouw merk is ingeschreven, zit het eerste deel erop. Na de inschrijving van jouw merk houdt de overheidsinstantie echter niet meer in de gaten of er latere merkaanvragen van anderen worden aangevraagd die conflicterend kunnen zijn met jouw merkregistratie. Die verantwoordelijkheid ligt bij jou.

Met onze merkbewaking nemen wij dit van je over. Onze merkbewakers sporen dagelijks potentiële risico’s op in de Benelux of in de EU en de nationale registers van de EU. Als we zien dat iemand een vergelijkbare merknaam aanvraagt in combinatie met producten of diensten die op die van jou lijken, dan laten we dat meteen weten. We geven advies over wat je kunt doen om je merk te beschermen. Besluit je op basis hiervan bezwaar te maken? Ook daarin staan we je bij. Meer om duidelijk te maken dat wij ook juridisch advies geven nadat je merk geregistreerd is.

Belangrijk om te weten: deze zorgvuldige bewaking is essentieel voor een goede bescherming van je merknaam. Daarom bieden we in principe het eerste jaar kosteloos merkbewaking aan voor elke nieuwe aanvraag.

Plan regelmatig een merk-APK

Het is belangrijk om regelmatig je merkregistraties te controleren. Om optimaal beschermd te zijn, dien je je namelijk strikt te houden aan de voorwaarden waaronder jouw merk(en) geregistreerd staan Zelfs kleine afwijkingen kunnen invloed hebben op je merkrechten en kunnen leiden tot risico’s. Twijfel je of alles nog klopt? Plan dan regelmatig een vrijblijvende ‘merk-APK‘ om alles up-to-date te houden.

Advies nodig?

Heb je naar aanleiding van deze blog een vraag of wil je meer informatie? Onze adviseurs en juristen hebben de juiste kennis en ervaring in huis om je te adviseren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403 of [email protected]. Ook handig: plan direct kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen.

Gratis adviesgesprek
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Gerelateerde blogs

Een juridisch sterke merknaam bedenken - Zo doe je dat

Een juridisch sterke merknaam bedenken - Zo doe je dat

Lees meer
Een sterk merk, wat is dat eigenlijk?

Een sterk merk, wat is dat eigenlijk?

Lees meer
Automatische concepten

Internationaal actief? Registreer je merk voordelig in de belangrijkste afzetmarkten

Lees meer