• 19-10-2023
  • Nieuws
  • 2 minuten leestijd

De nieuwe streamingdienst MAX (samenvoeging van Discovery + en HBO Max), die niet alleen series laat zien van HBO en HBO Max, maar ook van Studio Warner Bros en Discovery Channel, zou in 2024 naar Nederland komen. Komt de streamingdienst nu daadwerkelijk of niet? 

Zeker wel, de nieuwe streamingdienst van Warner Bros. Discovery, Inc., komt in 2024 naar Nederland, maar dan onder de naam HBO Max. Opvallend is dat enkel in de Benelux de nieuwe streamingdienst HBO Max gaat heten. Hoe komt het dat de streamingdienst alleen hier een andere naam krijgt? Het simpele antwoord hierop luidt: oudere merkrechten van een derde in de Benelux. 

Is het nou HBO Max, MAX, Omroep Max?!

Twee grote Amerikaanse bedrijven, Warner Bros en Discovery, zijn gefuseerd. MAX is een samenvoeging van streamingdienst HBO Max en Discovery+. In de Verenigde Staten bestaat inmiddels de nieuwe streamingdienst MAX. Het plan van Warner Bros Discovery is om deze dienst in 2024 wereldwijd verder uit te rollen. 

Omroep MAX werd in het najaar van 2002 door Jan Slagter opgericht en startte met uitzenden in Nederland op zaterdag 3 september 2005 op zowel radio als televisie. Anno 2023 is het de grootste publieke omroep van Nederland. De Omroepvereniging is vanzelfsprekend niet blij met een nieuwe streamingdienst in Nederland met de naam MAX. 

Grote speler vs kleinere speler

Je kunt je afvragen waarom een streaming gigant als Warner Bros Discovery rekening houdt met het verzoek van Omroepvereniging Max. Deze vraag is simpel te beantwoorden, dit heeft alles te maken met oudere merkrechten. Omroepvereniging Max heeft o.a. sinds 2002 een Benelux woordmerk MAX geregistreerd voor het uitzenden van radio- en televisieprogramma’s; film- en videofilmverhuur en ontspanning en amusement.

Als Warner Bros Discovery de nieuwe streamingdienst succesvol – zonder juridische procedures – wil uitrollen buiten de Verenigde Staten, moet ook zij rekening houden met de merkrechten van anderen.

De Amerikaanse streaming gigant kiest ervoor geen inbreuk te maken op de merkrechten van Omroepvereniging Max in de Benelux. De streamingdienst MAX zal als enige plek wereldwijd in de Benelux op de markt komen als HBO Max.

Bescherm je merk tegen buitenlandse giganten

Niet alleen uit deze kwestie blijkt dat het belangrijk is om ook als kleinere speler je merkrechten te registreren. Eerder bleek o.a. dat de Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s in de Benelux aan het kortste eind trok, omdat een snackbar in Goes sinds 1988 het merk WENDY’S heeft geregistreerd. Het Gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch heeft hierover geoordeeld dat de Zeeuwse snackbar het merk WENDY’S mag blijven gebruiken, en de wereldwijde fastfoodketen hier dus geen vestiging kan openen.

Ben jij bijna of misschien al actief met jouw merk in de Benelux, ben je er dan van bewust dat het registreren van je merknaam wel degelijk van belang is. Ook als je (nog) niet internationaal actief bent, of geen grote speler bent, jouw merkrechten zijn wel degelijk van belang! Lees ook onze blog ‘5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient. 

We helpen je graag

Wil jij jouw merk registreren of graag advies over een merkregistratie? Neem vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403, [email protected] of plan een afspraak in.

Neem contact op
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Gerelateerde blogs

Automatische concepten 3

Geen merkregistratie voor “Put Putin In”

Lees meer
Dezelfde naam voor een supermarkt en een telecombedrijf, is dat okido?

Dezelfde naam voor een supermarkt en een telecombedrijf, is dat okido?

Lees meer
De gevaren van stemklonen door kunstmatige intelligentie

De gevaren van stemklonen door kunstmatige intelligentie

Lees meer