We hebben al eerder over het  ® en het ™ teken geschreven: https://www.merk-echt.nl/blog/de-betekenis-en-het-gebruik-van-en-tekens/, maar wat is nu eigenlijk de herkomst van deze tekens en wanneer gebruik je het ® teken? Wat betekent ™ achter een merk en wanneer is het ™ teken de beste optie? We helderen het graag voor je op.

Herkomst ® en het ™ teken

Oorspronkelijk komen beide tekens uit de Verenigde Staten, waar een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen geregistreerde merken en merken die niet als zodanig zijn geregistreerd. Wanneer een merk succesvol is ingeschreven dan mag het registratieteken ® gebruikt worden. Met de inschrijving van het merk heeft de aanvrager verschillende rechten verkregen om het merk te handhaven en daarmee te beschermen. Zo heeft de houder van het ingeschreven merk onder meer het recht om op te treden tegen een concurrent die een nieuw product in de markt zet met een merknaam die sterk lijkt op het ingeschreven merk. Met het gebruik van het registratieteken geef je dus een signaal af dat die rechten gekoppeld zijn aan jouw merk.

Ongeoorloofd gebruik ® teken in VS strafbaar

Is een merk echter niet ingeschreven dan kun je vanzelfsprekend geen beroep doen op de rechten die gekoppeld zijn aan een geregistreerd merk. Mag je dan toch het registratieteken gebruiken? Nee, en pas daar dan ook mee op. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten wordt het voeren van het ®-teken, wanneer het merk niet is geregistreerd, als fraude gezien en is daarmee strafbaar. 

Alternatief: ™-teken 

Een alternatief kan in dat geval het TM-teken zijn. Maar wat betekent ™ achter een merk? Dit teken mag je eigenlijk altijd gebruiken wanneer je het merk gebruikt zonder dat je het hebt geregistreerd. Veel ondernemingen gebruiken het TM-teken in de periode dat het merk nog niet officieel is ingeschreven, om daarmee in die periode alvast kenbaar te maken dat het wel om een merknaam gaat. 

Professionele uitstraling en waarschuwing voor concurrenten 

Is jouw merk eenmaal succesvol ingeschreven, gebruik dan zeker het registratieteken. Dit heeft naast een professionele uitstraling ook een aantoonbare preventieve werking. Er wordt een helder signaal afgegeven dat het gaat om een geregistreerd merk en de kans dat een andere partij vervolgens inbreuk maakt op het geregistreerde merk is in de praktijk een stuk kleiner. Kortom: gebruik het ®-teken als versterking van jouw geregistreerde merk. 

Heb je vragen hierover of wil je graag advies? 

Maak geheel vrijblijvend een afspraak met één van onze adviseurs. Je kan dit gemakkelijk direct online regelen, of bel naar 076 205 09 22 of mail naar [email protected].

Gerelateerde blogs

Laten zien dat je merk bestaat met een Verified Mark Certificate 1

Laten zien dat je merk bestaat met een Verified Mark Certificate

Lees meer
Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Lees meer
Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Waarom je bij het checken van je merknaam nooit op een ‘rondje Google’ mag vertrouwen

Lees meer