Veel bedrijven willen hun naam beschermen en voorkomen dat derden onder dezelfde of een vergelijkbare naam waren of diensten op de markt gaan brengen, maar wat is nu een goede merknaam en hoe bescherm je deze? Wanneer spreek je van een sterk of juist van een zwak merk?

Wat is een merk?

Een merk is een teken dat ervoor zorgt dat het publiek (de consument) de waren en diensten van een bepaalde onderneming kan onderscheiden. Om als merk te kunnen dienen, dient een teken dus onderscheidend vermogen te hebben, zodat de consument weet dat een bepaald product of dienst afkomstig is van een specifiek bedrijf.

Een goede merknaam

Wanneer is er sprake van een goede merknaam met een ruime beschermingsomvang? Hiervoor kan een indeling worden gemaakt tussen sterke en zwakke merken. Hoewel startende bedrijven er vaak naar neigen om een naam te kiezen waaruit blijkt wat voor soort producten of diensten ze aanbieden, onder het mom van “dat is herkenbaar”, hebben dergelijke namen vaak een beperkt onderscheidend vermogen.

Als je jouw bedrijf bijvoorbeeld “de keukenspecialist” noemt, is het direct duidelijk wat voor producten en diensten je aanbiedt. Je kunt hier echter geen alleenrecht op krijgen omdat het algemene beschrijvende termen zijn die door iedereen gebruikt moeten kunnen worden. Indien je een onderscheidend logo toevoegt dan kun je voor deze specifieke combinatie in sommige gevallen wel een merkregistratie verkrijgen, de beschermingsomvang is dan echter beperkt. Bovendien is het voor het publiek lastig om de ene keukenspecialist van de andere te onderscheiden.

Sterk merk 

Wat is dan wel een sterke merknaam? Een sterk merk is een unieke, originele naam die vaak geen betekenis heeft, denk bijvoorbeeld aan REMIA. Ook kun je denken aan een naam die geen betekenis heeft voor de betreffende waren en diensten, neem bijvoorbeeld APPLE, dit is beschrijvend voor appels maar niet voor telefoons. Ook een persoonlijke naam, zoals PHILLIPS, zal over het algemeen onderscheidend vermogen hebben.

Merk bedacht, wat nu?

Als je dan een unieke, onderscheidende naam bedacht hebt voor je waren of diensten hoe zorg je er dan voor dat je merk goed beschermd is:

Wil je hierover meer informatie, neem dan contact op met Merk-Echt via [email protected] of bel direct naar 076-5148403.

Gerelateerde blogs

Jouw merkbescherming up to date houden.

Jouw merkbescherming up to date houden.

Lees meer
Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Handelsnaamrecht versus merkrecht: ken jij het verschil?

Lees meer
Je merk registreren: is dat altijd nodig? 1

Je merk registreren: is dat altijd nodig?

Lees meer