Al sinds het begin van de coronacrisis proberen mensen coronatermen als merk te registreren. Wij hebben het eerder al eens gehad over het registreren van een dodelijk virus als merk en de mogelijk positieve zakelijke kant ervan. We zijn inmiddels een aantal maanden verder. Heeft het zin om coronatermen als merk te registreren?

Monopolie

Rondom belangrijke gebeurtenissen worden er merkaanvragen gedaan die hier iets mee te maken hebben. Mensen hopen hiermee te kunnen profiteren van het monopolie dat een merk kan bieden. Het verkopen van T-shirts met COVID-19 SURVIVOR of rompertjes met CORONA BABY kan een gat in de markt zijn in tijden als deze. Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele merken met het element CORONA of COVID-19 die zijn aangevraagd.

Merken met coronatermen

In de merkenregisters van de Benelux en de EU zijn tientallen voorbeelden te vinden van merkaanvragen met coronatermen, zoals:

  • OLVG CORONA CHECK
  • CORONA BABY
  • I WILL SURVIVE COVID-19 CRISIS
  • COVID-19 SURVIVOR
  • CORONA KWARTJE

Van een aantal van deze merkaanvragen is de inschrijving voorlopig geweigerd. Om in aanmerking te komen voor inschrijving, moet een merkaanvraag aan een aantal voorwaarden voldoen. Een merk mag bijvoorbeeld niet te beschrijvend of simpel zijn. Je moet als consument kunnen herkennen dat de producten of diensten van dit merk afkomstig zijn van een bepaalde onderneming. Een andere reden om de inschrijving van een merk te weigeren, is omdat het aangevraagde merk in strijd met de openbare orde en/of goede zeden is. Het merk kan worden gezien als smakeloos of aanstootgevend.

Coronatermen als merk geweigerd

Denk je dat bovenstaande merken zijn ingeschreven in het register? Als je onze vorige blog over dit onderwerp hebt gelezen, weet je misschien nog dat de merkaanvragen CORONA BABY en COVID-19 SURVIVOR voorlopig zijn geweigerd, vermoedelijk omdat zij in strijd zijn met de openbare orde of goede zeden. Deze merken zijn nog steeds niet ingeschreven. Ook de merkaanvraag I WILL SURVIVE COVID-19 CRISIS is nog in behandeling.

Het merk OLVG CORONA CHECK is daarentegen wel ingeschreven. Dit merk is onder andere ingeschreven voor wetenschappelijk en medisch onderzoek. Deze merkaanvraag zal de Benelux merkeninstantie niet hebben aangemerkt als strijdig met de openbare orde of goede zeden, omdat het element ‘corona’ hier wordt gebruikt om aan te geven waar de check voor bedoeld is. Ook de merkaanvraag CORONA KWARTJE, aangevraagd voor verschillende reclamediensten, komt in aanmerking voor inschrijving. Het Benelux merkenbureau heeft de aanvraag in ieder geval voorlopig akkoord bevonden. 

Advies

Merken met coronatermen kunnen dus worden ingeschreven, zolang zij voldoen aan de eisen die worden gesteld aan een merkaanvraag. Het is hierbij wel van belang dat je je goed laat informeren over de mogelijkheden. Wil je meer weten over het registreren van je merk? Neem dan contact op via 076-5148403 of stuur een e-mail naar [email protected].

Gerelateerde blogs

Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Een webshop beginnen: wat moet je juridisch op orde hebben?

Lees meer
Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Lees meer
Het onderscheidend vermogen van een merk

Het onderscheidend vermogen van een merk

Lees meer