“Bloggen” en “Vloggen”, waar zo’n tien jaar geleden nog niemand van die werkwoorden had gehoord, is het anno 2022 niet meer weg te denken van het internet. Wist je dat er alleen al in Nederland ruim 1000 vloggers en influencers staan ingeschreven bij de KvK? Eigenlijk is dit maar een fractie van het daadwerkelijke aantal vloggers in ons land. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het vastleggen van je merk. Lang niet alle bloggers en vloggers hebben namelijk hun naam als merk geregistreerd. Want, kan dat eigenlijk wel? Je eigen naam vastleggen? En waarom zou je het doen?

Je eigen naam vastleggen, is dat echt nodig horen we je denken. Een ieder heeft ook zonder het merkenrecht toch wel het recht om je eigen naam te gebruiken. Dat is natuurlijk ook zo. Toch kan het vastleggen van je naam verstandig zijn. Zeker als je met jouw eigen naam daadwerkelijk geld verdiend. Je naam is immers ook je bedrijf.

Als je je eigen naam als vlogger of blogger als merk laat vastleggen, kan je optreden tegen het gebruik van die naam door anderen. Het is toch een geruststellend idee dat niemand die naam kan overnemen. 

Gaat een ander dan daadwerkelijk aan de haal met iemand anders naam? Helaas gebeurt dit dus wel degelijk in de praktijk. Dit overkwam onder andere Enzo Knol. Hij verkoopt op zijn webshop onder andere kleding en petten die voorzien zijn van de naam KNOLPOWER. Een marktkoopman uit Groningen zag daar ook wel markt in en verkocht namaakpetjes en shirtjes met daarop hetzelfde logo. Uiteindelijk stapte Enzo naar de rechter en die oordeelde dat wel degelijk sprake was van inbreuk op de merkrechten van Enzo Knol (Rb. Noord-Nederland 1 december 2017,ECLI:NL:RBNNE:2017:4616). Hierdoor werd de marktkoopman verplicht de producten uit de markt te halen. 

Zoals dit voorbeeld ook laat zien, sta je met een merkregistratie toch een stuk sterker. Je kan het namelijk inroepen zodra er toch iemand is die gebruik maakt van jouw naam of bijvoorbeeld namaakartikelen gaat aanbieden met jouw naam of logo erop. Maar dat niet alleen, het kan natuurlijk ook een preventief effect hebben. 

We helpen je graag

Vaak denken mensen onterecht dat het vastleggen van een merk veel werk is en alleen maar gedoe. Dat valt natuurlijk hartstikke mee – zeker als je ons al het werk uit handen laat meenemen. We hebben over de afgelopen jaren de merken van diverse influencers mogen vastleggen. Ook benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op. Wij leggen je uit wat er nodig is en voor je weet is ook jouw naam merkrechtelijk beschermd.

Neem contact op
Twee medewerkers kijken naar scherm over merknaam beschermen

Gerelateerde blogs

Domeinnaam registreren? Voorkom deze fouten! 1

Domeinnaam registreren? Voorkom deze fouten!

Lees meer
Een juridisch sterke merknaam bedenken - Zo doe je dat

Een juridisch sterke merknaam bedenken - Zo doe je dat

Lees meer
Checklist voor een sterk logo

Checklist voor een sterk logo

Lees meer