We hoeven jou als ondernemer vast niet uit te leggen hoe belangrijk het is om je te kunnen onderscheiden van een ander. Het is in deze markt dé sleutel tot succes – en weegt dan ook zwaarder dan een concurrerende prijs. Door jouw merk of model te registreren én vervolgens ook goed te laten bewaken, stel je dit ‘onderscheidend vermogen’ veilig. Helaas is de MKB’er zich hier nog niet altijd van bewust: onderzoek toont aan dat minder dan 9% van de MKB’ers het Intellectueel Eigendom heeft vastgelegd. Dit terwijl juist het MKB het vaakst te kampen heeft met merkinbreuk. Reden genoeg om nog eens op een rijtje te zetten wat een beschermd merk of model je nu precies oplevert:

Een ijzersterke concurrentiepositie

Als ondernemer wil je liever geen last hebben van copycats en meelifters. Ze brengen jouw originaliteit in het geding – en juist die originaliteit maakt of kraakt jouw concurrentiepositie. Ga maar na: als de consument het onderscheid tussen jouw producten en/of diensten en die van de ander niet goed kan maken, levert dat verwarring op. Hij of zij denkt dan iets bij jou af te nemen, terwijl dat niet het geval is. Dat kan je flink wat omzet kosten. Of, erger nog: negatieve reviews en publiciteit opleveren, als de producten en/of diensten van die ander van een veel mindere kwaliteit zijn.

Merk bewaken: écht doen!

Met alleen het registreren van je merk ben je er nog niet. Want na je registratie dien je zélf alert te zijn op inbreukmakers. De overheidsinstantie waar je jouw merk geregistreerd hebt, doet dat niet voor je (voor een EU-merk en Benelux-merk) . Je merk inschrijven én vervolgens ook bewaken is dus een noodzakelijk één-tweetje. Daarover vertellen we je in deze blog meer.

“De samenwerking met Merk-Echt is voor ons als groeiend merk erg belangrijk. Op het gebied van merkbewaking lopen wij met regelmaat tegen diverse kwesties aan, waarbij Merk-Echt meekijkt en meedenkt over hoe wij die aan kunnen vliegen. Door de korte lijnen en het fijne contact kunnen wij snel schakelen met elkaar.” 

Sietske en Femke, oprichters van ZUSSS®

Meer omzet!

Er lijkt een positief verband te bestaan tussen het beheren van intellectuele eigendomsrechten en economische groei binnen een bedrijf. Bedrijven mét eigendomsrechten zien hun rendement meestal toenemen. Vooral MKB’ers profiteren hiervan: zij zien de grootste toename in hun omzet wanneer ze ten minste een intellectueel eigendomsrecht bezitten: een toename van maar liefst 68 procent in omzet per werknemer.  Ter vergelijking: bij grote bedrijven is deze toename ‘slechts’ 18%. Hoe dat zit? Dat leggen we je uit in deze blog

Je bedrijf wordt meer waard

De waarde van jouw merk wordt voor een belangrijk deel bepaald door de perceptie ervan: de associaties rondom jouw merk en de goodwill die je hebt opgebouwd. De waarde van die ‘goede naam’ kan, zeker als je er jarenlang in hebt geïnvesteerd, flink oplopen. Het gaat hier soms om wel 80% van de totale waarde van een onderneming. Je mag die merkwaarde als asset beschouwen – en optellen bij de financiële waarde van je bedrijf. Maar je kunt nog zó succesvol zijn, zonder merkbescherming is je positie super kwetsbaar en deze asset allesbehalve betrouwbaar (en dus veel minder waard!). Bovendien is een bedrijf mét IE-rechten aanzienlijk meer waard in de ogen van investeerders en kopers. Daarover schreven we eerder ook deze blog. Met een merkregistratie stel je jouw merk en onderscheidend vermogen veilig. En kun je jouw merkwaarde ook verzilveren.

In alle rust verder kunnen bouwen aan je merk

Als ondernemer wil je je met een gerust hart bezig kunnen houden met waar jij goed in bent: ondernemen en verder bouwen aan je goede naam. Door professionele, juridische achtervang te regelen voor jouw merk, bespaar je jezelf een hoop negatieve energie, tijd én geld. Onze juristen hebben de juiste kennis en ervaring in huis om je te adviseren over de meest passende merkbescherming. Hierna kunnen we voor je aan de slag als jouw persoonlijke merkbewakers én -handhavers. We doen er dan alles aan om jouw merk goed te beschermen, zodat jij daar niet of nauwelijks over na hoeft te denken.

We helpen je graag

Benieuwd wat onze juristen kunnen betekenen voor het beschermen van jouw merk?
Neem gerust contact met ons op voor een eerlijk, vrijblijvend advies, via 076-5148403 of [email protected]. Of plan direct een afspraak in met een adviseur merken en modellen.

Neem contact op
Vragen adviseur merken en modellen

“Zelfs voor een kleine lokale ondernemer is merkbescherming een must. Maar voor de meeste ondernemers is het merkenrecht moeilijke materie. Gelukkig heeft Merk-Echt mij van A tot Z aan de hand genomen en begeleid in het proces. Ik ben dan ook trots op mijn geregistreerde merk en blij dat ik nu zonder zorgen verder kan bouwen aan mijn merkbekendheid.”

Jeroen de Bont, eigenaar Dr. Worst® en Nondedju®

 

Twijfel je of het registreren en bewaken van jouw merk of model in jouw situatie de moeite loont? Lees dan zeker de blog ‘Je merk registreren: is dat altijd nodig?’ even door.

Gerelateerde blogs

Merk-Echt registreert jouw merk in het merkenregister

Merk-Echt jouw merkgemachtigde maken: dit zijn de voordelen

Lees meer
Hoe werkt merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Hoe werkt een merkregistratie in de Benelux, EU en internationaal?

Lees meer
“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

“Zondag.met.RUMAG” over intellectuele eigendomsrechten

Lees meer