• 04-03-2024
  • Tips
  • 3 minuten leestijd

Het ‘blauwe vinkje’, dat eigenlijk een wit vinkje in een blauw kader is, voorziet bedrijven, merken en bekende personen van een ‘geverifieerd’ account op de socials. Kanalen als Instagram, X, Facebook en TikTok werken er al langer mee. En sinds kort haakt ook LinkedIn hierop in met een ‘verificatiebadge’. Maar wat heb je nu precies aan dit vinkje en wat moet je ervoor doen om het te verkrijgen?

De ‘verificatietrend’ op sociale media laat maar weer eens zien hoe belangrijk authenticiteit en betrouwbaarheid zijn. Zeker in de (digitale) wereld van nu, waarin copycats voortdurend op de loer liggen. Maar om de authenticiteit van jouw merk te waarborgen is natuurlijk méér nodig dan een vinkje of badge. Om jouw merk ook wettelijk te beschermen tegen copycats en meelifters, heb je een merkregistratie nodig.

Wat heb je aan het blauwe vinkje

Met het verificatie-vinkje toon je aan dat je een authentiek account hebt en dat je bent wie je zegt dat je bent. Of, in het geval van LinkedIn, dat je daadwerkelijk voor het bedrijf werkt waarvoor je zegt te werken. Een verificatiebadge:  

  • Straalt vertrouwen en zekerheid uit, wat kan leiden tot meer bezoekers en potentiële klanten voor je bedrijf; 
  • Verhoogt je naamsbekendheid, wat kan zorgen voor meer volgers en meer bereik voor je merk; 
  • Verlaagt het risico om geïmiteerd te worden aanzienlijk; 
  • Helpt jouw klanten om je gemakkelijker te vinden via de sociale media.  

Naast de bovengenoemde voordelen, krijgen geverifieerde accounts in sommige gevallen ook toegang tot extra functies en geniet je een verhoogde ondersteuning en verbeterde bescherming voor je account.

Hoe verkrijg je het blauwe vinkje

Facebook & Instagram:

Was het blauwe vinkje voorheen nog best lastig te verkrijgen, en vaak alleen voorbehouden aan grotere bedrijven en bekendheden, inmiddels kun je de badge bij Instagram en Facebook (beide onderdeel van Meta) gewoon kopen, met ‘Meta Verified’. Hiervoor heb je een abonnement nodig, wat je €16,99 per maand kost. Ook dien je wél aan een paar eisen te voldoen, om hiervoor in aanmerking te komen. 

X:

Waar X (voorheen Twitter) altijd zelf bepaalde of een account wel of niet in aanmerking kwam voor een verificatiebadge, zijn ook hier de spelregels veranderd. Je dient inmiddels eerst een abonnement af te sluiten: ‘X Premium’. In Nederland kost het Premium abonnement voor Android en iOS (de apps) nu €11 per maand. Voor de webversie betaal je €9,68 per maand. Dit is trouwens geen garantie voor je blauwe badge: “Die verschijnt pas na enige tijd op in aanmerking komende profielen die zijn geabonneerd op de Premium- en Premium+-niveaus, nadat we hebben beoordeeld of geabonneerde accounts aan alle vereisten voldoen”, aldus X. Dit zijn de vereisten.  

TikTok:

TikTok werkt vooralsnog niet met een abonnementsvorm. Wél is het hier inmiddels mogelijk om zelf een verificatieverzoek in te dienen (voorheen was die optie er niet en diende je af te wachten of TikTok jou een badge toe zou kennen). Dit is hoe je dat aanpakt.   

LinkedIn:

Om aan te tonen dat je bent wie je zegt dat bent én werkt waar je zegt dat je werkt, kun je op LinkedIn bepaalde informatie over je account verifiëren. Je profiel wordt dan voorzien van een badge. De identiteitsverificatie (voor jou als persoon) is voor ‘veel landen’ al beschikbaar. In Nederland kun je dit, met een geldig NFC-paspoort) dan ook al regelen. De werkplekidentificatie (voor het bedrijf waar je werkt) is nog voor ‘een beperkt aantal’ bedrijven beschikbaar. In Nederland vooralsnog niet. 

We helpen je graag

Op alle social media kanalen is het belangrijk dat je merk authentiek en uniek is, én dat je account volledig is. Wil je meer weten over het goed beschermen van jouw merk en hoe onze juristen je daarbij kunnen helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via 076-5148403 of [email protected]. Of plan direct kosteloos een 15 minuten afspraak in met een adviseur merken en modellen. 

Neem contact op
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Gerelateerde blogs

Je Instagram- of TikToknaam claimen

Je Instagram- of TikToknaam claimen

Lees meer
Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Online ondernemen? Zorg dat je betrouwbaar bent én dat ook laat zien

Lees meer
Domeinnaam registreren? Voorkom deze fouten! 1

Domeinnaam registreren? Voorkom deze fouten!

Lees meer