• 14-12-2022
  • Tips
  • 2 minuten leestijd

Met miljarden gebruikers is TikTok, net als vele andere social media platforms, een belangrijk marketingkanaal voor ondernemers. Het is eenvoudig om een account aan te maken en berichten te posten. In hoeverre kun je de gekozen Instagram- of TikToknaam claimen? 

Het aanmaken van een social media account is gemakkelijk en gratis. Je kiest zelf een gebruikersnaam. Een gebruikersnaam kan bezet zijn, maar dit is vrij eenvoudig te omzeilen. Wanneer je een leesteken toevoegt of een kleine aanpassing maakt, is het toch mogelijk om de gewenste gebruikersnaam te gebruiken. De vraag is wat je kunt doen tegen een persoon of bedrijf die onder jouw (handels-)naam of merk een social media account exploiteert. 

Merkenrecht

Laten we eerst kort ingaan op het merkenrecht. Een merk is een naam (of logo) waarmee je je producten of diensten onderscheid. Indien je een merk geregistreerd hebt, kun je optreden tegen inbreuken op jouw merkenrecht. Een merkregistratie geeft je belangrijke rechten op je naam of logo. Kortom, een merkenrecht is een recht dat je bezit. 

Handelsnaamrecht

Naast het merkenrecht bestaat ook het handelsnaamrecht. Dit verschilt van het merkenrecht. Een handelsnaam is de naam waaronder je je onderneming drijft. Je inschrijving bij de Kamer van Koophandel biedt je niet dezelfde beschermingsomvang als een merkenrecht je biedt. Wil je meer weten over het verschil tussen een handelsnaam en een merk, lees dan onze blog hierover. 

Social media naam

Bij het registreren van je social media account geldt: wie het eerst komt wie het eerst maalt. Maakt er al iemand gebruik van jouw naam op een social media account, dan kun je daar niet zonder meer tegen optreden. 

Platforms zoals Instagram geven je de mogelijkheid om schending van een handelsnaam of merk te rapporteren. Zij lijken dergelijke rapportages wel te baseren op basis van het intellectuele eigendomsrecht. Wil je dus kunnen optreden tegen gebruik van je handelsnaam of merk als social media gebruikersnaam, dan moet je dit wel kunnen baseren op basis van het intellectuele eigendomsrecht. 

We helpen je graag

Kortom, je naam op social media kun je claimen door ook een geregistreerd merk of een handelsnaam te hebben. Enkel op basis van je naam op social media optreden tegen een ander die dezelfde naam op social media gebruikt, zal lastig zijn. Wil je meer weten over het registreren en beschermen van je merk? Neem dan contact met ons op, zodat wij je hierover kunnen adviseren. 

Neem contact op
Medewerker Merk-Echt belt over trademark registreren