Als je aan internationaal zakendoen denkt, denk je misschien aan een EU land of aan de VS. Je denkt waarschijnlijk niet direct aan de hieronder genoemde landen. Terwijl deze landen kansen bieden als je in bepaalde sectoren actief bent.  

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten (afgekort: VAE) bestaan uit 7 emiraten: Abu Dhabi, Dubai , Sharjah, Ras Al Khaimah, Fujairah, Umm Al Quwain en Ajman. Hiervan zijn Abu Dhabi en Dubai de bekendste. Het land heeft een aantal kansrijke sectoren voor Nederlandse ondernemers, zoals de energiesector, creatieve sector, agriculture & food, luchtvaart, watermanagement, maar bijvoorbeeld ook transport en gezondheidszorg*, **.

Het is niet gek dat de energiesector in dit lijstje staat. De VAE zijn rijk aan olie en gas: de olie- en  gasreserves van het land staan op de 7de plaats ter wereld**. Vanwege het woestijnrijke gebied zijn er echter ook veel kansen op het gebied van duurzame (zonne)energie. Volgens de voorspelling van wetenschappers zal 90% van de duurzame energie in de VAE in 2030 afkomstig zijn van zonnebronnen. 

Zuid-Korea

Zuid-Korea is één van de grootste economieën in Azië. Dit maakt het land aantrekkelijk en er liggen kansen voor Nederlandse ondernemers in verschillende sectoren. Bijvoorbeeld in smart farming (land- en tuinbouw): zo wil het land de land- en tuinbouwsector vernieuwen en ontwikkelen en wordt Nederland – als 2de exporteur van landbouwproducten ter wereld – als model hiervoor gezien.*** Maar o.a. ook in sectoren zoals de watersector, logistiek, maritieme sector, high tech en de innovatieve sector zijn er kansen***

Denk aan je merkbescherming!

Ook als je in exotische landen (zoals de in dit artikel genoemde landen) zaken gaat doen geldt: denk aan je merkbescherming. Daar waar je namelijk actief zal zijn, is het verstandig om je merkbescherming te regelen. Zonder goede merkbescherming ben je immers kwetsbaar voor kwaadwillenden. 

Kort gezegd zijn er in principe 2 mogelijkheden om een merkregistratie in een land buiten de EU aan te vragen: via een Internationale Registratie (Madrid-systeem) of via een nationale aanvraag bij de betreffende nationale merkeninstantie.

Internationale Registratie via het Madrid-systeem

Voor een Internationale Registratie (IR) doe je een aanvraag via het Madrid-systeem. Kort gezegd maakt dit systeem het mogelijk om met 1 aanvraag in 1 of meerdere landen die aangesloten zijn bij dit systeem, merkbescherming aan te vragen. Dit kan o.a. vanuit het oogpunt van kostenbesparing, efficiëntie en strategie aantrekkelijk zijn. Een IR is altijd gebaseerd op een eerder basismerk (bijvoorbeeld een Beneluxmerk of een EU-merk) en wordt door de World Intellectual Property Organization (WIPO) geregistreerd. 

Een nationale merkaanvraag is een aanvraag via de nationale merkeninstantie van het betreffende land. Welke optie beschikbaar is voor het land van jouw keuze hangt af van om welk land het gaat.

Welke opties voor de VAE en Zuid-Korea?

Voor Zuid-Korea geldt dat je op dit moment voor beide opties kan kiezen. Voor de VAE is het mogelijk om via een nationale aanvraag een merk aan te vragen. Zeer binnenkort zal een IR daarnaast echter ook beschikbaar zijn voor de VAE. De VAE zullen namelijk op 28 december 2021 toetreden tot het Madrid-systeem en dus zal het dan mogelijk zijn om gebruik te maken van de voordelen van deze route. 

Welke optie is de beste voor jou?

Dat is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je ambities en je situatie. Beide opties hebben namelijk hun voor- en nadelen. Heb jij internationale ambities en wil je weten wat voor jou de beste route is voor een optimale bescherming van jouw merk?

Merk-Echt adviseert graag

Wij kunnen je adviseren over wat in jouw geval de beste route is. Neem contact met ons op door te bellen naar 076 514 84 03 of een mailtje te sturen naar [email protected] voor een vrijblijvend gesprek met één van onze adviseurs.

Neem contact op

NB: De uitbraak van het coronavirus heeft een impact gehad op de economie van veel landen, ook wat betreft de in dit artikel genoemde landen. De gevolgen zijn echter per land afhankelijk en veranderen regelmatig. Kijk voor actuele informatie over wat de impact is van het coronavirus voor een bepaald land op
https://www.rvo.nl/coronavirus/veelgestelde-vragen-zakendoen-en-coronavirus-land   

NB: Bovengenoemde landinformatie onder de kopjes “Verenigde Arabische Emiraten” en “Zuid-Korea” is gebaseerd op de informatie die op het moment van publicatie van dit artikel beschikbaar was via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze informatie kan regelmatig wijzigen. Kijk voor actuele informatie op https://www.rvo.nl/onderwerpen/internationaal-ondernemen/landenoverzicht

* Bron: Zakelijke kansen in de Verenigde Arabische Emiraten
*** Bron: Zakelijke kansen in Zuid-Korea

Gerelateerde blogs

Je idee beschermen, hoe doe je dat?

Je idee beschermen, hoe doe je dat?

Lees meer
Deze veelgemaakte fout in de reclamewereld kun je makkelijk voorkomen 1

Deze veelgemaakte fout in de reclamewereld kun je makkelijk voorkomen

Lees meer
Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Merkregistratie in the pocket? Denk aan de gebruiksplicht!

Lees meer