Is mijn merk ook vastgelegd in China? Wat is de status van de recente merkaanvraag in de Europese Unie? En is mijn merk eigenlijk óók geregistreerd voor onze nieuwe producten en diensten? Komen dit soort vragen wel eens bij je op en weet je niet meteen het antwoord? Dan is het verstandig om Merk-Echt jouw merkenportfolio te laten beheren.

Wat houdt merk beheren in?

Als wij gemachtigde worden van jouw merkenportfolio zullen wij deze allereerst ‘screenen’. We onderzoeken dan of de beschermingsomvang van het portfolio nog up-to-date is. We blijven de veiligheid van jouw merk vervolgens jaarlijks checken, met een zogenaamde ‘APK-keuring’. Deze service is kosteloos. Via ons ‘merken-managementsysteem’ Mijn Merk-Echt® krijg je eenvoudig toegang tot het portfolio, zodat je de actuele gegevens altijd kunt raadplegen. De merkgegevens zijn door onze juridische specialisten zorgvuldig gecontroleerd. Als persoonlijke merkbewakers nemen we merkbescherming heel serieus. Alleen met een persoonlijk account kom je via een beveiligde verbinding in de portfolio.

Voordelen online merkbeheer

Merk beheren 14

Overzichtelijk

Alle gegevens van jouw merken op één plek. Simpel en duidelijk.

Merk beheren 15

Beveiligd

Al jouw merken en gegevens achter slot en grendel. Wel zo veilig.

Merk beheren 13

Up-to-date

Geen gedoe met verouderde overzichten of dossiermappen. Alle gegevens zijn up-to-date. Altijd.

Gratis overstapservice naar Merk-Echt

Als je al één of meerdere merk(en) hebt, heb je mogelijk al een gemachtigde of tussenpersoon. Bij sommige van deze partijen worden er maandelijkse of jaarlijkse kosten gerekend per merk. Bij Merk-Echt voeren wij dit merkbeheer kosteloos voor je uit. Bovendien zijn we gespecialiseerd in het centraliseren van merken tot één overzichtelijk portfolio. Je hebt dan maar één aanspreekpunt en al je merken worden op een professionele en consistente manier online beheerd. Wel zo efficiënt en erg nuttig bij mogelijke conflicten. 

Wij regelen de overstap van je huidige gemachtigde naar Merk-Echt gratis voor je. We nemen deze overstap helemaal voor je uit handen: wij zeggen je vorige machtiging voor je op, vragen alle dossiers op en nemen bestaande diensten zoals merkbewaking over. Ook eventuele lopende merkconflicten worden uiteraard door ons overgenomen.

Als merkgemachtigde kunnen wij voor je betekenen:

  • Termijnen bewaken
  • Vernieuwingen van merk- en modelregistraties
  • Regio- en classificatiecontrole
  • Merkbewaking (inclusief gratis juridisch advies)
  • Oppositie voeren tegen jonge(re) merkaanvragen die jouw merkrechten aantasten
  • Begeleiden in juridische procedures
  • Het vastleggen van zakelijke afspraken met andere merkhouders
  • ‘APK-keuring’ van je merkportfolio
  • Centraliseren van merken en/of modellenportfolio
  • Merkenstrategie uitwerken en een jaarlijks merkenrecht budget opstellen
  • Fiscaal en juridisch advies aan de merkhouder

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

We helpen je graag

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.

Gratis adviesgesprek
Medewerker Merk-Echt belt over merknaam registreren

Veelgestelde vragen over merk beheren

  • Meer weten over hoe ik mijn merk up-to-date houd?

    Gefeliciteerd, je hebt een merk. Je kunt dit aan iedereen duidelijk maken door het ®-teken te gebruiken. De bescherming van een merk stopt niet bij de registratie ervan. Wanneer iemand anders jouw merk (of een merk dat hier sterk op lijkt) gebruikt en je hier niet tegen optreedt, kan het zijn dat jouw merkregistratie minder waard wordt. Het is daarom belangrijk om dit scherp in de gaten te houden, zeker omdat er iedere dag ruim 1000 merken worden aangevraagd.

    Het optreden tegen anderen die jouw merk of een merk dat er sterk op lijkt gebruiken, kunnen wij voor je uit handen nemen. Met merkbewaking sporen we merkaanvragen op die jouw merk kunnen schaden. Na jouw toestemming kunnen onze juristen hiertegen optreden.

  • Weten hoe ik goed voor mijn merk zorg?

    Je zorgt goed voor je merk door het daadwerkelijk te gebruiken. Wanneer je jouw geregistreerde merk namelijk niet binnen 5 jaar gebruikt, en een ander wil het na die periode gebruiken, zou je jouw registratie kunnen verliezen. 

    Ook moet je in de gaten houden of iemand anders jouw merk of een merk dat sterk op jouw merk lijkt, als merk probeert aan te vragen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je de waarde van jouw merkregistratie verliest of dat deze kleiner wordt. 

    Met merkbewaking kunnen wij je hierbij helpen. We sporen merkaanvragen op die jouw merk kunnen schaden. En, na jouw toestemming, nemen het optreden hiertegen voor je uit handen. 

    Verder is het belangrijk dat de regio en/of de landen waar je jouw merk gebruikt overeenkomen met de regio en/of landen van de merkregistratie. Dus ga je exporteren naar, of importeren uit andere landen: check je merkportfolio goed!

    Controleer, met name bij beeldmerken en woordbeeldmerken, of het logo dat je gebruikt nog overeenkomt met je registratie. Bij een nieuwe huisstijl hoort vaak een nieuwe merkregistratie.

    Tenslotte is het belangrijk om te checken of de producten en/of diensten die in jouw registraties staan nog kloppen met je huidige activiteiten: zijn deze in de tussentijd veranderd of uitgebreid?

  • Meer weten over waar ik kan zien wie welke merknaam of logo heeft geregistreerd?

    Dit kun je zien door dit op te zoeken in de merkenregisters: deze zijn voor iedereen openbaar. Welk merkenregister je moet raadplegen is afhankelijk van de landen en/of regio’s waar het merk geregistreerd is. Bedenk hierbij dat in Nederland alle Benelux én alle EU merken geldig zijn. 

    Voor merkregistraties die alleen in één land zijn gedaan zul je de nationale merkenregisters moeten raadplegen van dat land en de eventuele regionale registers, zoals het EU register. Het merkenregister voor merken in de Benelux is het BBIE). Voor EU-merkregistraties kun je de database van het EUIPO raadplegen. Merken met een meer internationaal karakter dan de EU alleen kun je in de database van het WIPO raadplegen.

  • Weten wat de rechten en plichten zijn voor merkhouders?

    Het belangrijkste voor een merkhouder (de eigenaar van het merk) is dat hij het alleenrecht op het gebruik van zijn merk heeft voor de producten en diensten waarvoor het merk is ingeschreven. 

    Daarnaast is het van belang dat een merkhouder zijn merk ook daadwerkelijk gebruikt: de gebruiksplicht. Doe je dit niet, dan vervalt je merkregistratie na 5 jaar, als een ander dit merk heeft aangevochten. 

    Als je gedurende 5 jaar een inbreukmakend merk naast jouw merk accepteert (en hier dus niets tegen onderneemt), dan verlies je het recht om alsnog op te treden. Andersom kan dit ook in jouw voordeel werken als je zelf een merk hebt ingeschreven: na 5 jaar kan iemand niet alsnog bezwaar maken dat jij dat merk gebruikt. 

    Verder moet je goed in de gaten houden dat, als je een beeldmerk of woordbeeldmerk geregistreerd hebt, je ook echt alleen dat merk gebruikt. Gebruik je een logo dat je door de tijd heen hebt aangepast, dan loop je het risico dat jouw gewijzigde merk niet goed beschermd is. Houd dit dus altijd goed in de gaten!

    Wanneer de merkrechten van de ene merkhouder overgaan op de andere merkhouder, moet je goed in de gaten houden waar de merkrechten precies liggen. Als onderneming B merkhouder is geworden van het merk van onderneming A, kan onderneming A namelijk niet meer optreden tegen eventuele merkinbreuken door anderen. Wil je dat beide bedrijven deze merkrechten hebben? Dan kun je beter voor een licentieovereenkomst kiezen.

    Als jouw persoonlijke merkbewaker houdt Merk-Echt bovengenoemde situaties zorgvuldig voor je in de gaten. We trekken aan de bel als er actie vereist is - en adviseren je over de te nemen stappen.

  • Weten wat een merkenbureau doet?

    Een merkenbureau helpt je met jouw aanvraag. Zij dienen deze in bij de merkeninstantie. Merk-Echt biedt hiernaast ook een merkbewakingsservice aan. Hierbij houden we continu in de gaten of er andere aanvragen zijn die jouw merk kunnen schaden. We zijn er vooral om jou als ondernemer te ontzorgen, jouw rechten goed vast te leggen, te bewaken en te handhaven. Wij zijn er voor alle zaken rondom merken en andere vormen van intellectueel eigendom. We helpen je graag met vragen of juridische problemen.