Netflix is misschien wel één van de bekendste en meeste succesvolle merken van het moment. Netflix is hét voorbeeld van innovatie en ontwikkeling. Het bedrijf ging in no time van video on demand naar het werkwoord (“netflixen”). 

Hoe het allemaal begon

Netflix ontstond in 1997 nadat de oprichter, Reed Hastings, de film Apollo 13 te laat had ingeleverd bij de videotheek en daarom een boete moest betalen. Hastings vond dat dit makkelijker kon en besloot samen met Marc Raldolph een online systeem te maken.

Daarna ging het erg snel. In 1998 was Netflix voor het eerst in de lucht, waren er 925 video’s te huur en had het bedrijf dertig werknemers. Slechts vier jaar later had Netflix al een notering op de beurs.In 2000 veranderde Netflix haar verdienmodel naar een abonnementsvorm. Een geheel vernieuwend concept destijds! In 2010 ging Netflix over de grens en in 2013 werd Netflix ook in Nederland geïntroduceerd.

Inmiddels is Netflix hét streaming platform. Als je eenmaal een abonnement en een internetverbinding hebt, kun je onbeperkt films en series bekijken. Het abonnement is ook weer eenvoudig op te zeggen. Simple as it is. 

Passion brand

Maar hoe heeft Netflix haar merk zo snel opgebouwd en succesvol gepositioneerd in de markt? Het merk is zelfs zo sterk dat “Netflixen” een werkwoord is geworden, “Netflix en chill” geen uitleg meer behoeft, Ben & Jerry’s ijs met de naam Netflix & Chilll’d verkoopt en voor veel mensen is “tu-dum” een geluid dat voor altijd aan Netflix verbonden is. 

Netflix noemt zichzelf dan ook niet voor niets een “passion brand”. Een merk waarmee de consument een emotionele band heeft. De marketingafdeling van Netflix speelt hier handig op in door een “Tudum” party te organiseren voor de echte fans en met de lancering van het laatste seizoen van de serie After Life heeft Netflix 25 bankjes in parken in het Verenigd Koninkrijk geplaatst om gesprekken over geestelijke gezondheid te promoten.

Netflix wil echt contact maken met haar publiek en onder andere humor is een veel terugkerend kenmerk in de marketing van Netflix. De social media accounts van Netflix staan vol met grappige content, wat weer zorgt voor veel engagement bij fans. Zo werd het tweede seizoen van Narcos geïntroduceerd met de campagne “learn Spanish with Narcos” (met Colombiaans accent) omdat veel twitteraars het eerste seizoen hadden bestempeld als DE serie om Spaans te leren. 

Toekomst

Maar hoe blijf je je merk positioneren in een zo snel groeiende markt? Het delen van accounts en verzadiging van de markt in combinatie met een enorme uitbreiding van concurrenten zoals Disney+, Primevideo, HBO Max, Videoland, Apple TV en Viaplay lijkt Netflix wat in de weg te zitten. Het ontwikkelen van een advertentiemodel ligt dus in het verschiet. Netflix heeft in ieder geval een duidelijk doel: streaming gaat gewone tv vervangen.

We helpen je graag

Van plan je merk net zo succesvol te laten worden als Netflix? Het begint met het registreren van je merk! Plan een afspraak in met één van onze adviseurs voor meer informatie [email protected] of +31 76 5148403.

Neem contact op
Vragen adviseur merken en modellen

Gerelateerde blogs

Relatie tussen Ben & Jerry’s en moederbedrijf Unilever onder het vriespunt

Relatie tussen Ben & Jerry’s en moederbedrijf Unilever onder het vriespunt

Lees meer
Louboutin versus Amazon

Louboutin versus Amazon

Lees meer
Hailey Bieber’s nieuwe skincare merk meteen aangeklaagd na lancering

Hailey Bieber’s nieuwe skincare merk meteen aangeklaagd na lancering

Lees meer