Een nepfactuur, spookrekening of spookfactuur. Regelmatig worden deze ‘rekeningen’ verstuurd door malafide (buitenlandse) organisaties. Ze betreffen de registratie, publicatie of vernieuwing van jouw merk of model. Let op: deze organisaties zijn slechts uit op de betaling en leveren geen tegenprestatie. Wij adviseren je om niet op de spookfactuur te reageren. Lees hieronder meer over de spookfacturen die in omloop zijn en wat je kan doen om meer duidelijkheid te verkrijgen rondom je merk.

Een spookfactuur herkennen

De merkenregisters zijn openbaar, wat betekent dat simpele gegevens zoals de merknaam, het registratienummer en het adres van de merkhouder makkelijk te achterhalen zijn. Zo lijkt een nepfactuur al meer legitiem. Meestal wordt in de nepfactuur een offerte of aanbieding gedaan en wordt er gedreigd met het verval van je merk indien de factuur niet wordt voldaan. Daarnaast zijn de tarieven vaak niet marktconform en staat er een (slecht) gekopieerde afbeelding van het merk op de factuur.

Nieuwe spookfacturen

Hoewel diverse juridische acties zijn ondernomen tegen deze organisaties, blijven de nepfacturen de kop op steken. Zo is er recent een bericht vanuit de Europese merkinstantie (EUIPO) rondgegaan betreffende een spookfactuur die uit naam van deze instantie is verstuurd. Deze nieuwste nepfactuur maakt o.a. gebruik van het logo en briefpapier van het EUIPO en beweert een ondertekende beslissing van deze instantie te zijn. De brief wordt nu voornamelijk naar merkhouders in Madrid (Spanje) gestuurd, maar het is niet uit te sluiten dat zij zich in de toekomst niet tot meer merkhouders zullen richten.

In de misleidende factuur wordt gevraagd om betaling van de registratietaksen en indien deze niet worden betaald, zal het merk niet in het register worden ingeschreven. Het bedrag dient overgemaakt te worden naar een Poolse bankrekening (te zien aan de letters PL in de IBAN prefix). Heb je het vermoeden dat je een spookfactuur hebt ontvangen? Op deze pagina staan meer voorbeelden. Toch nog twijfels over een factuur? Neem contact op met Merk-Echt via [email protected] of bel direct naar 076-5148403.

Duidelijkheid

Wil je er zeker van zijn dat je geen spookfacturen betaalt? Stel Merk-Echt dan aan als je merkgemachtigde. Alle communicatie rondom jouw merk verloopt dan via ons. Je kunt ons altijd duidelijk herkennen aan ons logo.

Gerelateerde blogs

Spookfactuur ontvangen van een merkeninstantie? Laat je niet oplichten! 1

Spookfactuur ontvangen van een merkeninstantie? Laat je niet oplichten!

Lees meer
Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Oplichters met spookfacturen voor merken worden steeds dommer

Lees meer