• 09-02-2021
  • Tips
  • 2 minuten leestijd

Ha, ondernemer! Zoals ieder jaar zijn ook voor 2021 de spelregels in ondernemersland op bepaalde punten veranderd én zijn er een paar regels bijgekomen. Wel zo slim om daar even bij stil te staan én te bekijken wat dit voor jou betekent. Om het je wat makkelijker te maken, zetten we de belangrijkste punten voor je op een rij. Dan ben je in één keer goed op de hoogte.  

Mooi: Je kunt investeringskorting krijgen 

Onder het motto ‘We moeten ons uit deze crisis investeren’, heeft de Nederlandse overheid per 1 januari (maar met terugwerkende kracht vanaf 1 oktober 2020) de ‘Baangerelateerde Investeringskorting’ (BIK) in het leven geroepen – die vooralsnog zal gelden tot 31 december 2022. Met deze korting mag je een deel van je investeringen verrekenen met de loonheffing. Zo kun je 3,9% belastingvoordeel krijgen op investeringen in bedrijfsmiddelen tot 5 miljoen euro en 1,8% daarboven.

De coronacrisis: verlenging en borging belastingmaatregelen 

Om ondernemers tijdens de coronacrisis een steun in de rug te bieden wordt, naast nieuwe maatregelen als de hierboven genoemde investeringskorting, een aantal belastingmaatregelen verlengd. Ook wordt een aantal regelingen wettelijk vastgelegd. Zo kun je verder uitstel krijgen van het terugbetalen van je belastingen. En blijft ook de verlaging van de invorderingsrente en belastingrente nog even staan. 

Helaas: je krijgt minder zelfstandigenaftrek 

Als kersverse ondernemer mag je, in de eerste 3 jaar van je ondernemerschap, een bepaald bedrag van de winst aftrekken. Dat bedrag stond jarenlang vast, maar wordt nu – met ingang van dit jaar – stapsgewijs jaarlijks verlaagd. Voor 2021 geldt dat je nog 6.670 euro van je winst mag wegstrepen. Dat is een daling van 360 euro ten opzichte van vorig jaar. 

Mooi: je gaat minder vennootschapsbelasting betalen 

Heb je een eigen bv? Dan heb je dit jaar een mazzeltje: het lage tarief van de vennootschapsbelasting daalt in 2021 namelijk naar 15% (ten opzichte van 16,5%). Tegelijkertijd gaat het bedrag (de schijf) waarop dit lage tarief betrekking heeft omhoog: van 200.000 naar 245.000 euro.

Mooi: het tarief van de innovatiebox wordt hoger 

Maakt jouw onderneming aantoonbaar winst met ‘innovatieve activiteiten’? Dan hoefde je over dit winstdeel altijd al, bij wijze van stimulans, minder vennootschapsbelasting te betalen. Het tarief van deze ‘innovatiebox’ was 7%, maar is op 1 januari 2021 verhoogd naar 9%. Aan deze regeling zitten wel bepaalde (nogal strikte) voorwaarden verbonden. Daar lees je in dit artikel meer over.

De Brexit en de gevolgen voor jou als ondernemer én merkhouder

Nu de overgangsperiode van de Brexit erop zit, is het zakendoen in het Verenigd Koninkrijk veranderd. De Brexit heeft óók impact op ondernemers met een geregistreerd merk óf een nog lopende aanvraag in het EU merkenregister. Je kunt je in het Verenigd Koninkrijk namelijk niet langer beroepen op jouw EU merk en de hieraan verbonden rechten. Wat dit in de praktijk betekent, hangt af van jouw specifieke situatie. In de whitepaper ‘Brexit & wat er verandert voor jou als merk- of modelhouder in de EU’ zetten we dat helder voor je uiteen.

Download de Brexit whitepaper

Heb je vragen over de gevolgen voor jouw (lopende) merkregistratie? Neem dan contact op met één van onze juristen. Zij zijn altijd op de hoogte van de actualiteit en kunnen je gericht en in begrijpelijke taal adviseren over de beste keuzes in jouw situatie.

Mooi: aantrekken buitenlands personeel wordt makkelijker 

Tot nu toe hadden ondernemers bij het aantrekken van internationaal talent te maken met de vrij pittige minimale salariseis van 4.500 euro (3.299 euro voor medewerkers tot 30 jaar). Die inkomenseis is nu verlaagd, waardoor het scouten van personeel over de grens een stuk makkelijker wordt. 

Helaas: overdrachtsbelasting voor een extra bedrijfspand gaat omhoog 

Bij het aankopen van een extra bedrijfspand betaalde je altijd al meer belasting dan bij de aankoop van een eerste pand. Dit percentage is nu verder verhoogd: van 6% naar 8%. 

Helaas: belastingvoordeel ondernemersaftrek gaat omlaag (en blijft dalen)

Ondernemers konden tot eind vorig jaar rekenen op een ondernemersaftrek van 46% (hieronder vallen bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek). Met ingang van 2021 daalt dit percentage naar 43%, om in 2023 uit te komen op 37,05%. Kortom: je belastingvoordeel gaat omlaag.

Mooi: de nieuwe franchisewet

Om de positie van de franchisenemer te versterken (en de relatie tussen franchisegever- en nemer gelijkwaardiger te maken), is per 1 januari van dit jaar de Wet franchise in het leven geroepen. Belangrijkste punten: een strengere informatieplicht voor franchisegevers in de onderhandelingsfase, overeenkomsten mogen tussentijds niet meer zomaar eenzijdig aangepast worden en de franchisegever moet voldoende commerciële en technische ondersteuning aan de franchisenemer geven, zodat deze de franchiseformule goed kan exploiteren. Bright Advocaten schreef hier een helder artikel over. 

Wijzer in Geldzakentool

Benieuwd naar de financiële impact van de nieuwe spelregels op jouw portemonnee? Vul de Wijzer in Geldzaken tool in en je ziet meteen welke maatregelen voor jou van belang zijn

Voor op je to-do lijst: je merkbescherming checken

Is jouw merk goed beschermd? En is deze bescherming nog wel up to date? Je doet er goed aan dit regelmatig onder de loep te houden. Want met een goed beschermd merk stel je jouw succes veilig: je bent beschermd tegen copycats en meeliftgedrag. Ben je klant bij Merk-Echt? Dan doen wij dit natuurlijk voor je. Staat jouw merk nog niet geregistreerd? Lees dan zeker even onze blog5 redenen waarom jouw merk bescherming verdient’.

Lees de blog

Gerelateerde blogs

Je bedrijfsnaam veranderen? Ken de risico’s!

Je bedrijfsnaam veranderen? Ken de risico’s!

Lees meer
Merknaam nog niet aangevraagd? Wees discreet!

Merknaam nog niet aangevraagd? Wees discreet!

Lees meer
Deze veelgemaakte fout in de reclamewereld kun je makkelijk voorkomen 1

Deze veelgemaakte fout in de reclamewereld kun je makkelijk voorkomen

Lees meer