• 03-02-2020
  • Brexit
  • 2 minuten leestijd

De BREXIT is (ja, echt waar!) inmiddels een feit. Het Verenigd Koninkrijk heeft met ingang van 1 februari 2020 de Europese Unie verlaten.

Dit heeft ook invloed op EU merken en EU modellen. In dit bericht geven wij je een update daarover.

De korte versie is:
Update: Brexit

Het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie hebben een afspraak gemaakt over de BREXIT. Deze afspraak houdt in dat er eerst een ‘transitieperiode’ is (in ieder geval) tot en met 31 december 2020. In deze periode blijft de EU wetgeving van toepassing in het Verenigd Koninkrijk. De regels op het gebied van EU merken en EU modellen blijven dan ook gelden in het Verenigd Koninkrijk. In dat opzicht verandert er voorlopig dus niets.

Gedurende de ‘transitieperiode’ zullen afspraken gemaakt worden over hoe de daadwerkelijke BREXIT eruit zal zien. Dan zal duidelijk worden welke veranderingen er zullen komen en wat voor gevolgen dat zal hebben.

De uitgangspunten voor EU merken en EU modellen zijn vooralsnog dat:

  • een ingeschreven EU merk na de ‘transitieperiode’ doorgaat als EU merk voor de overgebleven 27 EU landen en dat er daarnaast een (identiek) nationaal merk in het Verenigd Koninkrijk ontstaat met dezelfde vervaldatum als het EU merk. Dit gebeurt automatisch en kosteloos.
  • een lopende EU merkaanvraag na de ‘transitieperiode’ doorgaat als EU merkaanvraag voor de overgebleven 27 EU landen, en dat het gedurende een bepaalde periode (waarschijnlijk 9 maanden) mogelijk zal zijn de (identieke) merkaanvraag te bevestigen voor het Verenigd Koninkrijk. Voor een dergelijke merkaanvraag in het Verenigd Koninkrijk zal mogelijk een apart tarief gelden.
  • een ingeschreven EU model na de ‘transitieperiode’ doorgaat als EU model voor de overgebleven 27 EU landen en dat er daarnaast een (identiek) nationaal model in het Verenigd Koninkrijk ontstaat met dezelfde vervaldatum als het EU model. Dit gebeurt automatisch en kosteloos.
  • een lopende EU modelaanvraag na de ‘transitieperiode’ doorgaat als EU modelaanvraag voor de overgebleven 27 EU landen, en dat het gedurende een bepaalde periode mogelijk zal zijn (waarschijnlijk 9 maanden) de (identieke) modelaanvraag te bevestigen voor het Verenigd Koninkrijk. Voor een dergelijke modelaanvraag in het Verenigd Koninkrijk zal mogelijk een apart tarief gelden.

Wat de uiteindelijke uitkomst na de ‘transitieperiode’ ook zal zijn, het goede nieuws is dat met de huidige uitgangspunten jouw merk- en/of modelrechten geen gevaar lopen.

Jouw merk- en/of modelrechten zijn (voorlopig) ook voor het Verenigd Koninkrijk gewaarborgd en je hoeft vooralsnog hierin geen actie te ondernemen!

Wij houden je uiteraard op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen hieromtrent. Mocht je nog vragen hebben neem je dan gerust contact met ons op, bel naar 0765148403 of stuur een e-mail naar [email protected].

Lees op deze pagina wat de huidige situatie is voor deposanten en houders van merken en modellen.

Wat betekent de Brexit voor jouw EU merkregistratie?

Vul hieronder je gegevens in en ontvang direct alle belangrijke informatie rondom jouw merkregistratie en de Brexit per mail.

Gerelateerde blogs