

Voordat we jouw merkaanvraag indienen, moeten we eerst nauwkeurig beschrijven voor welke producten en/ of diensten jij het merk wil gaan gebruiken. Dit noemen we ‘classificeren’. Hoe gaat het opstellen van zo’n classificatie eigenlijk in zijn werk en waar letten we op?
Na lang nadenken heb je een merk voor je cosmeticalijn en bijbehorende schoonheidssalon verzonnen. Hier wil je uiteraard de beste bescherming voor en dus ga je je merk laten registreren. Je registreert je merk voor de waren en/of diensten die je gaat verkopen en/of aanbieden in een ‘classificatie’. Ten aanzien van deze waren en/of diensten geniet je straks merkbescherming.
Binnen het merkenrecht wordt gebruik gemaakt van de zogeheten Nice-classificatie: het systeem voor de indeling van waren en diensten. Deze classificatie bestaat uit 45 klassen. Elk product en elke dienst kan gekoppeld worden aan één van deze klassen. In klasse 1 tot en met 34 worden de waren ondergebracht en in klasse 35 tot en met 45 de diensten.
De overheidsinstantie van de Europese Unie heeft een lijst opgesteld met termen die algemeen geaccepteerd zijn in classificaties. Daarnaast bestaat er ook een lijst met termen die niet geaccepteerd zijn of van termen die gespecificeerd dienen te worden.
[in kader (let op: anders vormgeven dan de schoonheidssalon-voorbeelden): Je mag bijvoorbeeld nooit zinsdelen zoals ‘alle waren in deze klasse’ en ‘verwante diensten’ opnemen en dienen de termen ‘machines’ (klasse 7) en ‘installatiewerkzaamheden’ (klasse 37) nader te worden uitgelegd.]
Deze lijsten worden continu aangepast op basis van nieuwe ontwikkelingen. Diensten zoals Platform als een dienst (PaaS) en Software als een dienst (SaaS) kenden we een aantal jaar geleden bijvoorbeeld nog niet. Nu zijn dit beide geaccepteerde termen in klasse 42. Hetzelfde geldt voor robotstofzuigers (klasse 7), smartwatches (klasse 9) en drones (klasse 12). Dit waren tot voor kort nog onbekende uitvindingen.
Terug naar de schoonheidssalon. Je wil je merk laten registreren voor cosmetica en diensten van een schoonheidssalon. In de classificatie neem je dan respectievelijk klasse 3 en klasse 44 op.
Is je classificatie niet waterdicht? Dan bestaat de kans dat een derde partij jouw naam gaat gebruiken voor waren en/of diensten die niet onder jouw merk zijn beschermd, terwijl je dat eigenlijk wel wilde. Ai!
Een ander nadeel van een gebrekkige classificatie heeft te maken met ‘bewijzen van gebruik’. Vijf jaar na je merkregistratie is je merk gebruiksplichtig voor de klassen waarvoor het merk is geregistreerd. Over deze gebruiksplicht schreven we eerder dit blog. Om dit gebruik aan te tonen, dien je bewijzen van gebruik aan te leveren. Denk aan facturen, catalogi en verkoopcijfers.
Stel dat de cosmetica die je in jouw schoonheidssalon verkoopt niet jouw merk draagt, maar van verschillende andere partijen is (van de Etos bijvoorbeeld). In dat geval geldt klasse 3 niet, maar was klasse 35 wél van belang geweest. Ten aanzien van klasse 3 kun je aldus geen bewijs van gebruik aanleveren. Je kunt klasse 3 schrappen, maar klasse 35 ‘nog even snel’ toevoegen is helaas niet mogelijk. Hiervoor zul je een geheel nieuwe merkregistratie moeten doen. En dat gaat je extra tijd en geld kosten.
Aangezien een merk na vijf jaar gebruiksplichtig wordt, is het belangrijk om goed na te denken over de toekomst. Is er een kans dat je in de komende jaren nieuwe producten en/of diensten in de markt wil gaan zetten?
Misschien ga je in jouw schoonheidssalon óók wel medische crèmes op de markt brengen (klasse 10) of ga je lessen aanbieden op het gebied van schoonheidsverzorging (klasse 41).
Als jouw nieuwe aanbod niet binnen de scope (classificatie) past die je nu kiest, heb je hiervoor óók geen merkrechten. En we herhalen het nog maar eens: een bestaande classificatie kun je niet meer uitbreiden.
Je voelde hem al aankomen: classificatie is maatwerk én voor een niet-jurist eigenlijk onbegonnen werk. Schakel dus altijd een professional in die jou kan helpen bij het opstellen van je classificatie(s). Van het registreren van je merk tot het bewaken ervan: Merk-Echt neemt het graag voor je uit handen. Heb je vragen over classificaties en het belang hiervan? Wij adviseren je graag. Je kan ons bereiken op 076-5148403 of via [email protected].