Recent kopte het AD: “Ruim 2,5 keer zoveel coaches als tien jaar geleden, vooral de Randstad coacht zich suf”. Stel je bent een van die coaches en je hebt een eigen methode, stappenplan of een way of working bedacht. Kun je die beschermen tegen copycats?

Merkbescherming mogelijk

Wanneer je een creatie van de menselijke geest wil beschermen, dan kom je al snel uit bij het auteursrecht. Het auteursrecht beschermt zogenaamde ‘werken’. Om iets uiteindelijk een werk te laten zijn, moet het idee wel uitgewerkt zijn, dat wil zeggen dat het zintuiglijk waarneembaar moet zijn. Daarnaast moet het werk ook nog eens nauwkeurig en objectief worden uitgedrukt. Een smaak kan bijvoorbeeld niet op dergelijke wijze worden weergegeven en is dus te subjectief om als werk te worden aangemerkt. Een eigen methode, stappenplan of way of working is daarentegen vaak wel op papier uitgeschreven en kan daardoor nauwkeurig en objectief worden weergegeven. Het is vervolgens nog de vraag of het ook een werk is.

Auteursrechtelijk beschermd werk

Wat geldt in het algemeen is dat de creatie aan de werktoets dient te voldoen. De werktoets wil zeggen dat een werk een eigen oorspronkelijk karakter en een persoonlijk stempel van de maker moet bevatten. Hieraan is voldaan wanneer de vorm van het werk niet ontleend is aan een ander werk. Daarnaast moet het werk een resultaat zijn van scheppende arbeid waarbij er creatieve keuzes gemaakt moeten zijn. Simpel gezegd: een werk moet origineel en creatief zijn.

Van deze creatieve keuzes is al snel sprake bij een creatie. Een eigen methode, stappenplan of way of working is het resultaat van scheppende arbeid en wanneer er ook nog creatieve keuzes gemaakt worden (die niet ontleend zijn aan het werk van een ander), dan is er daadwerkelijk sprake is van een auteursrechtelijk beschermd werk. 

Feitjes

Het auteursrecht ontstaat automatisch. Het auteursrecht biedt een bescherming van 70 jaar tot na het overlijden van de auteur. Een depot is in tegenstelling tot bij een merk niet nodig. Wel dient de creatie zo concreet mogelijk opgeschreven te zijn. Een idee of hetgeen niet op papier staat, wordt immers niet beschermd. 

i-DEPOT, een slim idee?

Een i-DEPOT is geen voorwaarde voor het verkrijgen van een auteursrecht op een werk. Een i- DEPOT biedt het bewijs dat je op een bepaald moment een idee had. Je krijgt als het ware een tijdstempel voor de uitgewerkte eigen methode, stappenplan of de way of working. Tel daarbij op dat een i-DEPOT relatief goedkoop is en een machtig wapen kan zijn in een geschil of rechtszaak. Het verkrijgen van dit tijdstempel kan dus zeker een handig instrument zijn om aan te tonen dat je op een bepaald moment een idee had en dat op dat tijdstip het auteursrecht is ontstaan. 

Idee bespreken alvorens vastlegging

Dit kan. Het kan namelijk op een zeker moment gewenst zijn om met derde partijen in gesprek te gaan over de haalbaarheid of de commercialisatie van het idee. Het is dan ten sterkste aan te raden om een non-disclosure agreement (NDA) op te laten stellen. Een non-disclosure agreement is eenvoudiger gezegd, een geheimhoudingsovereenkomst. De non-disclosure agreement zorgt ervoor dat wanneer een derde uit de school klapt, er een hoge boete staat op het overtreden van de non-disclosure agreement. Ook bij het opstellen van een non-disclosure agreement kunnen wij je van dienst zijn en uiteraard is je idee bij ons veilig.

Conclusie

Een eigen methode, stappenplan of een way of working is wel degelijk te beschermen via het auteursrecht. Wel dient de methode, het stappenplan of de way of working de werktoets te doorstaan. Vervolgens kan de methode, het stappenplan of de way of working worden vastgelegd via een i-DEPOT. Wil je je idee al bespreken, dan is het aan te raden om een gedegen non-disclosure agreement (NDA) op te laten stellen.

We helpen je graag

Zowel met de non-disclosure agreement (NDA) als met het i-DEPOT kunnen wij je helpen. Neem contact met ons op over je methode, stappenplan of way of working en wij zullen de juiste way forward voor je uitzetten. Bel 076-5148403, mail naar [email protected] of plan een afspraak in.

Neem contact op
merken-geregistreerd-zorg-er-dan-voor-dat-je-dit-jaarlijks-checkt

Gerelateerde blogs

Auteursrecht op een methode, stappenplan of way of working mogelijk?

Auteursrecht op een methode, stappenplan of way of working mogelijk?

Lees meer
Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk 1

Deze 4 lessen kun je halen uit de kwestie Sonja Bakker & auteursrechtinbreuk

Lees meer
3 situaties waarin IE-rechten jou kunnen helpen

3 situaties waarin IE-rechten jou kunnen helpen

Lees meer