Het belangrijkste voor een merkhouder is dat hij het alleenrecht op het gebruik van zijn merk heeft voor de producten en diensten waarvoor het merk is ingeschreven.
Daarnaast is het van belang dat een merkhouder zijn merk gebruikt: de gebruiksplicht. Wanneer je dit niet doet, vervalt na 5 jaar je merkregistratie wanneer een ander dit merk heeft aangevochten.

Indien je gedurende 5 jaar een inbreukmakend merk naast jouw merk accepteert, dan verlies je het recht om nog op te treden. Dit kan dus ook in je voordeel werken als je zelf een merk hebt ingeschreven, na 5 jaar kan iemand niet alsnog bezwaar maken dat jij dat merk gebruikt.
Verder moet je goed in de gaten houden dat wanneer je een beeldmerk of woordbeeldmerk geregistreerd hebt, je ook echt alleen dat merk gebruikt. Gebruik je een logo dat je in de loop der tijd hebt aangepast, dan loop je het risico dat jouw gewijzigde merk niet is beschermd. Houd dit daarom altijd goed in de gaten.

Wanneer de merkrechten van de ene merkhouder overgaan op de andere merkhouder, moet je oppassen waar de merkrechten liggen. Wanneer onderneming B merkhouder is geworden van het merk van onderneming A, kan onderneming A niet meer optreden tegen eventuele merkinbreuken door anderen. Als je wilt dat beide bedrijven deze merkrechten hebben zou je beter voor een licentieovereenkomst kunnen kiezen.

Alle veelgestelde vragen