Sinds een aantal weken is het niet meer weg te denken uit de vitrine bij de bakker: de crompouce. Het is een croissant gevuld met bakkersroom en daarover roze glazuur, voor menig zoetekauw een feestje dus. Voor de bedenker die de crompouce voor het eerst in 2020 op de markt bracht is het een minder groot feest, haar naam en creatie wordt door de rage nu namelijk erg veel gebruikt. De crompouce is niet alleen maar een lekker gebakje, maar inmiddels ook onderdeel geworden van een juridische kwestie. We duiken hier verder in.

Ontstaan crompouce

Bammetje Bakery, voormalig bakkerij in Utrecht, beweert deze crompouce als eerste te hebben gemaakt. Of dit echt zo is, is nog maar de vraag. Een bakker in Zeeland schijnt te beweren iets soortgelijks al 30 jaar te verkopen.

Woordmerk en modelregistratie crompouce

Toen de klanten bij Bammetje steeds terugkeerden omdat ze zo enthousiast waren over de crompouce heeft ze de naam en het product vastgelegd. De naam Crompouce staat sinds 30 december 2020 ingeschreven als woordmerk voor bakkerijproducten. Het product zelf is geregistreerd als model onder nummer 88724-01. Onder die modelregistratie zijn foto’s te zien van de Crompouce uit 2020. Of dit model ook daadwerkelijk stand houdt voor de rechter is nog maar de vraag. Het Bureau toetst bij de aanvraag namelijk niet inhoudelijk of het model wel nieuw is en eigen karakter heeft. Ook op de ingediende foto’s is nog wel het een en ander aan te merken.

Toen de crompouce trend begon heeft de eigenares van Bammetje Bakery een advocaat ingeschakeld. De juridische vertegenwoordiging van de eigenares heeft talloze bakkers aangeschreven waaronder diverse ketens en twee grote supermarkten. 

CROMPOUCE®

Het lijkt erop dat Bammetje Bakery inmiddels een schikking heeft bereikt met Bakkerij van Maanen. Op de website van Van Maanen is inmiddels te zien dat ze achter de naam Crompouce een R-teken (geregistreerd merk) hebben geplaatst: CROMPOUCE®. Doordat de hype natuurlijk al een tijdje gaande is, heeft Bammetje Bakery er waarschijnlijk voor gekozen om een licentie te verlenen. Dit houdt in dat je een andere partij toestemming geeft jouw merk te gebruiken, vaak tegen betaling. Het zou dus zomaar kunnen dat de bakkerijen en supermarkten nu per verkochte Crompouce een vergoeding moeten afdragen.

Toegevoegde waarde merkregistratie

Dit voorval geeft maar weer goed weer wat de waarde is van het goed vastleggen van je merk of model. Als Bammetje Bakery niet zo slim was geweest om haar naam en creatie vast te leggen in 2020 had ze nu niks om op terug te vallen. Ga dan maar eens proberen te bewijzen dat jij de naam eerder had bedacht! 

We helpen je graag verder

Heb jij ook iets nieuws bedacht? We kijken graag met je mee of we dit voor je kunnen vastleggen.

Vul het formulier in en je ontvangt direct een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.