Verschil met inschrijving KvK

Veel ondernemers nemen aan dat zij, na hun inschrijving bij de Kamer van Koophandel, óók het alleenrecht hebben op hun naam. Nu heb je met zo’n handelsnaam-registratie in principe het recht om op te treden tegen handelsnamen die te veel op die van jou lijken. Maar hier zitten heel wat haken en ogen aan: je kunt alleen optreden als deze bedrijven ook actief zijn in dezelfde regio (het gebied waarbinnen jouw handelsnaam bekend is en het merendeel van de klanten zich bevindt) én branche. Daarnaast moet je jouw handelsnaam ook écht gebruiken (ermee naar buiten treden). Doe je dat niet? Dan sta je al snel machteloos. 

Dan is je naam vastleggen in het merkenregister een must.  Alleen dan heb je als merkhouder het alleenrecht op jouw merknaam en kun je optreden tegen inbreukmakers of meelifters.

Merknaam vastleggen: de juridische check

Vooraf aan jouw merk vastleggen is het slim om eerst te checken of de merknaam die jij op het oog hebt, wel registreerbaar is. Want naast nog beschikbaar (vrij), dient een merknaam aan een aantal juridische eisen te voldoen. Misschien wel de belangrijkste: je merknaam moet voldoende ‘onderscheidend vermogen’ hebben. 

Het gaat hier om ‘de mate waarin een merk de consument in staat stelt de producten en/of diensten van een merk te onderscheiden van de producten en/of diensten van andere ondernemingen’. Oftewel: jouw (potentiële) klanten mogen jouw merk niet met een ander merk kunnen verwarren. Hierdoor zou het ene merk namelijk onrechtmatig kunnen profiteren van de goodwill van het andere merk. Of juist last kunnen hebben van het negatieve imago van de ander. 

In 5 stappen een merknaam vastleggen

Is de uitkomst van het naamsonderzoek positief? Dan kun je je merk officieel vastleggen. Afhankelijk van het gebied waar je actief bent of wil zijn doe je dat in de Benelux, de EU of internationaal. Met deze merkregistratie heb je vervolgens, 10 jaar lang, de zekerheid dat niemand in dat gebied aan jouw merk mag komen. Je kunt je registratie hierna steeds met 10 jaar verlengen. De kosten voor je merk vastleggen en merkbewaking verschillen per regio.

Merk-Echt helpt je bij je merknaam vastleggen. Dat doen we in 5 stappen.

Je merk bewaken

Nadat je jouw merknaam hebt vastgelegd is het belangrijk om je merk ook te bewaken. Want zodra je merk is ingeschreven heeft de merkeninstantie haar taak in principe volbracht. Als merkhouder dien je vanaf dan zelf in de gaten te houden of er inbreuk wordt gemaakt op jouw merk: een hele klus. Met onze merkbewaking nemen wij dit voor je uit handen. We sporen dan dagelijks potentiële risico’s op en bekijken bijvoorbeeld of er nieuwe, verwarrende merkaanvragen zijn verricht. Komen we een potentieel risicovolle aanvraag tegen? Dan trekken we meteen aan de bel en adviseren we je over (eventuele) vervolgstappen. Wij gaan altijd met grote persoonlijke zorg en uiterste precisie met jouw Intellectueel Eigendom om, al ruim 20 jaar. 

Vertrouwd door ruim 15.000 ondernemers

Vraag een gratis naamsonderzoek aan

Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk telefonisch contact met je op om de aanvraag verder in gang te zetten.