Wettelijk beschermd met een registratie in het merkregister 

Merkregistratie is de enige manier om jouw merknaam wettelijk te beschermen: alleen met een geregistreerd merk in het merkenregister heb je het alleenrecht op het gebruik van jouw merknaam. Met het registreren van jouw merknaam in het merken register, voorkom je verwarring met andere andere merken én mag je optreden tegen inbreukmakers. De waarde die jouw merknaam vertegenwoordigt wordt zo optimaal beschermd.

®-teken

Een handige bijkomstigheid: na het indienen van jouw merknaam in het merken register, mag je het ®-teken achter jouw merknaam zetten. Dit komt professioneel en vertrouwd over én is een waarschuwing voor mogelijke copycats.

Lees meer over de betekenis en toepassing van het ®-teken

Registratie in het merknamen register: hier moet je naam aan voldoen

We zien het in onze praktijk met regelmaat gebeuren: bij de start van het bedrijf was er dermate veel haast om te beginnen (en snel de markt op te gaan om geen enkele kans op omzet te missen), dat er snel een merknaam werd bedacht, gevolgd door een bijpassend logo en domeinnaam. Alles in kannen en kruiken, totdat – bij de aanvraag tot registratie in het merk register – plots blijkt dat er niet of niet voldoende is nagedacht over de juridische eisen. De merknaam wordt dan niet onderscheidend genoeg bevonden – en komt dus niet door de juridische toets. Dan zit er helaas vaak niets anders op: terug naar de tekentafel. De al gemaakte investeringskosten krijg je dan niet meer terug. Eeuwig zonde natuurlijk. Als ondernemer doe je er dan ook goed aan om zorgvuldig rekening te houden met het juridische aspect, voordat je je merknaam gaat aanvragen.

Twee medewerkers van Merk-Echt bespreken het merken register

Merknaam deponeren in het merken register? Doe eerst een naamsonderzoek!

Laat bijtijds een naamsonderzoek uitvoeren. Dan bekijken we of jouw merknaam onderscheidend genoeg en niet te beschrijvend is, maar óók of het merk nog uniek is en dus niet al door iemand anders werd geregistreerd. Merk-Echt voert zo’n naamsonderzoek gratis én vrijblijvend voor je uit. 

Concreet en duidelijk advies

Op basis van de uitkomsten van het naamsonderzoek zullen we je altijd concreet en in duidelijke taal adviseren over het vervolg, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen. Blijkt jouw bedrijfsnaam niet onderscheidend genoeg? Dan denken de juristen van Merk-Echt altijd actief en creatief met je mee. We bekijken dan bijvoorbeeld of we een onderscheidend woord- of beeldelement kunnen toevoegen aan je merknaam, waardoor het totaalplaatje een origineler karakter krijgt. Dan hoef je jouw plannen niet radicaal om te gooien.

In welk merken register laat je jouw merk registreren? 

Afhankelijk van waar jouw merk actief is, kun je je merknaam laten registreren in het Benelux, EU of internationale merken register. Wil je jouw werkterrein – in een later stadium – uitbreiden? Vergeet dan niet om tijdig te checken of je je hier wel op jouw merkrechten kunt beroepen – en of je dus wel ingeschreven staat in het betreffende merknamen register. De basisregel: ook al ben je niet fysiek gevestigd in de andere regio (een ander land of werelddeel), als je er jouw producten verkoopt en/of je diensten verleent, is er sprake van merkgebruik in die regio. En ben je afhankelijk van de juridische regels die daar gelden. Zorg er dan ook voor, dat je jouw merk hier goed hebt vastgelegd.

Alleenrecht merknaam

Met het vastleggen van jouw naam in het merken register verkrijg je meestal, voor een periode van 10 jaar, het alleenrecht op jouw merknaam. Je dient jouw merk dan wel ook daadwerkelijk te gebruiken (de gebruiksplicht) én te beschermen: alert zijn op inbreukmakers, zodat je kunt optreden als dat nodig is. Dat doet de merkeninstantie niet voor je, het signaleren van mogelijke risico’s is je eigen verantwoordelijkheid. Bij Merk Echt nemen we die, behoorlijk arbeidsintensieve, merkbewaking graag op professionele wijze voor je uit handen.

De gebruiksplicht

De gebruiksplicht schrijft voor dat je jouw merk in de meeste gevallen, binnen een periode van 5 jaar na de registratie in het merk register, ook écht (en aantoonbaar!) moet gebruiken in het land/ de regio waar je het geregistreerd hebt. Doe je dat niet? Dan vervallen jouw rechten.

Timing is alles

De beste tijd om je merknaam vast te leggen in het merken register? Nu! Want hoe eerder je je merk vastlegt, hoe beter. Zeker als je pas net bent gestart weeg je elke investering af – en dat is ook logisch. Maar besef je dat een ander je zomaar voor kan zijn, als je jouw merk niet op tijd geregistreerd hebt in het merk register. En dat kan jouw plannen behoorlijk in de weg zitten. Als jouw merk geregistreerd staat in het merkregister, kun je aantonen dat jij eerder was. En kun je dus voorkomen dat anderen er met jouw merknaam vandoor gaan of iets vergelijkbaars op de markt brengen, zonder dat je daar iets tegen kunt doen. Zorg er dus voor dat je op tijd professionele, juridische achtervang hebt geregeld voor jouw merk, door je merk te laten registreren in het merknamen register. Dan kun je bijtijds korte metten maken met kopieer- en meeliftgedrag. De gedane investering, die jaarlijks bekeken echt wel meevalt – zeker als je bedenkt dat je voor 10 jaar ‘safe zit, verdien je hier uiteindelijk ruim mee terug.

Jouw merk is bij ons in de beste handen

Jouw intellectuele eigendom is bij Merk-Echt in de allerbeste handen. De merkbewakers van Merk-Echt werken intensief samen aan de maximale bescherming van jouw merk(en). 

Vertrouwd door ruim 10.000 ondernemers

Al 10.000+ ondernemers kozen voor Merk-Echt. Voor wie kies jij?

Merk-Echt Zelf doen Advocaten kantoor
Gratis advies of naam als merk ingeschreven kan worden V X X
100% garantie op dit advies. Niet goed = geld terug V X X
Gratis identiek onderzoek V X X
Vlotte afhandeling V X X
Eerlijk advies ter voorkoming van een zinloze merkaanvragen V X X
Merkaanvraag door IE jurist opgesteld voor maximale beschermingsomvang V X V
Eerste jaar gratis merkbewaking V X X
Beroepsaansprakelijkheid voor gevolgschade V X V
Lage prijs V V X
Successcore voor merkaanvragen 99% 50% 80%
Wereldwijd netwerk van agenten V X X

Vraag nu een gratis onderzoek aan

Je ontvangt binnen één werkdag een vrijblijvende offerte met advies. Merk-Echt checkt of jouw merknaam geregistreerd kan worden.

Medewerker Merk-Echt belt over merken register

Heb je vragen voor onze adviseur merken en modellen?

Plan eenvoudig een 15 minuten afspraak in om al je merkgerelateerde vragen te stellen. Geen zorgen, geheel kosteloos.