Wanneer je een bedrijfsnaam wilt gebruiken, is het belangrijk om deze zowel bij de Kamer van Koophandel (KvK) als bij een merkenbureau te laten controleren. Je bedrijfsnaam checken bij de KvK is de eerste stap: hiermee controleer je of de naam al geregistreerd staat als bedrijfsnaam binnen het Nederlandse handelsregister. Dit helpt om duplicatie van bedrijfsnamen binnen Nederland te voorkomen en zorgt ervoor dat jouw bedrijfsnaam uniek is in de handelscontext.

Merknaam vastleggen KvK is het registreren van je handelsnaam

Echter, je merknaam vastleggen bij de KvK is niet mogelijk en geeft geen bescherming buiten deze context. Daarom is je merknaam registreren bij de KvK een misverstand, omdat een KvK-registratie niet gelijkstaat aan merkbescherming. Voor echte merkbescherming, zowel nationaal als internationaal, moet je je tot een merkenbureau zoals Merk-Echt wenden. "Merk registreren KvK" gaat dus over het registreren van je handelsnaam, niet over het registreren van je merk.

Bij een merkenbureau kun je jouw merknaam (of logo) officieel laten registreren als merk. Dit proces, vaak aangeduid als "merknaam registreren", geeft je het exclusieve recht om de merknaam te gebruiken voor de verkoop van je producten of diensten. Dit is cruciaal voor het opbouwen van je merkidentiteit en het beschermen van je merk tegen inbreuk door anderen.

Bedrijfsnaam checken bij KvK en merkenbureau is echt iets anders

Kortom, je bedrijfsnaam checken bij de KvK is een belangrijke stap voor het vaststellen van de beschikbaarheid van je bedrijfsnaam in Nederland, terwijl het registreren van je merk bij een merkenbureau je voorziet van juridische bescherming en exclusiviteit in de markt.