Merkbewaking is een service die wij aanbieden voor onze klanten. Met deze service houden wij voor je in de gaten of een ander een merk registreert in één van de officiële merkenregisters dat te veel overeenkomsten heeft met jouw merk. Het is van belang dat dit in de gaten gehouden wordt, doe je dit niet, dan kun je in het ergste geval de waarde van je merk (deels) verliezen.  Dit gaat als volgt in zijn werk: 

  1. Door middel van data-analyse sporen wij, uit de vele duizenden merken die dagelijks worden aangevraagd, gelijksoortige merkaanvragen op;
  2. Deze bewakingsberichten worden vervolgens door onze juristen beoordeeld of ze verwarrend kunnen zijn volgens de normen van de merkeninstanties. Er wordt dan niet alleen gekeken of veel letters overeenkomen, maar ook of de merken fonetisch gelijkend of begripsmatig overeenstemmend zijn. Het is ons vak om de uitspraken en jurisprudentie op dit gebied continu bij te houden zodat we goed kunnen inschatten waartegen je bezwaar kunt maken;
  3. Daarna wordt er goed gecontroleerd wie de oudste rechten heeft en alleen dan geven we een bewakingsbericht aan jou door. Dat doen wij alleen als wij vinden dat het van belang is dat je bezwaar maakt tegen de inschrijving van een conflicterend merk, wij kunnen dit na overleg met jou voor je doen.

Doordat wij deze zorg voor jou uit handen nemen, zorg je ervoor dat je merk onderscheidend blijft zonder dat je hier zelf continue onderzoek naar hoeft te doen.

Pas op! Er zijn veel aanbieders die ‘merkbewaking’ aanbieden en je iedere gevonden, enigszins gelijksoortige aanvraag doorsturen, waarbij ze je aanbieden om tegen uurtarief te onderzoeken of je juridisch zou kunnen optreden. Bij Merk-Echt is dit inbegrepen in het Merkbewakings-abonnement. We vallen je dus niet lastig met onnodig veel berichten.   

Alle veelgestelde vragen