Wat is modelregistratie?

Het recht op een model ontstaat door het eerste gebruik. Het alleenrecht na een periode van 12 maanden ontstaat door het model officieel te registreren.

Het exclusieve recht op een model ontstaat door het eerste gebruik. Het alleenrecht na een periode van 12 maanden ontstaat door het model officieel te registreren. Pas dan kunt u optreden tegen inbreukmakers. Modelregistratie biedt bescherming en maakt uw model tot een kostbaar bezit. Want als merkhouder mag u uw modelrechten verkopen. Of een licentie verstrekken voor het gebruik van uw model. Dat maakt modelregistratie de moeite dubbel en dwars waard.

Wat is een (nieuw) model?

Een model is het driedimensionale (deel van het) uiterlijk van een (gebruiks)voorwerp, zoals een huishoudelijk apparaat. Uw model wordt als nieuw beschouwd, als het een eigen karakter heeft. En als derden, vóór uw modelaanvraag, geen identiek model aan het publiek hebben getoond. Na beschikbaarstelling van uw model aan het publiek, moet u het model binnen 12 maanden registreren.

Registratie en beschermingsduur

U kunt uw model als Benelux-model, EU model of internationaal model registreren. Bij een EU registratie geniet uw model bescherming in de gehele EU. Het gebruik van het model is geen voorwaarde voor modelregistratie. Wel bent u verplicht de inschrijving met 5 jaar te verlengen, mits u het model wilt blijven beschermen. De maximale beschermingsduur is 25 jaar.

Bescherming door afbeeldingen

Het indienen van een modeldepot vereist duidelijke afbeeldingen. De bescherming van het model wordt namelijk uitsluitend bepaald door afbeeldingen, niet door het werkelijke uiterlijk. Alle te be-schermen kenmerken moeten duidelijk zichtbaar zijn op de afbeeldingen. Wij helpen u met het indienen van meerdere aanzichten van uw model, zoals totaal-, boven-, onder-, zij- en vooraanzichten.

Laat uw model beschermen door merkenbureau Merk-Echt!

Wilt u uw model laten registreren, verlengen of bewaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag uw mogelijkheden, via info@merkecht.nl of bel direct naar 076 - 514 84 03.

FAQ.

Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen over het registreren, beschermen en bewaken van merken en modellen.