Dit kan het uiterlijk van een product, ontwerp, design of logo zijn, zolang het maar 100% nieuw is én een duidelijk eigen, origineel karakter heeft.

Het ontwerp en design (de ‘verschijningsvorm’) van jouw producten geven jouw onderneming een unieke signature. Dit maakt je anders dan de rest - en dat wil je graag zo houden!

Stap 1: registreren

Door de (fysiek tastbare) uiterlijke verschijningsvorm van jouw model ook als zodanig te registreren, met een modelregistratie, krijg je het exclusieve recht op het gebruik ervan. De tekeningen van jouw model worden dan opgenomen in het modelregister. Zo bescherm je de uiterlijke kenmerken optimaal tegen anderen die het willen namaken of misbruiken. 

Het aanvragen van modelrechten luistert behoorlijk nauw: jouw model moet aan een aantal strenge eisen voldoen, die lastig te doorgronden zijn. Om te voorkomen dat jouw aanvraag wordt geweigerd, is het slim een ‘modellengemachtigde’ in te schakelen voor advies en begeleiding tijdens de procedure.

Stap 2: bewaken

Ook voor een modelregistratie geldt: je dient zelf alert te zijn op inbreukmakers. Merk-Echt kan dit voor je uit handen nemen. En onze juristen kunnen voor je optreden als iemand met jouw model aan de haal gaat.