Hoe voorkom je een domeinkaping?

Het domein van jouw website is een belangrijk onderdeel van het merk van het bedrijf. Lees daarom hier hoe je domeinkaping kunt voorkomen.

Domeinkaping (ook wel bekend als cyber squating) betekent dat het online domein dat u voor uw website wilt gebruiken in handen is van een externe partij. Deze partijen registreren vaak een hoop domeinen om deze vervolgens voor (onredelijk) hoge prijzen te verkopen of verhuren. Erg vervelend aangezien het domein van uw website een wezenlijk onderdeel kan uitmaken van het merk van uw bedrijf. Ga daarom proactief te werk en lees hier hoe u domeinkaping kunt voorkomen.

Verschillende vormen domeinkaping

Domeinkaping komt voor in verschillende vormen. Het hoeft niet per definitie te gaan over het kapen van een daadwerkelijke merknaam, maar kan ook om een variatie hierop gaan. Zo kan een domeinkaper er voor kiezen om domeinen vast te leggen die sterk lijken op het oorspronkelijke domein maar verschillend zijn door bijvoorbeeld enkelvoud-/ meervoudsvorm, het gebruik van streepjes of een gemakkelijk gemaakte typefout. Voorbeeld: voor het domein hollandinternational.nl zou een domeinkaper de domeinen holandinternational.nl of hollandinternational.com vast kunnen leggen.

Denk na over het domein dat u wilt registreren

Wilt u een domein registreren? Denk dan van tevoren goed na over voor de hand liggende variaties op de domeinnaam en laat deze ook vast leggen. De kosten voor domeinregistratie zijn betrekkelijk laag, in tegenstelling tot een rechtszaak/prijs om een domein terug te kopen.

Zorg ook dat u zelf de administratief contactpersoon bent voor het domein. Zo heeft u zelf het beheer in handen en voorkomt u onaangename verrassingen.

Een (inter)nationaal domein?

Overweeg ook de mogelijkheden om een domein met andere extensies vast te laten leggen: Een .com domein is hierbij het belangrijkste, maar ook .eu, .net of .be domeinen kunnen de moeite waard zijn om vast te laten leggen.

Blijf op de hoogte van uw domeinen

Een domein koopt u meestal voor een bepaalde periode. Zorg dus dat u tijdig weet wanneer een domein verlengd moet worden en bij wie u dit moet doen. Zo voorkomt u dat uw vertrouwde domein opeens weg blijkt te zijn en bezoekers uw bedrijf niet meer kunnen vinden.

Ook is het van groot belang dat u zorgt dat wijzigingen van uw contactgegevens zo snel mogelijk doorgegeven worden aan de partij die uw domeinnaamregistratie beheert zodat deze u altijd kan bereiken wanneer nodig.

Laat uw merk beschermen

Naast de domeinnaam is ook de bescherming van uw merk van wezenlijk belang. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van merkbescherming voor uw merk of graag een afspraak maken met een van onze specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en we bespreken graag uw mogelijkheden, via info@merkecht.nl of bel direct naar 076 - 514 84 03.  

Wij halen het beste in uw merk naar boven.

FAQ.

Hier vind je antwoorden op veel gestelde vragen over het registreren, beschermen en bewaken van merken en modellen.