Hoofdstuk 1. Wat is een merk?

In dit hoofdstuk leggen wij uit wat een merk is, wat wel en wat niet geregistreerd kan worden als merk en wat het merkenrecht precies inhoudt.

 • Weten wat een merk is?

  Een merk is een handels-, product- of dienstnaam, een logo, teken of symbool, een kleur of vorm dat geregistreerd is in het merkenregister om de producten of diensten die een onderneming aanbiedt, te kunnen onderscheiden. De Engelse benaming voor een merk is ook wel trademark.
  Een merk moet onderscheidend zijn zodat de consumenten die bekend zijn in jouw markt, bij het zien van jouw merk weten dat de producten en/of diensten van jouw onderneming afkomstig zijn. Hoe groter het onderscheid, hoe sterker het merk, hoe beter de bescherming. Er zijn verschillende soorten merken en er zijn verschillende regio’s en landen waarin je het merk kan laten registreren. Bij je merkregistratie moet je kiezen voor welk soort producten en diensten (welke ‘klasse’) je jouw merk wil registreren. 


  Artikel 2 Merkenrechtrichtlijn:
  “Merken kunnen worden gevormd door alle tekens die vatbaar zijn voor grafische voorstelling, met name woorden, met inbegrip van namen van personen, tekeningen, letters, cijfers, vormen van waren of van verpakking, mits deze de waren of diensten van een onderneming kunnen onderscheiden”

 • Weten wat geen merk is?

  Over het algemeen is een naam of logo dat niet is geregistreerd als merk, maar wel wordt gebruikt om de onderneming te onderscheiden van andere ondernemingen, geen merk. Daarnaast kunnen namen of logo’s waarvan men die niet kan onderscheiden van andere merken, ook niet als merk geregistreerd worden. Wanneer het merk slechts beschrijft welke producten en diensten je aanbiedt (zie het voorbeeld ‘Het Bakkertje’), is dit te beschrijvend en zal het niet als merk ingeschreven kunnen worden.

  De merkeninstantie is degene die uiteindelijk beslist of een naam of logo ingeschreven kan worden als merk. Naast de criteria die hierboven zijn genoemd, kijken zij ook naar andere vereisten voordat zij beslissen of een naam of logo als merk geregistreerd kan worden. Door onze ruime ervaringen én onze 100%-registratiegarantie zijn wij ervan overtuigd dat wij je over je kansen goed kunnen adviseren.

 • Wat is merkenrecht?

  Merkenrecht omvat de verzameling van wetgeving, voorschriften, eisen en juridische precedenten die de rechten op een merk bepalen. Het indienen van een merkaanvraag is essentieel voor elke ondernemer, ongeacht de omvang van het bedrijf. Dit zorgt ervoor dat de merknaam uitsluitend met toestemming van de eigenaar van het merk kan worden gebruikt.

  Merkenrecht voorkomen
  Het indienen van een merkaanvraag is cruciaal om op te treden tegen copycats. Het betreft immers jouw unieke idee, jouw naam en jouw eigendom, en het doel is natuurlijk om merkinbreuk te voorkomen. Jouw merk vertegenwoordigt specifieke reputatie, kwaliteit en waarde, waaraan je veel waarde hecht, nietwaar? Vooral in een tijd waarin het succes van een onderneming afhankelijk is van haar originaliteit, is het veiligstellen van jouw merkenrecht simpelweg onmisbaar. Het vormt de meest effectieve manier om jouw (toekomstige) merk wettelijk te beschermen.

   

Stel je vraag

Staat je vraag er niet bij en wil je ons advies?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Merk-Echt respecteert je privacy en we nemen contact met je op voor aanvullende vragen of voor jou relevante informatie, producten, diensten en aanbiedingen. Je kunt je altijd afmelden.