Hoofdstuk 10. Domeinnamen/online

In dit hoofdstuk behandelen wij de domeinnamen. We vertellen je wat je kunt doen wanneer de domeinnaam die je wilt, al vergeven is. Daarnaast leggen wij je uit hoeveel bescherming zo’n domeinnaam geeft en hoe jij je domeinnaam het beste kunt beschermen. 

  • Weten hoe ik de domeinnaam met mijn naam kan krijgen?

    Je kunt hierbij een aantal dingen doen:

    1. Je kunt vragen om de domeinnaam te kopen van degene die deze domeinnaam heeft geregistreerd. Let wel op, je kunt hier een hoop geld voor kwijt zijn omdat diegene vrij is om te vragen wat hij wil voor deze naam. Ter vergelijking, het kopen van een domeinnaam die nog vrij is kost enkele tientjes per jaar, maar voor insurance.com bijvoorbeeld werd $35 milloen betaald.  Voordat je teveel betaalt, bedenk dan dat je ook bovenaan kunt komen bij Google door met Google AdWords te adverteren, waardoor jouw website hoog komt te staan in de zoekresultaten. Hier heb je vaak meer aan dan het hebben van de domeinnaam alleen.  
    2. Je kunt ook overwegen om iets toe te voegen aan je naam. Een voorbeeld is het bedrijf Peanut Butter & Co, hun domeinnaam is : www.ilovepeanutbutter.com. Het blijft hangen en men weet direct welk bedrijf bij deze domeinnaam hoort.  
    3. Je kunt overwegen om een andere extensie te nemen, zoals .com, .eu,  .nl, .shop of .online, .legal. Er zijn er inmiddels vele honderden, zie ook: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Internet_top-level_domains 
    4. Het is ook mogelijk om je eigen merk als extensie te krijgen. Dit is echter per geval afhankelijk of dit wordt goedgekeurd en/of het betaalbaar is. We kunnen je hierover adviseren en wanneer het mogelijk is, deze voor je aanvragen. 
    5. Als je het woordmerk bezit en op een latere datum wordt een domeinnaam vastgelegd door een ander, dan kan het zijn dat die ander deze domeinnaam aan jou moet afstaan. Dit is erg afhankelijk van de precieze situatie, maar je kunt hiervoor altijd contact opnemen met onze juristen.  
  • Weten of het bescherming geeft als de domeinnaam met mijn naam vrij is?

    Nee, dat een domeinnaam vrij is wil niets meer zeggen dan dat er nog niemand anders is geweest die deze domeinnaam wilde hebben. Het kan zijn dat iemand deze naam wel als merk geregistreerd heeft. Controleer dit van te voren altijd, bijvoorbeeld door ons gratis identieke naamsonderzoek. Het is zonde wanneer je geld investeert om je bedrijf of organisatie te voorzien van een naam, om er daarna achter te komen dat je dit niet als merk kan registreren.

  • Weten hoe ik mijn domeinnaam bescherm?

    Wanneer je een domeinnaam koopt, ben jij de enige die deze specifieke domeinnaam kan gebruiken. Dit geldt echter niet wanneer er een andere extensie (bijvoorbeeld .com, .nl of .shop) achter staat. Je kunt je domeinnaam het beste beschermen door de andere, meest voor de hand liggende extensies ook direct te claimen. Denk ook aan koppeltekens (merkecht.nl én merk-echt.nl) en veelvoorkomende spelfouten of productnamen.

    Pas op! Het registreren van een domeinnaam om deze bezet te houden omdat je weet dat een ander deze wil hebben, mag niet. Die ander kan hiervoor dan naar de rechter stappen.

  • Weten hoe je een domeinkaping voorkomt?

    Domeinkaping (ook wel bekend als cyber squating) betekent dat het online domein dat jij voor jouw website wilt gebruiken in handen is van een externe partij. Deze partijen registreren vaak een hoop domeinen om deze vervolgens voor (onredelijk) hoge prijzen te verkopen of verhuren. Erg vervelend aangezien het domein van jouw website een wezenlijk onderdeel kan uitmaken van het merk van jouw bedrijf. Ga daarom proactief te werk en lees hoe je domeinkaping kunt voorkomen.

    Verschillende vormen domeinkaping
    Domeinkaping komt voor in verschillende vormen. Het hoeft niet per definitie te gaan over het kapen van een daadwerkelijke merknaam, maar kan ook om een variatie hierop gaan. Zo kan een domeinkaper er voor kiezen om domeinen vast te leggen die sterk lijken op het oorspronkelijke domein maar verschillend zijn door bijvoorbeeld enkelvoud-/ meervoudsvorm, het gebruik van streepjes of een gemakkelijk gemaakte typefout. Voorbeeld: voor het domein hollandinternational.nl zou een domeinkaper de domeinen holandinternational.nl of hollandinternational.com vast kunnen leggen.

  • Meer weten over als iemand mijn domeinnaam misbruikt?

    Wat kun je als ondernemer doen als een vergelijkbare domeinnaam door een derde partij is geregistreerd en wordt gebruikt? Hierover gelden de volgende regels: voor een domeinnaam geldt het recht van de eerste. Als je zelf over oudere handelsnaamrechten en/of merkrechten beschikt, zijn er goede mogelijkheden om een conflicterende domeinnaam op te eisen. De beste manier is om een arbitragezaak aanhangig te maken bij het WIPO, die een bindende uitspraak kan doen in een geschil over een domeinnaam. Indien een identieke of gelijkende domeinnaam later en te kwader trouw is geregistreerd en jij bovendien sterke merkrechten hebt, is de kans groot dat je succes zult hebben.

    Misbruik van domeinnaam tegengaan

    Wordt een gelijkende domeinnaam door een ander gebruikt op internet? Neem contact op met een van onze juristen die je geheel vrijblijvend zullen informeren of en hoe hier iets aan gedaan kan worden.

Stel je vraag

Staat je vraag er niet bij en wil je ons advies?