Van idee naar wereldmerk.

Wat in 2006 begon met een toevallige ontmoeting in een vliegtuig, groeide in 10 jaar uit tot een kwalitatief consumentenmerk met verkoopkanalen over de hele wereld. Het klinkt als een ultiem succesverhaal, maar hoe doe je dit werkelijk? En bovendien, hoe zorg je dat je merk daarbij veilig meegroeit? Directeur Wil van der Heijden, neemt ons mee in het groeiverhaal van Puckababy®.

Hoe kom je op een goed idee?
‍Het avontuur begon in 2006, toen Sandra Bottram (de oprichtster van Puckababy®) in het vliegtuig zat. Ze raakte in gesprek met de dame naast haar, die met haar baby ‘Puck’ ook op weg was naar Barcelona. Al gauw vertelde de vrouw dat ‘Puck’ een lastige slaper was, maar dat ze een concept had bedacht om het slaapcomfort van dergelijke huilbaby’s te vergroten. Sandra raakte geïnspireerd en besloot kort daarna het volledige concept van haar te kopen. Met de merkrechten zat het goed, want ze nam hiermee niet alleen het ‘slaapzak ontwerp’ over, maar ook de merknaam Puckababy®.

In de maanden hierna zorgde Sandra voor een lening bij de bank, stopte ze met haar baan, verbouwde ze het ‘slaapzak model’ op haar zolderkamer en liet ze ondertussen een webwinkel bouwen.

“Je moet een enorm geloof hebben in het product en je kunnen verplaatsen in de doelgroep.”

Hoe laat je een idee groeien tot sterk babymerk?
‍“In 2007 is Sandra de eerste slaapzak tegen huilbaby’s meteen op een eenvoudige manier online gaan aanbieden. Tot grote verbazing van enkele retailers, want het was destijds ongebruikelijk om een babyproduct parallel aan de retailer op de markt te brengen. Sandra geloofde echter in het online winkel principe als verkoopkanaal en zette vol in op het bouwen van de (online) merkbekendheid van Puckababy®”, licht directeur Wil van der Heijden toe.‍

“Ik zag de kansen én het pad er naartoe. Toen heb ik alles aan de kant gezet om dat te bereiken”, verklaart Sandra.‍

“Je kon toen goedkoop adverteren op Google AdWords, waardoor de eerste bezoekers op de website belandde. Zo hadden we ook direct contact de consument, van waaruit later cruciaal inzicht bleek te ontstaan voor het ontwikkelen van nieuwe producten.

Na enkele maanden gebeurde er iets opmerkelijks, vertelt Wil. Er ontstond een enorme vraag vanuit retailketens om de producten van Puckababy® in hun assortiment op te nemen. Doordat de vraag door ons merk zelf werd gegenereerd, vroegen consumenten bij het betreden van de winkel meteen naar Puckababy®. Zo leidde het investeren in de (online) merkbekendheid ook tot meer én eenvoudigere sales bij retailers.”

“Het bouwen aan een naam vergt wel veel budget, maar dit kunnen we deels financieren door de extra marge die we maken in de officiële Puckababy® webshop”, licht Sandra toe.‍

Hoe creëer én bescherm je nieuwe productlijnen?
‍“Zo’n zes maanden na de lancering van de Puckababy® slaapzak, ontstond er vanuit de eerste groep tevreden klanten een vraag naar opvolgende producten. Baby’s groeien immers en pasten niet meer in de originele slaapzak. Sandra ging opnieuw aan de slag en ontwikkelde toen de 4-seizoenen slaapzak. Zo zijn er, op basis van de vraag vanuit klanten, in de afgelopen 10 jaar verschillende productlijnen ontstaan.

Om onze producten zo goed mogelijk te beschermen schakelen we, ruim voor elke lancering, Merk-Echt in. Dit specialistische merken- en modellenbureau helpt ons vervolgens met de bescherming door in het betreffende land of regio onze merken en modellen vast te leggen. Zo kunnen we onze producten met een veiliger gevoel op de markt brengen”, legt Wil uit.

“Als ondernemer moet je durven investeren.”

Hoe laat je het merk internationaal groeien?
‍“Om Puckababy® verder te laten groeien, ben ik er in 2012 bijgekomen, legt Wil uit. Waar Sandra zich richt op marketing en productontwikkeling, stroomlijn ik de organisatie en supply chain. Groeien is leuk, maar je moet wel de structuur, productiecapaciteit én cashflow hebben om die groei te financieren”, vertelt Wil open.

“Stap voor stap breiden we zo onze verkoopkanalen uit naar landen waar we stevige groei verwachten. Tijdens deze expansie moet ook ons merk lokaal beschermd worden. Dat is geen gemakkelijke klus, dus daar schakelen we Merk-Echt voor in. Ze zetten via hun wereldwijde agentennetwerk lokale acties in gang, houden ons proactief op de hoogte, adviseren ons op tijd en stellen uitbreidings-strategieën voor.”

“Zo ondersteunt Merk-Echt ons al jaren in het opbouwen van Puckababy® als wereldwijd premium merk voor slaapoplossingen voor baby’s”, verklaart Wil.

“De internationale uitbreiding van Puckababy® doen we gecontroleerd per land, hand in hand met Merk-Echt.”

Puckababy 1
Sandra Bottram (oprichtster van Puckababy®), met de ‘ondernemer van het jaar award’ in Bergeijk.

Meer ervaringen lezen van onze klanten?

Klantgericht, persoonlijk en snel

“Het contact met Merk-Echt verloopt heel erg prettig. Er wordt meegedacht, iedereen is vriendelijk, komt prompt afspraken na en er wordt steeds snel gereageerd.”

Ervaringen van onze klanten
Merk registreren 14